Det er kjent at kostholdet fra Middelhavet gir betydelige helsemessige fordeler. Nå viser en ny studie at det også kan bidra til å bevare minne og tankeevne. En analyse av en Global Burden of Disease studie, publisert i april i den medisinske journalen The Lancet, fant at Israel hadde den laveste frekvensen av diettrelaterte dødsfall over hele verden, skriver United With Israel. Det amerikanske medisinske tidsskriftet fant ut at en diett i middelhavsstil kan bidra til å bevare hukommelse og tenkningskapasiteter. Studien er den største av sitt slag. «Kosthold er en viktig modifiserbar aktivitet som kan bidra til å bevare kognitiv funksjon  sent i livet», sier Georgiou Tsivgoulis, studiens leder fra Universitetet i Alabama i Birmingham og Universitetet i Athen, Hellas, i en uttalelse. Middelhavsdiett, som ofte spises av israelere, inneholder mange ferske grønnsaker, sesongens frukt, nøtter, bønner, olivenolje, fisk rik på omega-3 fett, sitron, urter, fullkorn og til og med vin i moderasjon. Kostholdet er relativt lavt på rødt kjøtt, bearbeidet og hurtigmat, sukkerholdige bakverk og mettede og transfettstoffer, skriver United for Israel. Ytterligere studier har antydet at å spise Middelhavets diett kan redusere risikoen for hjertesykdom, kreft, Parkinsons og Alzheimers sykdommer. Studien fant at Middelhavets diett spesielt hjelper hjernens funksjon for diabetikere. Forskerne tror at overflod av fullkorn og belgfrukter i Middelhavsdiett kan hjelpe til med å kontrollere blodsukkeret og forbedre kognitiv funksjon. I Israel er det ikke uvanlig å finne flere tradisjonelle innbyggere som spiser en salat rik på friske tomater, agurker, urter, ekstra jomfruoliven og havsalt til frokost, lunsj og middag. Vanligvis er denne israelske salaten ledsaget av nybakte brød spredt med hummus, en vegansk mat laget av proteinrike kikkerter og tehina, laget av sesamfrø, sitronsaft og urter. Sesamfrø, for eksempel, gir et bredt spekter av næringsstoffer, inkludert kobber, mangan, kalsium, fosfor, magnesium, jern, sink, molybden, vitamin B1, selen og kostfiber. Lancet-analysen rapporterte at bare 89 israelere, av hver 100.000 mennesker, dør hvert år på grunn av dårlig mat.

Det er kjent at kostholdet fra Middelhavet gir betydelige helsemessige fordeler. Nå viser en ny studie at det også kan bidra til å bevare minne og tankeevne. En analyse av en Global Burden of Disease studie, publisert i april i den medisinske journalen The Lancet, fant at Israel hadde den laveste frekvensen av diettrelaterte dødsfall over hele verden, skriver United With Israel.

Det amerikanske medisinske tidsskriftet fant ut at en diett i middelhavsstil kan bidra til å bevare hukommelse og tenkningskapasiteter. Studien er den største av sitt slag.

«Kosthold er en viktig modifiserbar aktivitet som kan bidra til å bevare kognitiv funksjon  sent i livet», sier Georgiou Tsivgoulis, studiens leder fra Universitetet i Alabama i Birmingham og Universitetet i Athen, Hellas, i en uttalelse.

Middelhavsdiett, som ofte spises av israelere, inneholder mange ferske grønnsaker, sesongens frukt, nøtter, bønner, olivenolje, fisk rik på omega-3 fett, sitron, urter, fullkorn og til og med vin i moderasjon. Kostholdet er relativt lavt på rødt kjøtt, bearbeidet og hurtigmat, sukkerholdige bakverk og mettede og transfettstoffer, skriver United for Israel.

Ytterligere studier har antydet at å spise Middelhavets diett kan redusere risikoen for hjertesykdom, kreft, Parkinsons og Alzheimers sykdommer. Studien fant at Middelhavets diett spesielt hjelper hjernens funksjon for diabetikere.

Forskerne tror at overflod av fullkorn og belgfrukter i Middelhavsdiett kan hjelpe til med å kontrollere blodsukkeret og forbedre kognitiv funksjon.

I Israel er det ikke uvanlig å finne flere tradisjonelle innbyggere som spiser en salat rik på friske tomater, agurker, urter, ekstra jomfruoliven og havsalt til frokost, lunsj og middag.

Vanligvis er denne israelske salaten ledsaget av nybakte brød spredt med hummus, en vegansk mat laget av proteinrike kikkerter og tehina, laget av sesamfrø, sitronsaft og urter.

Sesamfrø, for eksempel, gir et bredt spekter av næringsstoffer, inkludert kobber, mangan, kalsium, fosfor, magnesium, jern, sink, molybden, vitamin B1, selen og kostfiber.

Lancet-analysen rapporterte at bare 89 israelere, av hver 100.000 mennesker, dør hvert år på grunn av dårlig mat.