Om snaue to uker, tirsdag 14.mai, braker det løs med det som av mange betraktes som årets høydepunkt. Da går den første semifinalen i Eurovision 2019 av stabelen i Tel Aviv. Fjorårets vinner går i rette med de som vil boikotte arrangementet. «Eurovision er en festival av lys», sier Netta Barzilai, fjorårets vinner av den store europeiske sangkonkurransen, Eurovision, til Associated Press, gjengitt av blant annet organisasjonen United With Israel. «De som boikotter lys sprer mørke», mener hun «Det er det motsatte». FrP: Skammelig boikottoppfordring Flere internasjonale og norske artister har tatt til orde for å boikotte årets arrangement, siden det er lagt til Israel, et land de misliker. I mai skrev Resett at 60 norske artister hadde skrevet under en boikottoppfordring fra Palestinakomiteen. Dagbladet skrev i september i 2018 at Mari Boine, Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær, Marthe Valle og Aslak Heika Hætta Bjørn var blant artistene som hadde skrevet under på oppropet. «Dette er et skammelig forsøk på å slå politisk mynt på Eurovision, som er ment å skulle skape tettere bånd, ikke større avstand, mellom land i den europeiske kringkastingsunionen», uttalte stortingsrepresentant Silje Hjemdal fra Fremskrittspartiet. Netta Barzilai mener det er galt å blande politikk inn i et arrangement som er ment å samle mennesker på tvers av landegrenser, etnisitet og trosretninger. Ingen politisk person «Å være på samme scenen, uansett hvilken religion eller etnisitet eller farge, fra alle disse landene, fra alle disse kultene, er dette en festival av lys,» sa hun under en pressekonferanse i Jerusalem. «Min virksomhet er musikk, og virksomheten min sprer lys og kjærlighet,» sier hun. «Jeg er ikke en politisk person. Jeg representerer Netta. Netta elsker Israel. Netta elsker sitt folk, men dersom jeg sier min politiske mening, vil jeg bringe hjerter fra hverandre i stedet for å bringe dem sammen,» sa fjorårets vinner. «Ja, jeg er israelsk, og jeg vil la politikerne gjøre sitt arbeid,» la hun til. Viktig å være rollemodell Barzilais fysiske utseende har utfordret tradisjonelle oppfatninger av hva som kreves for å være en kvinnelig popstjerne, og hun har blitt en modell for pluss-størrelse kvinner, skriver Associated Press, sitert av United With Israel. «Når du er i ditt element, vil du ved en tilfeldighet inspirere,» sier hun, og legger til. «Inntil jeg trodde på meg selv og trodde jeg var god nok, trodde ingen på meg. Ingen trodde på meg. Inntil skolen var over, trodde jeg på hva de fortalte meg. Dette er hva jeg må fortelle barna». Under den britiske prins William sitt besøk i Israel i fjor fikk hun anledning til en samtale med prinsen. Hun forteller at de diskuterte om det å være en positiv rollemodell for sitt folk, og det var da hun for første gang faktisk skjønte at hun var en positiv rollemodell for sitt folk. «Jeg tror at kultur bør feires mer og deles mer, fordi det faktisk gjør verden til et bedre sted. Det gjør faktisk folk lykkeligere», sier Barzilai.    

Om snaue to uker, tirsdag 14.mai, braker det løs med det som av mange betraktes som årets høydepunkt. Da går den første semifinalen i Eurovision 2019 av stabelen i Tel Aviv. Fjorårets vinner går i rette med de som vil boikotte arrangementet. «Eurovision er en festival av lys», sier Netta Barzilai, fjorårets vinner av den store europeiske sangkonkurransen, Eurovision, til Associated Press, gjengitt av blant annet organisasjonen United With Israel.

«De som boikotter lys sprer mørke», mener hun «Det er det motsatte».

FrP: Skammelig boikottoppfordring

Flere internasjonale og norske artister har tatt til orde for å boikotte årets arrangement, siden det er lagt til Israel, et land de misliker. I mai skrev Resett at 60 norske artister hadde skrevet under en boikottoppfordring fra Palestinakomiteen. Dagbladet skrev i september i 2018 at Mari Boine, Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær, Marthe Valle og Aslak Heika Hætta Bjørn var blant artistene som hadde skrevet under på oppropet.

«Dette er et skammelig forsøk på å slå politisk mynt på Eurovision, som er ment å skulle skape tettere bånd, ikke større avstand, mellom land i den europeiske kringkastingsunionen», uttalte stortingsrepresentant Silje Hjemdal fra Fremskrittspartiet.

Netta Barzilai mener det er galt å blande politikk inn i et arrangement som er ment å samle mennesker på tvers av landegrenser, etnisitet og trosretninger.

Ingen politisk person

«Å være på samme scenen, uansett hvilken religion eller etnisitet eller farge, fra alle disse landene, fra alle disse kultene, er dette en festival av lys,» sa hun under en pressekonferanse i Jerusalem. «Min virksomhet er musikk, og virksomheten min sprer lys og kjærlighet,» sier hun.

«Jeg er ikke en politisk person. Jeg representerer Netta. Netta elsker Israel. Netta elsker sitt folk, men dersom jeg sier min politiske mening, vil jeg bringe hjerter fra hverandre i stedet for å bringe dem sammen,» sa fjorårets vinner. «Ja, jeg er israelsk, og jeg vil la politikerne gjøre sitt arbeid,» la hun til.

Viktig å være rollemodell

Barzilais fysiske utseende har utfordret tradisjonelle oppfatninger av hva som kreves for å være en kvinnelig popstjerne, og hun har blitt en modell for pluss-størrelse kvinner, skriver Associated Press, sitert av United With Israel.

«Når du er i ditt element, vil du ved en tilfeldighet inspirere,» sier hun, og legger til. «Inntil jeg trodde på meg selv og trodde jeg var god nok, trodde ingen på meg. Ingen trodde på meg. Inntil skolen var over, trodde jeg på hva de fortalte meg. Dette er hva jeg må fortelle barna».

Under den britiske prins William sitt besøk i Israel i fjor fikk hun anledning til en samtale med prinsen. Hun forteller at de diskuterte om det å være en positiv rollemodell for sitt folk, og det var da hun for første gang faktisk skjønte at hun var en positiv rollemodell for sitt folk.

«Jeg tror at kultur bør feires mer og deles mer, fordi det faktisk gjør verden til et bedre sted. Det gjør faktisk folk lykkeligere», sier Barzilai.