Flere britiske kulturfigurer har skrevet et åpent brev der de ber BBC om å droppe dekningen av årets Eurovision sangkonkurranse fordi den finner sted i Israel, skriver organisasjonen United With Israel. Konkurransen er planlagt å finne sted i Tel Aviv i mai. Israel fikk retten til å være vert for arrangementet ved å vinne fjorårets konkurranse. I brevet som er publisert i Guardian, sies det blant annet at "Eurovision kan være lett underholdning, men er ikke fritatt for menneskerettighetshensyn - og vi kan ikke ignorere Israels systematiske brudd på palestinske menneskerettigheter». BBC har svart på brevet og skriver i en uttalelse at kringkastingsstasjonen vil følge opp sin forpliktelse til å dekke arrangementet. BBC fremholder at Eurovision Song Contest ikke er en politisk begivenhet. «Konkurransen har alltid støttet verdiene av vennskap, inkludering, toleranse og mangfold», heter det i BBCs uttalelse, som viser til at vertslandet er bestemt ut fra konkurransens regler. Roger Waters har i årevis vært den fremste drivkraften bak forsøkene på å få musikere og andre kulturpersonligheter til å boikotte Israel. Av og til har han lykkes, men oftest har forsøkene vært mislykket. En av de om ikke lot seg overtale til å boikotte Israel var den australske rockeren Nick Cave, vokalist og leder for det australske bandet Nick Cave og Bad Seeds. Nylig postet han sin motstand mot boikottbevegelsen på sin nettside. Her laster han opp et brev han hadde skrevet til den britiske komponisten Brian Eno, som er medlem av en gruppe musikere som støtter boikott. Eno ba i 2017 Cave om å signere en petisjon mot å opptre i Israel. I stedet holdt Cave to utsolgte opptredener i Tel Aviv på sin verdensturné. “Jeg mener den kulturelle boikotten i Israel er feig og skammelig,” og at de som vil ha dette, har gått langt bort fra musikkens transformative natur,» skriver Cave, og anklager boikott-tilhengerne for å bruke musikken til å straffe vanlige israelske borgere for deres regjeringers handlinger. Heller ikke i Norge har det vært nevneverdig støtte til å boikotte Israel, og spesielt ikke Grand Prix-arrangement i Tel Aviv i mai. Det viser den voldsomme interessen det har vært for å vinne den norske konkurransen, mener organisasjonen Med Israel for Fred, som på sin nettside viser til at NRK totalt fikk inn over 1000 bidrag til årets MGP, et av de høyeste antall bidrag noensinne. Den norske vinneren får reise til Tel Aviv.

Flere britiske kulturfigurer har skrevet et åpent brev der de ber BBC om å droppe dekningen av årets Eurovision sangkonkurranse fordi den finner sted i Israel, skriver organisasjonen United With Israel. Konkurransen er planlagt å finne sted i Tel Aviv i mai. Israel fikk retten til å være vert for arrangementet ved å vinne fjorårets konkurranse.

I brevet som er publisert i Guardian, sies det blant annet at “Eurovision kan være lett underholdning, men er ikke fritatt for menneskerettighetshensyn – og vi kan ikke ignorere Israels systematiske brudd på palestinske menneskerettigheter».

BBC har svart på brevet og skriver i en uttalelse at kringkastingsstasjonen vil følge opp sin forpliktelse til å dekke arrangementet. BBC fremholder at Eurovision Song Contest ikke er en politisk begivenhet. «Konkurransen har alltid støttet verdiene av vennskap, inkludering, toleranse og mangfold», heter det i BBCs uttalelse, som viser til at vertslandet er bestemt ut fra konkurransens regler.

Roger Waters har i årevis vært den fremste drivkraften bak forsøkene på å få musikere og andre kulturpersonligheter til å boikotte Israel. Av og til har han lykkes, men oftest har forsøkene vært mislykket. En av de om ikke lot seg overtale til å boikotte Israel var den australske rockeren Nick Cave, vokalist og leder for det australske bandet Nick Cave og Bad Seeds.

Nylig postet han sin motstand mot boikottbevegelsen på sin nettside. Her laster han opp et brev han hadde skrevet til den britiske komponisten Brian Eno, som er medlem av en gruppe musikere som støtter boikott. Eno ba i 2017 Cave om å signere en petisjon mot å opptre i Israel. I stedet holdt Cave to utsolgte opptredener i Tel Aviv på sin verdensturné.

“Jeg mener den kulturelle boikotten i Israel er feig og skammelig,” og at de som vil ha dette, har gått langt bort fra musikkens transformative natur,» skriver Cave, og anklager boikott-tilhengerne for å bruke musikken til å straffe vanlige israelske borgere for deres regjeringers handlinger.

Heller ikke i Norge har det vært nevneverdig støtte til å boikotte Israel, og spesielt ikke Grand Prix-arrangement i Tel Aviv i mai. Det viser den voldsomme interessen det har vært for å vinne den norske konkurransen, mener organisasjonen Med Israel for Fred, som på sin nettside viser til at NRK totalt fikk inn over 1000 bidrag til årets MGP, et av de høyeste antall bidrag noensinne. Den norske vinneren får reise til Tel Aviv.