Er du i Israel i julen. Ta en tur innom fødselskirken selv om du har vært der før. Nå er det nye ting å se. En historisk renovering av fødselskirken i Betlehem løfter ånder i den bibelske byen i forkant av julen, og tilbyr besøkende et blikk på gamle mosaikker som har blitt restaurert til sin opprinnelige herlighet for første gang på 600 år, skriver Israel Hayom. Byens tjenestemenn håper at renoveringen på Jesu tradisjonelle fødested vil øke turismen og styrke en svak økonomi i Judea og Samaria. "Kristne forlater det hellige land på grunn av mangel på fred og økonomiske vanskeligheter, og vi sliter med å holde dem i hjemlandet deres," sier Betlehems ordfører Anton Salman til Israel Hayom. Han mener restaureringen av den berømte kirken kan være et virkemiddel til å få noen av dem til å vende tilbake. Oppussingen startet i 2013, et år etter at UNESCO erklærte kirken til å være et verdensarvsted, og forventes ferdig innen utgangen av neste år. De palestinske myndighetene har dannet en komité av lokale kristne ledere for å overvåke renoveringen og gjort avtale med et italiensk selskap for å gjennomføre prosjektet. Komiteens leder Ziad al-Bandak sier at komiteen har samlet 14 millioner dollar av de 17 millionene som trengs. Omtrent halvparten av finansieringen er kommet fra de palestinske myndighetene og lokale muslimske og kristne bedrifter, og resten fra utenlandske givere. "Det er blitt en så vakker kirke," sier han. "Hver kristen i verden bør se den nå." Fødselskirken ble bygget i det fjerde århundre over en hule der Jomfru Maria sies å ha født. Basilikaen ble bygd av den bysantinske keiser Justinian I, som styrte fra 527 til 565 C.E. Før renoveringen lekket kirkenes tak, vinduene ble ødelagt, mosaikkene var dekket av smuss og vegger ble skadet, skriver Israel Hayom. Etter fem års arbeid har kirken blitt forvandlet. Emad Nassar, en palestinsk ingeniør som overvåker renoveringen, forteller til Israel Hayom at prosjektet startet med taket. Om lag 10% av bjelkene ble erstattet med tre importert fra gamle ødelagte kirker i Italia, vinduer ble skiftet, og steiner og vegger på utsiden ble renovert. Den største utfordringen har vært å reparere den skadede veggmosaikken på 2.000 kvadratmeter. Så langt har 1.292 kvadratmeter blitt restaurert. Mosaikken viser bilder av Kristus og kristne hellige. Arbeidere gjenoppretter også en gulvmosaikk.

Er du i Israel i julen. Ta en tur innom fødselskirken selv om du har vært der før. Nå er det nye ting å se. En historisk renovering av fødselskirken i Betlehem løfter ånder i den bibelske byen i forkant av julen, og tilbyr besøkende et blikk på gamle mosaikker som har blitt restaurert til sin opprinnelige herlighet for første gang på 600 år, skriver Israel Hayom.

Byens tjenestemenn håper at renoveringen på Jesu tradisjonelle fødested vil øke turismen og styrke en svak økonomi i Judea og Samaria.

“Kristne forlater det hellige land på grunn av mangel på fred og økonomiske vanskeligheter, og vi sliter med å holde dem i hjemlandet deres,” sier Betlehems ordfører Anton Salman til Israel Hayom. Han mener restaureringen av den berømte kirken kan være et virkemiddel til å få noen av dem til å vende tilbake.

Oppussingen startet i 2013, et år etter at UNESCO erklærte kirken til å være et verdensarvsted, og forventes ferdig innen utgangen av neste år. De palestinske myndighetene har dannet en komité av lokale kristne ledere for å overvåke renoveringen og gjort avtale med et italiensk selskap for å gjennomføre prosjektet.

Komiteens leder Ziad al-Bandak sier at komiteen har samlet 14 millioner dollar av de 17 millionene som trengs. Omtrent halvparten av finansieringen er kommet fra de palestinske myndighetene og lokale muslimske og kristne bedrifter, og resten fra utenlandske givere. “Det er blitt en så vakker kirke,” sier han. “Hver kristen i verden bør se den nå.”

Fødselskirken ble bygget i det fjerde århundre over en hule der Jomfru Maria sies å ha født. Basilikaen ble bygd av den bysantinske keiser Justinian I, som styrte fra 527 til 565 C.E.

Før renoveringen lekket kirkenes tak, vinduene ble ødelagt, mosaikkene var dekket av smuss og vegger ble skadet, skriver Israel Hayom. Etter fem års arbeid har kirken blitt forvandlet.

Emad Nassar, en palestinsk ingeniør som overvåker renoveringen, forteller til Israel Hayom at prosjektet startet med taket. Om lag 10% av bjelkene ble erstattet med tre importert fra gamle ødelagte kirker i Italia, vinduer ble skiftet, og steiner og vegger på utsiden ble renovert.

Den største utfordringen har vært å reparere den skadede veggmosaikken på 2.000 kvadratmeter. Så langt har 1.292 kvadratmeter blitt restaurert. Mosaikken viser bilder av Kristus og kristne hellige. Arbeidere gjenoppretter også en gulvmosaikk.