Når en person plutselig blir alvorlig syk eller skadet er det svært viktig å gi pasienten rask behandling. I Israel redder den uavhengige ambulansetjenesten United Hatzalah (hatzalah betyr redning på hebraisk), mange tusen liv hvert år. Det skjer ved at frivillige – som har fått medisinsk opplæring – i løpet av få minutter er på plass for å gi livreddende førstehjelp, skriver Miff.no. Den gjennomsnittlige responstiden – det vil si tiden fra meldingen om en hendelse mottas, til en frivillig er på plass ved pasienten – er på bare 3 minutter utenfor byer, og 90 sekunder i byområder. United Hatzalah ble grunnlagt av Eli Beer (45). I 1992 begynte han å arbeide for ambulansetjenesten Hatzalah Jerusalem. Flere andre lokale grupper ble etterhvert opprettet. De ble senere en del av paraplyorganisasjonen Hatzalah Israel. I 2006  endret han navnet til United Hatzalah for bedre å representere partnerskapet mellom jøder, muslimer, drusere og kristne. Ved å ringe nummer 1221 (i Israel) kommer man i kontakt med sentralen, opplyser Miff.no. Det kan sikkert være en nyttig informasjon for norske turister. Hjelpen som gis er gratis for alle, uansett rase, religion eller nasjonal bakgrunn, og tilgjengelig 24 timer i døgnet, sju dager i uken året rundt. Men norske turister bør nok ha forsikringen i orden. Det viktigste transportmiddelet er motorsykkel, som Beer kaller for “ambusykkel. Med en slik motorsykkel kan den frivillige raskt kjøre gjennom trange gater og forbi bilkøer. Dermed kan den medisinske behandlingen av pasienten starte lenge før en vanlig ambulanse er på plass, skriver Miff.no. United Hatzalah utplasserer også hjertestartere på aktuelle steder som for eksempel kontorer. De frivillige har også vanlige biler, sykler, båter, ATV-er og helikopter tilgjengelig. Ambulansetjenesten har rundt 5000 frivillige. Hver enkelt må ta et kurs på 200 timer og gjennomføre 100 øvingsoppdrag for å bli kvalifisert. Etter bestått eksamen får den frivillige utdelt en bag med medisinsk utstyr og en mobiltelefon som gjør det mulig å kommunisere med sentralen. Deretter er den frivillige alltid på vakt. Han eller hun vil forlate arbeidsplassen, kontoret, skolen og familien – selv midt på natten eller i ferien – for å hjelpe. Etter at en person har ringt til United Hatzalah for å be om hjelp vil sentralen kunne se hvem av de frivillige som befinner seg nærmest. Deretter blir personen kontaktet og dirigert til pasienten ved hjelp av en GPS-basert applikasjon på mobilen. United Hatzalah har en svært variert gruppe frivillige. Blant dem kan man finne religiøse og sekulære jøder, muslimer, drusere, beduiner og kristne. Det eneste kravet for å bli medlem er å være villig til å redde ethvert liv, til enhver tid og på ethvert sted. United Hazalah hjelper også til ved katastrofer i utlandet. Etter jordskjelvet i Nepal 25. april 2015 reiste et stort team fra Israel til Nepal der de bisto med å lete etter overlevende i ruinene og gi medisinsk hjelp, skriver Miff.no.

Når en person plutselig blir alvorlig syk eller skadet er det svært viktig å gi pasienten rask behandling. I Israel redder den uavhengige ambulansetjenesten United Hatzalah (hatzalah betyr redning på hebraisk), mange tusen liv hvert år. Det skjer ved at frivillige – som har fått medisinsk opplæring – i løpet av få minutter er på plass for å gi livreddende førstehjelp, skriver Miff.no.

Den gjennomsnittlige responstiden – det vil si tiden fra meldingen om en hendelse mottas, til en frivillig er på plass ved pasienten – er på bare 3 minutter utenfor byer, og 90 sekunder i byområder.

United Hatzalah ble grunnlagt av Eli Beer (45). I 1992 begynte han å arbeide for ambulansetjenesten Hatzalah Jerusalem. Flere andre lokale grupper ble etterhvert opprettet. De ble senere en del av paraplyorganisasjonen Hatzalah Israel.

I 2006  endret han navnet til United Hatzalah for bedre å representere partnerskapet mellom jøder, muslimer, drusere og kristne.

Ved å ringe nummer 1221 (i Israel) kommer man i kontakt med sentralen, opplyser Miff.no. Det kan sikkert være en nyttig informasjon for norske turister. Hjelpen som gis er gratis for alle, uansett rase, religion eller nasjonal bakgrunn, og tilgjengelig 24 timer i døgnet, sju dager i uken året rundt. Men norske turister bør nok ha forsikringen i orden.

Det viktigste transportmiddelet er motorsykkel, som Beer kaller for “ambusykkel. Med en slik motorsykkel kan den frivillige raskt kjøre gjennom trange gater og forbi bilkøer. Dermed kan den medisinske behandlingen av pasienten starte lenge før en vanlig ambulanse er på plass, skriver Miff.no.

United Hatzalah utplasserer også hjertestartere på aktuelle steder som for eksempel kontorer. De frivillige har også vanlige biler, sykler, båter, ATV-er og helikopter tilgjengelig.

Ambulansetjenesten har rundt 5000 frivillige. Hver enkelt må ta et kurs på 200 timer og gjennomføre 100 øvingsoppdrag for å bli kvalifisert. Etter bestått eksamen får den frivillige utdelt en bag med medisinsk utstyr og en mobiltelefon som gjør det mulig å kommunisere med sentralen.

Deretter er den frivillige alltid på vakt. Han eller hun vil forlate arbeidsplassen, kontoret, skolen og familien – selv midt på natten eller i ferien – for å hjelpe.

Etter at en person har ringt til United Hatzalah for å be om hjelp vil sentralen kunne se hvem av de frivillige som befinner seg nærmest. Deretter blir personen kontaktet og dirigert til pasienten ved hjelp av en GPS-basert applikasjon på mobilen.

United Hatzalah har en svært variert gruppe frivillige. Blant dem kan man finne religiøse og sekulære jøder, muslimer, drusere, beduiner og kristne. Det eneste kravet for å bli medlem er å være villig til å redde ethvert liv, til enhver tid og på ethvert sted.

United Hazalah hjelper også til ved katastrofer i utlandet. Etter jordskjelvet i Nepal 25. april 2015 reiste et stort team fra Israel til Nepal der de bisto med å lete etter overlevende i ruinene og gi medisinsk hjelp, skriver Miff.no.