NASA kunngjorde onsdag at den amerikanske romfartsorganisasjonen har inngått en samarbeidsavtale med Israels romfartsmyndighet (ISA) for å hjelpe til med å få et lokalt nonprofit's romskip til månen, skriver World Israel News. Pakten ble signert under den 69. internasjonale astronautiske kongressen i anledning av Verdenromsuken, som nylig ble arrangert. SpaceIL-organisasjonen annonserte i juli at det vil sende et lite, ubemannet romfartøy til månen i desember, med en forventet landingsdato 13. februar 2019.  SpaceIL bygde sitt 1,5x2m. romskip i håp om å få 20 millioner dollars Google Lunar X-prisen, for hvilken det ikke var noen vinner på slutten, da ingen gruppe møtte kravene og tidsfristen i tide. SpaceIL, som er finansiert av flere israelske universiteter og høyteknologiske selskaper i tillegg til ISA og privat filantropi, besluttet likevel å fortsette prosjektet på grunn av sitt uttalte ønske om å gjøre en stor pedagogisk innvirkning og inspirere skolebarn med deres oppdrag, skriver World Israel News. Beslutningen synes å ha vært fornuftig ettersom NASA kom om bord for å bistå med visse tekniske problemer. "Som et privat venture født som en modig ide mot alle odds, er det en stor ære for oss at NASA ser oss som en verdig spiller i den dype romarenaen," sier SpaceILs administrerende direktør Dr. Ido Anteby. "Vi håper allikevel at vårt romfartøy er bare første skritt, og at romoppdrag og andre teknologiske utfordringer i feltet vil følge. Jeg tror at Israel har stort potensial for utvikling innen romområdet. " Det amerikanske romfartsselskapet vil ifølge World Israel News bidra med en retroreflektorgruppe som reflekterer laserstråler slik at NASA nøyaktig kan lokalisere romfartøyet på månens overflate etter landingen. NASA vil også gi SpaceIL tilgang til sine Deep Space Network-kommunikasjonstjenester, noe som vil forbedre dets stabs evne til å kommunisere med romfartøyet fra Jorden. I tillegg vil NASAs Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), som ble lansert for nesten ti år siden, og for tiden går rundt månen, forsøke å fange bilder av det israelske romfartøyet under landingen. I bytte vil NASA få tilgang til data samlet av magnetometeret installert ombord på romskipet. Utviklet i samarbeid med Weizmann Institute of Science, må enheten måle magnetfeltet på og over landingsområdet, ifølge SpaceIL. Vitenskapsminister Ofir Akunis reagerte med glede på avtalen. "Samarbeidet mellom det amerikanske og israelske samfunnet blir stadig sterkere på alle felt, og det gjelder også forholdet mellom NASA og Israels romorganisasjon. Israel er stolt av å være en del av den fornyede reisen til månen og for å fremme våre teknologiske evner - overalt, "sier han.

NASA kunngjorde onsdag at den amerikanske romfartsorganisasjonen har inngått en samarbeidsavtale med Israels romfartsmyndighet (ISA) for å hjelpe til med å få et lokalt nonprofit’s romskip til månen, skriver World Israel News. Pakten ble signert under den 69. internasjonale astronautiske kongressen i anledning av Verdenromsuken, som nylig ble arrangert.

SpaceIL-organisasjonen annonserte i juli at det vil sende et lite, ubemannet romfartøy til månen i desember, med en forventet landingsdato 13. februar 2019.  SpaceIL bygde sitt 1,5x2m. romskip i håp om å få 20 millioner dollars Google Lunar X-prisen, for hvilken det ikke var noen vinner på slutten, da ingen gruppe møtte kravene og tidsfristen i tide.

SpaceIL, som er finansiert av flere israelske universiteter og høyteknologiske selskaper i tillegg til ISA og privat filantropi, besluttet likevel å fortsette prosjektet på grunn av sitt uttalte ønske om å gjøre en stor pedagogisk innvirkning og inspirere skolebarn med deres oppdrag, skriver World Israel News. Beslutningen synes å ha vært fornuftig ettersom NASA kom om bord for å bistå med visse tekniske problemer.

“Som et privat venture født som en modig ide mot alle odds, er det en stor ære for oss at NASA ser oss som en verdig spiller i den dype romarenaen,” sier SpaceILs administrerende direktør Dr. Ido Anteby. “Vi håper allikevel at vårt romfartøy er bare første skritt, og at romoppdrag og andre teknologiske utfordringer i feltet vil følge. Jeg tror at Israel har stort potensial for utvikling innen romområdet. “

Det amerikanske romfartsselskapet vil ifølge World Israel News bidra med en retroreflektorgruppe som reflekterer laserstråler slik at NASA nøyaktig kan lokalisere romfartøyet på månens overflate etter landingen. NASA vil også gi SpaceIL tilgang til sine Deep Space Network-kommunikasjonstjenester, noe som vil forbedre dets stabs evne til å kommunisere med romfartøyet fra Jorden.

I tillegg vil NASAs Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), som ble lansert for nesten ti år siden, og for tiden går rundt månen, forsøke å fange bilder av det israelske romfartøyet under landingen. I bytte vil NASA få tilgang til data samlet av magnetometeret installert ombord på romskipet. Utviklet i samarbeid med Weizmann Institute of Science, må enheten måle magnetfeltet på og over landingsområdet, ifølge SpaceIL.

Vitenskapsminister Ofir Akunis reagerte med glede på avtalen. “Samarbeidet mellom det amerikanske og israelske samfunnet blir stadig sterkere på alle felt, og det gjelder også forholdet mellom NASA og Israels romorganisasjon. Israel er stolt av å være en del av den fornyede reisen til månen og for å fremme våre teknologiske evner – overalt, “sier han.