Tsjekkia gjenåpnet sitt honorærkonsulat i Jerusalem onsdag etter initiativ fra president Milos Zeman (bilde). Den tsjekkiske presidenten er en av Israels sterkeste støttespillere i Europa, og har også tidligere, før Donald Trump ble valgt til amerikansk president, tatt til orde for å flytte den tsjekkiske ambassaden fra bade- og festbyen Tel Aviv til den israelske hovedstaden Jerusalem. Zeman håper at gjenåpningen av konsulatet vil være første skritt til en ambassadeflytting, selv om han ser ut til å ha problemer med å få den nye tsjekkiske statsministeren med på det. Dan Propper, en 78 år gammel israelsk-tsjekkisk forretningsmann, ble oppnevnt som æreskonsul, skriver telegrambyrået JNS. "Jeg ser mitt bidrag som spesielt fokusert på økonomiske relasjoner fordi jeg har forbindelser med det lokale entreprenørskapet," sier Propper til det tsjekkiske nyhetsutløpet CTK. Konsulatet ble åpnet først i begynnelsen av 1990-tallet, men stengt i 2016 på grunn av den daværende æreskonsulens død. I slutten av april annonserte Tsjekkias president Miloš Zeman en "tre-trinns" plan om å flytte landets ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, som inkluderte gjenåpningen av konsulatet. Men har problemer med utenriksdepartementet, og til syvende og sist er det regjeringen som bestemmer. "Tsjekkia respekterer fullt ut EUs felles politikk, som betrakter Jerusalem som den fremtidige hovedstaden til både staten Israel og den fremtidige stat Palestina," het det i en uttalelse fra det tsjekkiske utenriksdepartementet etter Zemans kunngjøring. I de siste ukene har USA, Guatemala og Paraguay flyttet sine ambassader til Jerusalem. En rekke andre land har uttrykt interesse for å flytte ambassader i Israel til Jerusalem, blant annet Honduras og Romania. I april 2017 gjorde det russiske utenriksdepartementet et lignende trekk for å anerkjenne "vest-Jerusalem" som den israelske hovedstaden.

Tsjekkia gjenåpnet sitt honorærkonsulat i Jerusalem onsdag etter initiativ fra president Milos Zeman (bilde). Den tsjekkiske presidenten er en av Israels sterkeste støttespillere i Europa, og har også tidligere, før Donald Trump ble valgt til amerikansk president, tatt til orde for å flytte den tsjekkiske ambassaden fra bade- og festbyen Tel Aviv til den israelske hovedstaden Jerusalem.

Zeman håper at gjenåpningen av konsulatet vil være første skritt til en ambassadeflytting, selv om han ser ut til å ha problemer med å få den nye tsjekkiske statsministeren med på det.

Dan Propper, en 78 år gammel israelsk-tsjekkisk forretningsmann, ble oppnevnt som æreskonsul, skriver telegrambyrået JNS. “Jeg ser mitt bidrag som spesielt fokusert på økonomiske relasjoner fordi jeg har forbindelser med det lokale entreprenørskapet,” sier Propper til det tsjekkiske nyhetsutløpet CTK. Konsulatet ble åpnet først i begynnelsen av 1990-tallet, men stengt i 2016 på grunn av den daværende æreskonsulens død.

I slutten av april annonserte Tsjekkias president Miloš Zeman en “tre-trinns” plan om å flytte landets ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, som inkluderte gjenåpningen av konsulatet. Men har problemer med utenriksdepartementet, og til syvende og sist er det regjeringen som bestemmer. “Tsjekkia respekterer fullt ut EUs felles politikk, som betrakter Jerusalem som den fremtidige hovedstaden til både staten Israel og den fremtidige stat Palestina,” het det i en uttalelse fra det tsjekkiske utenriksdepartementet etter Zemans kunngjøring.

I de siste ukene har USA, Guatemala og Paraguay flyttet sine ambassader til Jerusalem. En rekke andre land har uttrykt interesse for å flytte ambassader i Israel til Jerusalem, blant annet Honduras og Romania. I april 2017 gjorde det russiske utenriksdepartementet et lignende trekk for å anerkjenne “vest-Jerusalem” som den israelske hovedstaden.