Delek Drilling og dets amerikanske partner, Noble Energy, Har inngått en avtale om å selge totalt 64 milliarder kubikkmeter gass over 10 år til det egyptiske selskapet Dolphinus Holdings, skriver Israel Hayom. Det er den største eksportavtalen til dato for Israels voksende naturgassindustri. Gassen vil bli levert fra Israels Tamar-gassfelt, som allerede er i drift, og det større Leviathan-feltet, som er planlagt satt i drift i slutten av 2019. Gassen forventes å begynne å strømme sent neste år ifølge den israelske avisen. Tamar-feltet er lokalisert rundt 80 kilometer vest for Haifa. Det antas å ha reserver på opptil 238 milliarder kubikkmeter. Leviathan, oppdaget i 2010 omtrent 130 kilometer vest for Haifa, har anslått 500 milliarder kubikkmeter naturgass. Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu kaller avtalen historisk og sier at den vil "gi tusenvis av dollar til statskassen, blant annet til fordel for utdanning, helse og velferd». «Dette er en gledelig dag,» sier han. Energiminister Yuval Steinitz kaller avtalen en "svært viktig milepæl." «Denne massive eksportavtalen, sammen med gassavtalen med Jordan, posisjonerer Israel som en sentral aktør i det regionale energimarkedet. Det er første gang siden fredsavtalen med Egypt og Jordan at det er inngått så store, betydelige og alvorlige eksportavtaler mellom Israel og den arabiske verden. Kritikerne vil fortsette å kritisere og vi vil fortsette å fremme det israelske energimarkedet og opprettholde våre strategiske eiendeler, "sier han. Yossi Abu, konsernsjef i Delek Drilling, kaller avtalen "gode nyheter" for begge landene. Han sier at han forventer at det meste av gassen vil bli brukt til Egypts hjemmemarked, men spår at det kunne bane vei for et bredere samarbeid og bidra til å gjøre Egypt til en eksporthavn for israelsk gass. "Vi er i en viktig milepæl for å realisere visjonen om å omdanne Israel til en betydelig gasseksportør til regionen. Denne avtalen vil styrke båndene mellom Israel og dets naboer og øke det økonomiske samarbeidet mellom dem," sier Yitzhak Tshuva, Delek-konsernets kontrollerende aksjonær. "Disse avtalene fortsetter å demonstrere styrken til det regionale markedet for naturgass i Øst-Middelhavet," sier Gary Willingham, Noble Energys konserndirektør.

Delek Drilling og dets amerikanske partner, Noble Energy, Har inngått en avtale om å selge totalt 64 milliarder kubikkmeter gass over 10 år til det egyptiske selskapet Dolphinus Holdings, skriver Israel Hayom. Det er den største eksportavtalen til dato for Israels voksende naturgassindustri.

Gassen vil bli levert fra Israels Tamar-gassfelt, som allerede er i drift, og det større Leviathan-feltet, som er planlagt satt i drift i slutten av 2019. Gassen forventes å begynne å strømme sent neste år ifølge den israelske avisen.

Tamar-feltet er lokalisert rundt 80 kilometer vest for Haifa. Det antas å ha reserver på opptil 238 milliarder kubikkmeter. Leviathan, oppdaget i 2010 omtrent 130 kilometer vest for Haifa, har anslått 500 milliarder kubikkmeter naturgass.

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu kaller avtalen historisk og sier at den vil “gi tusenvis av dollar til statskassen, blant annet til fordel for utdanning, helse og velferd». «Dette er en gledelig dag,» sier han.

Energiminister Yuval Steinitz kaller avtalen en “svært viktig milepæl.” «Denne massive eksportavtalen, sammen med gassavtalen med Jordan, posisjonerer Israel som en sentral aktør i det regionale energimarkedet. Det er første gang siden fredsavtalen med Egypt og Jordan at det er inngått så store, betydelige og alvorlige eksportavtaler mellom Israel og den arabiske verden. Kritikerne vil fortsette å kritisere og vi vil fortsette å fremme det israelske energimarkedet og opprettholde våre strategiske eiendeler, “sier han.

Yossi Abu, konsernsjef i Delek Drilling, kaller avtalen “gode nyheter” for begge landene. Han sier at han forventer at det meste av gassen vil bli brukt til Egypts hjemmemarked, men spår at det kunne bane vei for et bredere samarbeid og bidra til å gjøre Egypt til en eksporthavn for israelsk gass.

“Vi er i en viktig milepæl for å realisere visjonen om å omdanne Israel til en betydelig gasseksportør til regionen. Denne avtalen vil styrke båndene mellom Israel og dets naboer og øke det økonomiske samarbeidet mellom dem,” sier Yitzhak Tshuva, Delek-konsernets kontrollerende aksjonær.

“Disse avtalene fortsetter å demonstrere styrken til det regionale markedet for naturgass i Øst-Middelhavet,” sier Gary Willingham, Noble Energys konserndirektør.