Etter å ha satt sammen dusinvis av små rullefragmenter har forskere ved universitetet i Haifa klart å bryte koden til den nest siste upubliserte Dødehavsrullen, skriver World Israel News. I over et år jobbet dr. Eshbal Ratson og prof. Jonathan Ben-Dov fra Institutt for bibelstudier ved Universitetet i Haifa med å samle og oversette 60 fragmenter av en av de siste upubliserte rullene som ble funnet i Qumran-hulene nær Dødehavet på 1940 og 1950-tallet.  "Belønningen for hardt arbeid er ny innsikt i den unike 364-dagers kalenderen som ble brukt av medlemmer av den jødiske ørkensekten, inkludert oppdagelsen for første gang av navnet gitt av sekten til de spesielle dagene som markerer overgangene mellom fire årstider ", sier universitetet i en uttalelse.  Når det gjelder sektens feiring av en ferie (fire ganger hvert år), ukjent for resten av nasjonen, har Dødehavseksperter lenge kjent til at denne ferien eksisterte, men nå har navnet blitt avslørt: Tekufah, som i moderne hebraisk betyr "periode", merket på "kalenderrullen" for hver av de fire årskursendringene. De fleste av de over 900 Dødehavsrullene ble skrevet på vanlig gammel hebraisk, men noen, som denne, var i kode.    

Etter å ha satt sammen dusinvis av små rullefragmenter har forskere ved universitetet i Haifa klart å bryte koden til den nest siste upubliserte Dødehavsrullen, skriver World Israel News.

I over et år jobbet dr. Eshbal Ratson og prof. Jonathan Ben-Dov fra Institutt for bibelstudier ved Universitetet i Haifa med å samle og oversette 60 fragmenter av en av de siste upubliserte rullene som ble funnet i Qumran-hulene nær Dødehavet på 1940 og 1950-tallet. 

“Belønningen for hardt arbeid er ny innsikt i den unike 364-dagers kalenderen som ble brukt av medlemmer av den jødiske ørkensekten, inkludert oppdagelsen for første gang av navnet gitt av sekten til de spesielle dagene som markerer overgangene mellom fire årstider “, sier universitetet i en uttalelse. 

Når det gjelder sektens feiring av en ferie (fire ganger hvert år), ukjent for resten av nasjonen, har Dødehavseksperter lenge kjent til at denne ferien eksisterte, men nå har navnet blitt avslørt: Tekufah, som i moderne hebraisk betyr “periode”, merket på “kalenderrullen” for hver av de fire årskursendringene.

De fleste av de over 900 Dødehavsrullene ble skrevet på vanlig gammel hebraisk, men noen, som denne, var i kode.