På vei mot Gravkirken i Jerusalem traff vi forrige uke en norsk delegasjon på ni medlemmer som var i Israel på studietur. Det arrangeres mange studieturer fra Norge til Israel, noen for å besøke historiske steder og noen rent Bibel-orienterte. Men den reisen disse ni var ute på var litt spesiell. Militærhistorie var lagt inn som en vesentlig del av turen, fortalte reiselederen Max Hermansen i Max Reiser. Deltakerne hadde besøkt militærhistoriske steder fra høyst ulike tidsperioder, som Masada, Golanhøyden, Yad Mordechain og Kfar Hitim. Masada er nok kjent for de fleste. Befestningsverket der 960 jøder holdt stand mot romerne, men til slutt begikk kollektivt selvmord, ligger like ved Dødehavet, og et besøk ved Dødehavet kombineres derfor ofte med å se fjellplatået. Golanhøyden er kjent fra nyere tid da området ble erobret fra syrerne både i 1967 og 1973. Yad Mordechain er nok et sjeldnere sted å besøke. Her stod jødene imot en overlegen angriper under frigjøringskrigen i 1948. «Det er vel verd et besøk. Det er noe av det imponerende ved Israel,» sier Max Hermansen til oss, «evnen til å stå imot en veldig farlig fiende». I Kfar Hitimsom ligger nær Tiberias i det nordlige Israel, stod et stort slag mellom de muslimske soldatene til krigføreren Salatin og korsfarerne i 1187. Korsfarerne var splittet og tapte slaget, fortalte reiselederen oss. Kanskje nye steder å besøke for norske turister? Reisegruppen kunne fortelle at de selvsagt også var innom de tradisjonelle historiske og religiøse stedene, som da vi traff dem på vei til Gravkirken i Gamlebyen. Max Reiser har tidligere arrangert reiser for spesielt interesserte til steder som Kola-halvøyen, Luthers byer, det nordlige Polen, og flere turer til Normandie.  

På vei mot Gravkirken i Jerusalem traff vi forrige uke en norsk delegasjon på ni medlemmer som var i Israel på studietur. Det arrangeres mange studieturer fra Norge til Israel, noen for å besøke historiske steder og noen rent Bibel-orienterte. Men den reisen disse ni var ute på var litt spesiell. Militærhistorie var lagt inn som en vesentlig del av turen, fortalte reiselederen Max Hermansen i Max Reiser.

Deltakerne hadde besøkt militærhistoriske steder fra høyst ulike tidsperioder, som Masada, Golanhøyden, Yad Mordechain og Kfar Hitim.

Masada er nok kjent for de fleste. Befestningsverket der 960 jøder holdt stand mot romerne, men til slutt begikk kollektivt selvmord, ligger like ved Dødehavet, og et besøk ved Dødehavet kombineres derfor ofte med å se fjellplatået. Golanhøyden er kjent fra nyere tid da området ble erobret fra syrerne både i 1967 og 1973.

Yad Mordechain er nok et sjeldnere sted å besøke. Her stod jødene imot en overlegen angriper under frigjøringskrigen i 1948. «Det er vel verd et besøk. Det er noe av det imponerende ved Israel,» sier Max Hermansen til oss, «evnen til å stå imot en veldig farlig fiende».

I Kfar Hitimsom ligger nær Tiberias i det nordlige Israel, stod et stort slag mellom de muslimske soldatene til krigføreren Salatin og korsfarerne i 1187. Korsfarerne var splittet og tapte slaget, fortalte reiselederen oss. Kanskje nye steder å besøke for norske turister?

Reisegruppen kunne fortelle at de selvsagt også var innom de tradisjonelle historiske og religiøse stedene, som da vi traff dem på vei til Gravkirken i Gamlebyen.

Max Reiser har tidligere arrangert reiser for spesielt interesserte til steder som Kola-halvøyen, Luthers byer, det nordlige Polen, og flere turer til Normandie.