I går kom Israels statsminister Benjamin Netanyahu på offisielt besøk til Aserbajdsjan, et muslimsk land ivrig etter å øke samarbeidet med den jødiske staten, skriver United With Israel. Aserbajdsjans president Ilham Aliyev tok entusiastisk imot Israels statsminister da han ankom Baku. Han uttrykte optimisme om de voksende båndene mellom sitt land og Israel, og bemerker at Aserbajdsjan de siste årene har kjøpt forsvarsmateriell fra Israel for rundt 5 milliarder dollar.   Netanyahu er ute på en lengre reise til Østen, Latin-Amerika og Afrika for å styrke globale bånd. I Baku uttalte også han seg rosende om det økende samarbeidet og økt velstand i begge land som følge av Israels utmerkede forhold til Aserbajdsjan. Den israelske statsministeren oppholdt seg seks timer i Aserbajdsjan, der han i tillegg til å treffe landets president besøkte en jødisk skole. «Det jødiske samfunnet er en svært aktiv del av vårt samfunn», sa president Aliyev. Den israelske forsvarsministeren Moshe Ya’alon besøkte Aserbajdsjan i 2014 i forbindelse med at Israel hadde en paviljong på Aserbajdsjan International Defence Industry Exhibition. Israelske selskaper med utstillinger på våpenmessen inkluderte Aeronautics, Elbit Systems Ltd, Rafael Advanced Defense Systems Ltd, Israel Aerospace Industries Ltd (IAI), og Israel Military Industries Ltd (IMI). Israel og Aserbajdsjan samarbeider om våpensystemer. Et samarbeid som har hatt en lav profil. Aserbajdsjans geografiske plassering gjør samarbeidet sensitivt i regionen der landet er plassert med grense til Iran. Det internasjonale magasinet «Janes Defense Weekly» rapporterte samme år at Aserbajdsjan kjøpte 12 krigsskip fra et israelsk skipsverft. Aeronautics, som arbeider hovedsakelig med ubemannede fly, er også svært aktiv i Aserbajdsjan, og produserer selv noen av sine produkter i en fabrikk selskapet eier der, ifølge det israelske forretningsbladet Globes. For israelske forsvarsselskaper er Aserbajdsjan regnes som et marked med godt forretningspotensial, skrev Globes i forbindelse med dekningen av messen. «Det er et voksende marked, spesielt på grunn av det faktum at landet har budsjettert betydelige mengder penger for en militær oppbygging og innkjøp av diverse ammunisjoner og ulike forsvarssystemer. For de israelske selskapene utgjør det også en bro mellom øst og vest, og det er ingen tvil om at det er interessant fra mange perspektiver,» uttalte en kilde i ett av selskapene til den israelske avisen. Israels etterretning har også samarbeidet tett med Aserbajdsjan og forhindret blant annet et alvorlig terrorangrep da Aserbajdsjan for noen år siden arrangerte den internasjonale finalen i den europeiske sangkonkurransen Melodi Grand Prix. Se mer fra besøket her.

Netanyahu2I går kom Israels statsminister Benjamin Netanyahu på offisielt besøk til Aserbajdsjan, et muslimsk land ivrig etter å øke samarbeidet med den jødiske staten, skriver United With Israel. Aserbajdsjans president Ilham Aliyev tok entusiastisk imot Israels statsminister da han ankom Baku. Han uttrykte optimisme om de voksende båndene mellom sitt land og Israel, og bemerker at Aserbajdsjan de siste årene har kjøpt forsvarsmateriell fra Israel for rundt 5 milliarder dollar.  

Netanyahu er ute på en lengre reise til Østen, Latin-Amerika og Afrika for å styrke globale bånd. I Baku uttalte også han seg rosende om det økende samarbeidet og økt velstand i begge land som følge av Israels utmerkede forhold til Aserbajdsjan. Den israelske statsministeren oppholdt seg seks timer i Aserbajdsjan, der han i tillegg til å treffe landets president besøkte en jødisk skole. «Det jødiske samfunnet er en svært aktiv del av vårt samfunn», sa president Aliyev.

Den israelske forsvarsministeren Moshe Ya’alon besøkte Aserbajdsjan i 2014 i forbindelse med at Israel hadde en paviljong på Aserbajdsjan International Defence Industry Exhibition. Israelske selskaper med utstillinger på våpenmessen inkluderte Aeronautics, Elbit Systems Ltd, Rafael Advanced Defense Systems Ltd, Israel Aerospace Industries Ltd (IAI), og Israel Military Industries Ltd (IMI). Israel og Aserbajdsjan samarbeider om våpensystemer. Et samarbeid som har hatt en lav profil. Aserbajdsjans geografiske plassering gjør samarbeidet sensitivt i regionen der landet er plassert med grense til Iran.

Det internasjonale magasinet «Janes Defense Weekly» rapporterte samme år at Aserbajdsjan kjøpte 12 krigsskip fra et israelsk skipsverft. Aeronautics, som arbeider hovedsakelig med ubemannede fly, er også svært aktiv i Aserbajdsjan, og produserer selv noen av sine produkter i en fabrikk selskapet eier der, ifølge det israelske forretningsbladet Globes. For israelske forsvarsselskaper er Aserbajdsjan regnes som et marked med godt forretningspotensial, skrev Globes i forbindelse med dekningen av messen.

«Det er et voksende marked, spesielt på grunn av det faktum at landet har budsjettert betydelige mengder penger for en militær oppbygging og innkjøp av diverse ammunisjoner og ulike forsvarssystemer. For de israelske selskapene utgjør det også en bro mellom øst og vest, og det er ingen tvil om at det er interessant fra mange perspektiver,» uttalte en kilde i ett av selskapene til den israelske avisen.

Israels etterretning har også samarbeidet tett med Aserbajdsjan og forhindret blant annet et alvorlig terrorangrep da Aserbajdsjan for noen år siden arrangerte den internasjonale finalen i den europeiske sangkonkurransen Melodi Grand Prix.

Se mer fra besøket her.