Boikott av Israel er ikke norsk politikk, slår kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) fast i et svarbrev til Hans Fredrik Grøvan (KrF), skriver Dagen. Stortingsrepresentanten utfordret statsråden på hennes holdning til kulturell boikott av Israel. Brevvekslingen kommer i kjølvannet av bråket etter en kunstvideo der det ser ut som at Nationaltheatret i Oslo unnskylder å ha samarbeidet med det israelske nasjonalteatret Habima mellom 2013 og 2015, skriver Dagen. Videoen er laget kunstnerne Pia Maria Roll og Marius von der Fehr, og ikke Nationaltheatret. Den ble imidlertid vist på Nationaltheatret som del av Ibsen-festivalen, og er publisert på Youtube. Prosjektet har fått internasjonal oppmerksomhet, og palestinsk kunstnermiljø og palestinske bevegelser for boikott av Israel har uttrykt sin støtte. Israels regjering har fordømt «boikotten» og oppfordret Nationaltheatret til å ta avstand fra videoen og fjerne den fra alle flater. Habima-direktøren ringte Nationaltheatrets sjef Hanne Tømta og ba henne om å stanse visningen av filmen. Hun uttrykte da forståelse for at direktøren følte seg krenket. Med Israel for fred (MIFF) laget en parodi-film med en fiktiv beklagelse på vegne av kunstnere. I filmen er daglig leder Conrad Myrland utkledd med 80-tallsparykk, pilotbriller og hårbånd. «I en ny film forteller de angrende kunstnerne Pia Maria Roll og Marius von der Fehr at de melder seg inn i MIFF», skriver MIFF i omtalen av satirefilmen. KrF var også i harnisk over kunstvideoen, og Grøvan uttalte forrige uke at en festival som legger opp til kulturell boikott av Israel bør de ikke få statlig støtte. Nå er han glad for avklaringen fra toppolitiske nivå. «Jeg er svært tilfreds med statsrådens tydelige understrekning av at boikott av Israel er helt uaktuelt. I stedet understreker hun det som har vært viktig for KrF at man videreutvikler relasjonene mellom Israel og Norge på alle områder, inkludert på kulturfeltet», sier Grøvan til Dagen. Kulturministeren peker på Norges nære, langvarige og vennskapelige forbindelser med Israel, og at vi ønsker et bredt politisk, kulturelt og økonomisk samarbeid. «Boikott av israelske kunstnere og kulturinstitusjoner vil ikke være et konstruktivt bidrag til å løse konflikten i Midtøsten. Jeg erfarer da heller ikke at det oppfordres til kulturell boikott av Israel fra sentrale aktører kultursektoren i Norge», sier Helleland. Statsråden peker imidlertid på at ytringsfriheten og den kunstneriske friheten må beskyttes. «Denne grunnholdningen forutsetter naturlig nok ikke at vi er enig i alt som sies, skrives eller uttrykkes», sier hun. Regjeringen støtter kultursamarbeid mellom Norge og Israel. «Vi fremmer flere prosjekter som har som mål å øke dialogen og kontakten både mellom befolkningsgrupper og religiøse grupper. I tillegg til et tilsvarende samarbeid med Palestina, støtter vi også prosjekter som fremmer religiøst samarbeid mellom israelere og palestinere», sier statsråden til Dagen. Grøvan er opptatt av at samarbeid framfor isolasjon må til for å skape fred og forsoning, skriver avisen. «Jeg er veldig glad for at dette også er regjeringens politikk», sier han.

helleland_150x220Boikott av Israel er ikke norsk politikk, slår kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) fast i et svarbrev til Hans Fredrik Grøvan (KrF), skriver Dagen. Stortingsrepresentanten utfordret statsråden på hennes holdning til kulturell boikott av Israel. Brevvekslingen kommer i kjølvannet av bråket etter en kunstvideo der det ser ut som at Nationaltheatret i Oslo unnskylder å ha samarbeidet med det israelske nasjonalteatret Habima mellom 2013 og 2015, skriver Dagen.

Videoen er laget kunstnerne Pia Maria Roll og Marius von der Fehr, og ikke Nationaltheatret. Den ble imidlertid vist på Nationaltheatret som del av Ibsen-festivalen, og er publisert på Youtube. Prosjektet har fått internasjonal oppmerksomhet, og palestinsk kunstnermiljø og palestinske bevegelser for boikott av Israel har uttrykt sin støtte.

Israels regjering har fordømt «boikotten» og oppfordret Nationaltheatret til å ta avstand fra videoen og fjerne den fra alle flater. Habima-direktøren ringte Nationaltheatrets sjef Hanne Tømta og ba henne om å stanse visningen av filmen. Hun uttrykte da forståelse for at direktøren følte seg krenket. Med Israel for fred (MIFF) laget en parodi-film med en fiktiv beklagelse på vegne av kunstnere. I filmen er daglig leder Conrad Myrland utkledd med 80-tallsparykk, pilotbriller og hårbånd.

«I en ny film forteller de angrende kunstnerne Pia Maria Roll og Marius von der Fehr at de melder seg inn i MIFF», skriver MIFF i omtalen av satirefilmen.

KrF var også i harnisk over kunstvideoen, og Grøvan uttalte forrige uke at en festival som legger opp til kulturell boikott av Israel bør de ikke få statlig støtte. Nå er han glad for avklaringen fra toppolitiske nivå.

«Jeg er svært tilfreds med statsrådens tydelige understrekning av at boikott av Israel er helt uaktuelt. I stedet understreker hun det som har vært viktig for KrF at man videreutvikler relasjonene mellom Israel og Norge på alle områder, inkludert på kulturfeltet», sier Grøvan til Dagen. Kulturministeren peker på Norges nære, langvarige og vennskapelige forbindelser med Israel, og at vi ønsker et bredt politisk, kulturelt og økonomisk samarbeid.

«Boikott av israelske kunstnere og kulturinstitusjoner vil ikke være et konstruktivt bidrag til å løse konflikten i Midtøsten. Jeg erfarer da heller ikke at det oppfordres til kulturell boikott av Israel fra sentrale aktører kultursektoren i Norge», sier Helleland.

Statsråden peker imidlertid på at ytringsfriheten og den kunstneriske friheten må beskyttes. «Denne grunnholdningen forutsetter naturlig nok ikke at vi er enig i alt som sies, skrives eller uttrykkes», sier hun.

Regjeringen støtter kultursamarbeid mellom Norge og Israel. «Vi fremmer flere prosjekter som har som mål å øke dialogen og kontakten både mellom befolkningsgrupper og religiøse grupper. I tillegg til et tilsvarende samarbeid med Palestina, støtter vi også prosjekter som fremmer religiøst samarbeid mellom israelere og palestinere», sier statsråden til Dagen.

Grøvan er opptatt av at samarbeid framfor isolasjon må til for å skape fred og forsoning, skriver avisen. «Jeg er veldig glad for at dette også er regjeringens politikk», sier han.