Norsk-Israelsk Handelskammer bekrefter at norske selskaper er i forhandlinger med to av Israels største produsenter av forsvarsmateriell, Elbit Systems og Israel Aerospace Industries, skriver nrk.no. Til sammen har de to aktørene mer enn 28.000 ansatte, og leverer eksempelvis rakettsystemer, overvåkingsteknologi og droner både til det israelske forsvaret og andre kunder over hele verden. Lederen for Norsk-Israelsk Handelskammer, Dag Abrahamsen, mener forhandlingene er uproblematisk. «Dette er uproblematisk. De israelske konsernene har ofte inndelt virksomheten i sivile og militære seksjoner. Her er det snakk om et samarbeid innenfor sivil sektor», forteller Dag Abrahamsen til NRK. De norske selskapene kan ikke eksportere våpen eller ammunisjon til Israel, men ønsker å samarbeide med israelske aktører i produktutvikling og være en salgskanal inn mot Norge. De ønsker ikke å uttale seg til NRK om dialogen eller samarbeidet med den israelske forsvarsindustrien, men Norsk-Israelsk Handelskammer bekrefter at det er forhandlinger. «Israel er kringsatt av fiender. Vi må begynne å se på Israel som et land, ikke bare et begrep. De har ny teknologi og et næringsliv vi kan dra nytte av, også innenfor forsvarssektoren. Jeg ser på dette som problemfritt, men det blir opp til Utenriksdepartementet og politikerne og ta stilling til dette samarbeidet2, sier Abrahamsen. Utviklingsdirektør Nir Salomon i Israel Aerospace Industries bekrefter overfor NRK at de snuser på det norske markedet. Særlig ser israelerne muligheter for å selge droner og ubemannede fly til Forsvaret, politiet eller sivile aktører. «Det er mange muligheter for et samarbeid, men vi vil ikke kommentere hva slags dialog vi har med eventuelle norske samarbeidspartnere. Vi snakker aldri om slike prosesser», forteller Salomon til NRK.

Ndag_abrahamsen-150x150orsk-Israelsk Handelskammer bekrefter at norske selskaper er i forhandlinger med to av Israels største produsenter av forsvarsmateriell, Elbit Systems og Israel Aerospace Industries, skriver nrk.no. Til sammen har de to aktørene mer enn 28.000 ansatte, og leverer eksempelvis rakettsystemer, overvåkingsteknologi og droner både til det israelske forsvaret og andre kunder over hele verden. Lederen for Norsk-Israelsk Handelskammer, Dag Abrahamsen, mener forhandlingene er uproblematisk.

«Dette er uproblematisk. De israelske konsernene har ofte inndelt virksomheten i sivile og militære seksjoner. Her er det snakk om et samarbeid innenfor sivil sektor», forteller Dag Abrahamsen til NRK.

De norske selskapene kan ikke eksportere våpen eller ammunisjon til Israel, men ønsker å samarbeide med israelske aktører i produktutvikling og være en salgskanal inn mot Norge. De ønsker ikke å uttale seg til NRK om dialogen eller samarbeidet med den israelske forsvarsindustrien, men Norsk-Israelsk Handelskammer bekrefter at det er forhandlinger.

«Israel er kringsatt av fiender. Vi må begynne å se på Israel som et land, ikke bare et begrep. De har ny teknologi og et næringsliv vi kan dra nytte av, også innenfor forsvarssektoren. Jeg ser på dette som problemfritt, men det blir opp til Utenriksdepartementet og politikerne og ta stilling til dette samarbeidet2, sier Abrahamsen.

Utviklingsdirektør Nir Salomon i Israel Aerospace Industries bekrefter overfor NRK at de snuser på det norske markedet. Særlig ser israelerne muligheter for å selge droner og ubemannede fly til Forsvaret, politiet eller sivile aktører.

«Det er mange muligheter for et samarbeid, men vi vil ikke kommentere hva slags dialog vi har med eventuelle norske samarbeidspartnere. Vi snakker aldri om slike prosesser», forteller Salomon til NRK.