"Vi løste nasjonen sine vannbekymringer. Inntil for få år siden var det en vannkrise i Israel, men i dag har jeg besøk av en OECD-representant som er kommet for å lære hvordan vi var i stand til å overvinne krisen og administrere markedet som vi gjør. Verdensbanken spør stadig hvordan vi klarte å gjøre det". Det sier den avtroppende lederen for de israelske vannmyndighetene, Water Authority, Alex Kushnir, til Globes. Det israelske markedet forbruker hvert år 2,2 milliarder kubikkmeter for 8 millioner mennesker, 14.000 gårder, og mer enn 1000 industrianlegg. Vann og kloakk behovene til Israel genererer 10 milliarder shekel per år inkludert driftskostnader, utvikling og anskaffelse av avsaltet vann, skriver den israelske avisen. Markedet er drevet av en haug med leverandører inkludert Mekorot, 56 selskaper, mer enn 1000 lokale leverandører, og dusinvis av lokale myndigheter. Kushnir minnes 2013-2014 da Israel ble tvunget til å forholde seg til en av de tøffeste tørkeperiodene i de siste 100 årene, men "takket være riktig vannsektorledelse" klarte å løse utfordringen. "Israel regnes blant de ledende landene i verden hvis ikke lederen innen vannindustri," sier han til Globes. Direktøren for vannverket kan ha en iboende interesse i å lovprise sektoren han regulerer, men den israelske vannindustrien har virkelig vunnet anerkjennelse over hele verden, skriver avisen. I et "Globes" intervju publisert i oktober i fjor med Seth Siegel, den jødisk-amerikanske forretningsmannen som publiserte boken "Let There Be Water: Israels Solution for a Water-Starved World", sa han at landet var i stand til å transformere fra et lite ørkenland til hva ekspertene kaller "den ledende vannkraft i verden". Siegel hevdet at Israel har det beste og mest avanserte vannstyringssystemet i verden. Det resirkulerer vann, avsalter sjø og saltvann, benytter flomvannet, lærer befolkningen om riktig forbruk, effektiviserer bruken av vann i industri og jordbruk, og investerer i å finne lekkasjer, skriver Globes. Kushnir sier en av Israels prestasjoner er den industrielle produksjonen av vann og gjenvinning av avløpsvann og dets gjenbruk. Han forteller til Globes at Israel har opprettet 4,5 milliarder kubikkmeter vann i de siste fem årene. En annen viktig prestasjon han nevner er betydelige besparelser for hjemmeforbruket. Inntil for få år siden var gjennomsnittlig forbruk 102 kubikkmeter per år, men er nå nede på 87 kubikkmeter årlig, en besparelse på 15%. I de siste tre årene har vanntariffen falt med 18% . Kushnir mener at prisen for de private forbrukerne fortsatt kan reduseres betydelig. Han hevder at dersom vannavgiften ble reinvestert tilbake i vannsektoren for å gjøre den mer effektiv, i stedet for å gå inn i statskassen vil vanntariffen for hjemmeforbruk falle med 14,5%.

vann3“Vi løste nasjonen sine vannbekymringer. Inntil for få år siden var det en vannkrise i Israel, men i dag har jeg besøk av en OECD-representant som er kommet for å lære hvordan vi var i stand til å overvinne krisen og administrere markedet som vi gjør. Verdensbanken spør stadig hvordan vi klarte å gjøre det”. Det sier den avtroppende lederen for de israelske vannmyndighetene, Water Authority, Alex Kushnir, til Globes.

Det israelske markedet forbruker hvert år 2,2 milliarder kubikkmeter for 8 millioner mennesker, 14.000 gårder, og mer enn 1000 industrianlegg. Vann og kloakk behovene til Israel genererer 10 milliarder shekel per år inkludert driftskostnader, utvikling og anskaffelse av avsaltet vann, skriver den israelske avisen.

Markedet er drevet av en haug med leverandører inkludert Mekorot, 56 selskaper, mer enn 1000 lokale leverandører, og dusinvis av lokale myndigheter.

Kushnir minnes 2013-2014 da Israel ble tvunget til å forholde seg til en av de tøffeste tørkeperiodene i de siste 100 årene, men “takket være riktig vannsektorledelse” klarte å løse utfordringen. “Israel regnes blant de ledende landene i verden hvis ikke lederen innen vannindustri,” sier han til Globes.

Direktøren for vannverket kan ha en iboende interesse i å lovprise sektoren han regulerer, men den israelske vannindustrien har virkelig vunnet anerkjennelse over hele verden, skriver avisen.

I et “Globes” intervju publisert i oktober i fjor med Seth Siegel, den jødisk-amerikanske forretningsmannen som publiserte boken “Let There Be Water: Israels Solution for a Water-Starved World”, sa han at landet var i stand til å transformere fra et lite ørkenland til hva ekspertene kaller “den ledende vannkraft i verden”.

Siegel hevdet at Israel har det beste og mest avanserte vannstyringssystemet i verden. Det resirkulerer vann, avsalter sjø og saltvann, benytter flomvannet, lærer befolkningen om riktig forbruk, effektiviserer bruken av vann i industri og jordbruk, og investerer i å finne lekkasjer, skriver Globes.

Kushnir sier en av Israels prestasjoner er den industrielle produksjonen av vann og gjenvinning av avløpsvann og dets gjenbruk. Han forteller til Globes at Israel har opprettet 4,5 milliarder kubikkmeter vann i de siste fem årene.

En annen viktig prestasjon han nevner er betydelige besparelser for hjemmeforbruket. Inntil for få år siden var gjennomsnittlig forbruk 102 kubikkmeter per år, men er nå nede på 87 kubikkmeter årlig, en besparelse på 15%. I de siste tre årene har vanntariffen falt med 18% . Kushnir mener at prisen for de private forbrukerne fortsatt kan reduseres betydelig.

Han hevder at dersom vannavgiften ble reinvestert tilbake i vannsektoren for å gjøre den mer effektiv, i stedet for å gå inn i statskassen vil vanntariffen for hjemmeforbruk falle med 14,5%.