Israelske bønder er kjent for å få ørkenen til å blomstre. Nå lærer de verden hvordan det kan gjøres. Midt mellom Dødehavet og Eilat, i hjertet av Arava ørkenen, ligger Arava International Center for Agricultural Training (AICAT). Dit har det de siste årene kommet over 10 000 studenter fra hele Asia og Afrika på 10-måneders landbrukstudier, skriver Israel 21c. Studenter fra Nepal, Vietnam, Burma, Kambodsja, Laos, Etiopia, Sør-Sudan, Øst-Timor, Thailand og Indonesia kommer i august hvert år. Studentene lærer gjennom praktisk erfaring om Israels moderne tilnærminger til alle aspekter av landbruket. "Her hvor det er svært tøffe forhold, geografisk isolasjon, ekstremvær, arid jord og mangel på vann, lærer de betydningen av menneskelig kapasitet. Vi lærer dem at en vanskelighet er en utfordring som kan løses," sier Hanni Arnon ved landbrukssenteret til Israel 21c. "Studentene lærer hvor viktig det er å planlegge. Det handler ikke om å plante tilfeldig og håpe at det vokser. Du trenger planer, forskning, dryppvanning, skadedyrbekjempelse og vannforvaltning", forklarer hun. "En plante er en plante. Det spiller ingen rolle om det vokser en tomat her eller et sted i Asia eller Afrika. Den trenger fortsatt god jord, vann, sol og skadedyrbekjempelse. Vi lærer dem alt de trenger for å planlegge, bruke riktige metoder og forskning." "Nesten 25 prosent av verdens befolkning lever i fattigdom, og vi har kompetanse til å hjelpe. Vi innså at det var en mulighet til å skape en skole og dele vår kunnskap om høyteknologiske jordbrukspraksis ", sier Arnon. Men hun innrømmer at hun aldri hadde trodd at senteret skulle utvikle seg tl å bli en internasjonal skole av dagens størrelse. Og i dette skolearbeidet drar senteret nytte av de lokale israelske bøndene. Hver elev får tildelt en bonde som støtter ham og følger ham opp. "Bøndene blir deres mentorer, inspirasjon, deres familie hjemmefra", sier Arnon. "De kommer som studenter, men de går tilbake som landbruksentreprenører", sier hun. "Israels ørkenlandskap beviser at hvis du har vilje og riktige metoder, kan en gård vokse og lykkes hvor som helst," understreker Arnon. Hun bemerker at selv små prosjekter kan være gründerprosjekt. "En Thai student overtalte foreldrene sine til å installere en vannpumpe på en del av landet på farmen som aldri hadde vært brukt før. Å pumpe vann, for oss, er ikke nyskapende. Vi har gjort det i mange år. Men for dem, er det," sier hun. Arava International Center for Agricultural Training hjelper med forretningsplaner og holder kontakten med sine tidligere studenter.

landbruk_Israel2Israelske bønder er kjent for å få ørkenen til å blomstre. Nå lærer de verden hvordan det kan gjøres. Midt mellom Dødehavet og Eilat, i hjertet av Arava ørkenen, ligger Arava International Center for Agricultural Training (AICAT). Dit har det de siste årene kommet over 10 000 studenter fra hele Asia og Afrika på 10-måneders landbrukstudier, skriver Israel 21c.

Studenter fra Nepal, Vietnam, Burma, Kambodsja, Laos, Etiopia, Sør-Sudan, Øst-Timor, Thailand og Indonesia kommer i august hvert år. Studentene lærer gjennom praktisk erfaring om Israels moderne tilnærminger til alle aspekter av landbruket.

“Her hvor det er svært tøffe forhold, geografisk isolasjon, ekstremvær, arid jord og mangel på vann, lærer de betydningen av menneskelig kapasitet. Vi lærer dem at en vanskelighet er en utfordring som kan løses,” sier Hanni Arnon ved landbrukssenteret til Israel 21c.

“Studentene lærer hvor viktig det er å planlegge. Det handler ikke om å plante tilfeldig og håpe at det vokser. Du trenger planer, forskning, dryppvanning, skadedyrbekjempelse og vannforvaltning”, forklarer hun. “En plante er en plante. Det spiller ingen rolle om det vokser en tomat her eller et sted i Asia eller Afrika. Den trenger fortsatt god jord, vann, sol og skadedyrbekjempelse. Vi lærer dem alt de trenger for å planlegge, bruke riktige metoder og forskning.”

“Nesten 25 prosent av verdens befolkning lever i fattigdom, og vi har kompetanse til å hjelpe. Vi innså at det var en mulighet til å skape en skole og dele vår kunnskap om høyteknologiske jordbrukspraksis “, sier Arnon. Men hun innrømmer at hun aldri hadde trodd at senteret skulle utvikle seg tl å bli en internasjonal skole av dagens størrelse.

Og i dette skolearbeidet drar senteret nytte av de lokale israelske bøndene. Hver elev får tildelt en bonde som støtter ham og følger ham opp. “Bøndene blir deres mentorer, inspirasjon, deres familie hjemmefra”, sier Arnon. “De kommer som studenter, men de går tilbake som landbruksentreprenører”, sier hun.

“Israels ørkenlandskap beviser at hvis du har vilje og riktige metoder, kan en gård vokse og lykkes hvor som helst,” understreker Arnon. Hun bemerker at selv små prosjekter kan være gründerprosjekt. “En Thai student overtalte foreldrene sine til å installere en vannpumpe på en del av landet på farmen som aldri hadde vært brukt før. Å pumpe vann, for oss, er ikke nyskapende. Vi har gjort det i mange år. Men for dem, er det,” sier hun.

Arava International Center for Agricultural Training hjelper med forretningsplaner og holder kontakten med sine tidligere studenter.