På en internasjonal konferanse i Aqaba tidligere denne måneden presenterte Israel Ministry of Regional Cooperation tidsplanen for et prosjekt, kalt "Red-Dead Sea" som har til hensikt å redde Dødehavet fra å tørke ut. De siste årene har vannstanden sunket faretruende. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Israel og Jordan, og har økonomisk støtte fra den amerikanske regjeringen og Verdensbanken. I desember 2013 undetegnet Israel og Jordan en intensjonsavtale i Verdensbankens hovedkvarter i Washington, og i desember i fjor presenterte de to nasjonene en anbudsinnbydelse, skriver den israelske næringslivsavisen Globes. Nå kan det israelske departementet avsløre at hele 94 av verdens største selskaper har kjøpt anbudspapirer, noe som indikerer sterk global interesse for prosjektet. "Prosjektet er et ekstremt viktig samarbeidsprosjekt mellom Israel og Jordan som vil forbedre livene til folk i regionen, og giverlandene vil derfor gi donasjoner til dette viktige prosjektet," sier viseminister Ayoob Kara (Likud) til Globes. Ministry of Regional Cooperation forteller også at USA har bestemt seg for å finansiere prosjektet med 100 millioner dollar. Samlede kostnader for prosjektet er beregnet til 400 millioner dollar. Planen er å legge rørledninger fra Rødehavet til Dødehavet. De vil i sin helhet bli lagt på jordansk område, og noe av vannet som skal transporteres gjennom rørledningene vil bli levert til et avsaltingsanlegg i Aqaba. Israel vil kjøpe vann fra dette anlegget for Eilat og Arava regionen, og vil påta seg å levere vann fra Lake Kinneret (Genesaretsjøen) til det nordlige Jordan. Israel håper at også andre enn USA vil gi donasjoner til prosjektet. Offentlige kilder sier ifølge Globes at flere land, blant annet Frankrike og Japan, allerede har uttrykt interesse for å bidra til å finansiere kanalen. rk

Dødehavet2På en internasjonal konferanse i Aqaba tidligere denne måneden presenterte Israel Ministry of Regional Cooperation tidsplanen for et prosjekt, kalt “Red-Dead Sea” som har til hensikt å redde Dødehavet fra å tørke ut. De siste årene har vannstanden sunket faretruende. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Israel og Jordan, og har økonomisk støtte fra den amerikanske regjeringen og Verdensbanken.

I desember 2013 undetegnet Israel og Jordan en intensjonsavtale i Verdensbankens hovedkvarter i Washington, og i desember i fjor presenterte de to nasjonene en anbudsinnbydelse, skriver den israelske næringslivsavisen Globes. Nå kan det israelske departementet avsløre at hele 94 av verdens største selskaper har kjøpt anbudspapirer, noe som indikerer sterk global interesse for prosjektet.

“Prosjektet er et ekstremt viktig samarbeidsprosjekt mellom Israel og Jordan som vil forbedre livene til folk i regionen, og giverlandene vil derfor gi donasjoner til dette viktige prosjektet,” sier viseminister Ayoob Kara (Likud) til Globes. Ministry of Regional Cooperation forteller også at USA har bestemt seg for å finansiere prosjektet med 100 millioner dollar. Samlede kostnader for prosjektet er beregnet til 400 millioner dollar.

Planen er å legge rørledninger fra Rødehavet til Dødehavet. De vil i sin helhet bli lagt på jordansk område, og noe av vannet som skal transporteres gjennom rørledningene vil bli levert til et avsaltingsanlegg i Aqaba. Israel vil kjøpe vann fra dette anlegget for Eilat og Arava regionen, og vil påta seg å levere vann fra Lake Kinneret (Genesaretsjøen) til det nordlige Jordan.

Israel håper at også andre enn USA vil gi donasjoner til prosjektet. Offentlige kilder sier ifølge Globes at flere land, blant annet Frankrike og Japan, allerede har uttrykt interesse for å bidra til å finansiere kanalen.
rk