Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu setter utenlandske diplomater på skolebenken. Han vil forsøke å lære dem noe mer om jødenes og Israels historie enn det FN-organisasjonen UNESCO er i stand til. Etter at FN-organisasjonen ga ut en rapport som undervurderte den jødiske tilknytningen til Tempelhøyden, har han nå invitert alt FN-personell i Israel til en leksjon i jødisk historie, skriver telegrambyrået Reuters. I et vedtak i forrige måned fordømte UNESCO Israel for sikkerhetsrestriksjoner og andre tiltak i området rundt Tempelhøyden, kjent for muslimer som Haram al-Sharif eller al-Aqsa. UNESCO henviste til Tempelhøyden kun ved det arabiske navnet. "Jeg ble sjokkert over å høre at UNESCO vedtok en beslutning som nekter enhver jødisk tilknytning til Tempelhøyden, vårt helligste sted," sier statsminister Benjamin Netanyahu i en uttalelse. "Det er vanskelig å tro at noen, enn si en organisasjon som har som oppgave å bevare historie, kan nekte denne linken som spenner over tusener av år," sier han. For å motvirke det han kaller "denne historiske uvitenheten", har statsministeren, som i følge Reuters er en ivrig historiker, sagt at han vil være vert for et spesielt foredrag om jødenes historie for alle FN-ansatte i Israel. Det er ikke umiddelbart klart når seminaret vil bli holdt, men det antydes at det kan skje allerede denne uken. Det er også uklart hvor mange FN-ansatte og diplomater som planlegger å delta. UNESCO hadde ingen umiddelbar kommentar, skriver Reuters. Det hellige stedet i hjertet av gamlebyen i Jerusalem der Klippemoskeen og Aqsa-moskeen er plassert har vært en kilde til friksjon mellom Israel og den muslimske verden i flere tiår. Israel tok kontroll over Gamlebyen i 1967-krigen, men godtok å opprettholde status quo på stedet, som hadde vært i islamske hender siden det 12. århundre, skriver telegrambyrået. Ikke-muslimer har lov til å besøke området, men har ikke lov til å be der. Jødene ber i stedet ved Vestmuren, en støttemur for et gammelt jødisk tempel som en gang sto i området hvor Klippemoskeen nå er plassert.

NetanyahuDen israelske statsministeren Benjamin Netanyahu setter utenlandske diplomater på skolebenken. Han vil forsøke å lære dem noe mer om jødenes og Israels historie enn det FN-organisasjonen UNESCO er i stand til. Etter at FN-organisasjonen ga ut en rapport som undervurderte den jødiske tilknytningen til Tempelhøyden, har han nå invitert alt FN-personell i Israel til en leksjon i jødisk historie, skriver telegrambyrået Reuters.

I et vedtak i forrige måned fordømte UNESCO Israel for sikkerhetsrestriksjoner og andre tiltak i området rundt Tempelhøyden, kjent for muslimer som Haram al-Sharif eller al-Aqsa. UNESCO henviste til Tempelhøyden kun ved det arabiske navnet.

“Jeg ble sjokkert over å høre at UNESCO vedtok en beslutning som nekter enhver jødisk tilknytning til Tempelhøyden, vårt helligste sted,” sier statsminister Benjamin Netanyahu i en uttalelse. “Det er vanskelig å tro at noen, enn si en organisasjon som har som oppgave å bevare historie, kan nekte denne linken som spenner over tusener av år,” sier han.

For å motvirke det han kaller “denne historiske uvitenheten”, har statsministeren, som i følge Reuters er en ivrig historiker, sagt at
han vil være vert for et spesielt foredrag om jødenes historie for alle FN-ansatte i Israel. Det er ikke umiddelbart klart når seminaret vil bli holdt, men det antydes at det kan skje allerede denne uken. Det er også uklart hvor mange FN-ansatte og diplomater som planlegger å delta. UNESCO hadde ingen umiddelbar kommentar, skriver Reuters.

Det hellige stedet i hjertet av gamlebyen i Jerusalem der Klippemoskeen og Aqsa-moskeen er plassert har vært en kilde til friksjon mellom Israel og den muslimske verden i flere tiår. Israel tok kontroll over Gamlebyen i 1967-krigen, men godtok å opprettholde status quo på stedet, som hadde vært i islamske hender siden det 12. århundre, skriver telegrambyrået.

Ikke-muslimer har lov til å besøke området, men har ikke lov til å be der. Jødene ber i stedet ved Vestmuren, en støttemur for et gammelt jødisk tempel som en gang sto i området hvor Klippemoskeen nå er plassert.