I en vidstrakt åpen ørken i det sørlige Israel er et 240 meter høyt tårn i ferd med å ta form. Hensikten med tårnet er å gjøre solenergi mye mer kostnadseffektivt, skriver Israel Hayom. Tårnet, som bygges av det Israel-baserte firmaet Megalim Solar Power, som har General Electric blant sine aksjonærer, vil bli høyere enn andre solenergitårn, slik at det kan generere opptil 121 megawatt strøm. Det skal være ferdig sent neste år til en kostnad på 3 milliarder shekel, rundt 773 millioner dollar. Anlegget vil dekke rundt 1% av Israels elektrisitet i henhold til en avtale med den israelske regjeringen, som har som mål at 10% av landets energi skal komme fra fornybar energi innen 2020. De fleste solenergianlegg i verden er generert av photovoltaic (PV) paneler, som kan installeres hvor som helst fra et tak til en bakgård. Som kontrast krever tårn som bruker konsentrert solenergi, kjent som CSP, mye landareal og er bare kostnadseffektive i store prosjekter. Av den grunn har de hatt begrenset distribusjon, og hovedsakelig i USA og Europa. Megalim tårnet i Negev-ørkenen, som kan sees fra mils avstand, er omgitt av 50.000 datastyrte speil for å projisere solens stråler. De er større enn i tidligere prosjekter og kontrollert av et dedikert Wi-Fi-nettverk, heller enn med dyre kabler, opplyser det israelske firmaet. Tårnet er privat finansiert, men når det er fullført har den israelske regjeringen garantert å kjøpe strøm fra det for over markedspris. Det betyr at det vil være effektivt subsidiert, men Megalim sier de arbeider med å redusere kostnadene ytterligere. Aksjonærer, inkludert energitårnpioner Brightsource Energy, samt General Electric, som vil levere turbinen, ønsker å bygge flere slike tårn rundt om i verden. "Vi gjør fremskritt i effektivitet og vi gjør fremskritt i å komprimere tidspunktet for bygging," sier Megalims konsernsjef Eran Gartner til Israel Hayom. "Vi går gjennom en læringskurve som vil hjelpe oss til å tilby solenergi til de mest konkurransedyktige prisene." Megalims tårn i Israel vil generere varme på opp til 540 grader Celsius, som produserer damp for å drive en turbin. Det vil ikke være i stand til å lagre energi, men har overvunnet et annet problem som plaget solenergitårn - spørsmålet om slike tårn tar livet av et stort antall fugler eller ikke. Da Bright bygget et tre-tårn anlegg i Ivanpah, California i 2013 med lokale partnere, påstod eksperter at varmen fra speilene ville brenne ihjel titusenvis av fugler hvert år. Et offentlig ramaskrik om problemet var delvis ansvarlig for at Bright avlyser planene om å bygge et annet tårnkompleks i California. Senere undersøkelser har imidlertid vist at det er få eksempler på at solenergitårn tar livet av fugler. I tillegg har Brightsource kommet opp med nye teknikker for å minimere skaden, sier Joe Desmond, Bright senior visepresident for myndighetskontakt og kommunikasjon til den israelske avisen. Se mer her  

solenergi5I en vidstrakt åpen ørken i det sørlige Israel er et 240 meter høyt tårn i ferd med å ta form. Hensikten med tårnet er å gjøre solenergi mye mer kostnadseffektivt, skriver Israel Hayom. Tårnet, som bygges av det Israel-baserte firmaet Megalim Solar Power, som har General Electric blant sine aksjonærer, vil bli høyere enn andre solenergitårn, slik at det kan generere opptil 121 megawatt strøm.

Det skal være ferdig sent neste år til en kostnad på 3 milliarder shekel, rundt 773 millioner dollar. Anlegget vil dekke rundt 1% av Israels elektrisitet i henhold til en avtale med den israelske regjeringen, som har som mål at 10% av landets energi skal komme fra fornybar energi innen 2020.

De fleste solenergianlegg i verden er generert av photovoltaic (PV) paneler, som kan installeres hvor som helst fra et tak til en bakgård. Som kontrast krever tårn som bruker konsentrert solenergi, kjent som CSP, mye landareal og er bare kostnadseffektive i store prosjekter. Av den grunn har de hatt begrenset distribusjon, og hovedsakelig i USA og Europa.

Megalim tårnet i Negev-ørkenen, som kan sees fra mils avstand, er omgitt av 50.000 datastyrte speil for å projisere solens stråler. De er større enn i tidligere prosjekter og kontrollert av et dedikert Wi-Fi-nettverk, heller enn med dyre kabler, opplyser det israelske firmaet.

Tårnet er privat finansiert, men når det er fullført har den israelske regjeringen garantert å kjøpe strøm fra det for over markedspris.
Det betyr at det vil være effektivt subsidiert, men Megalim sier de arbeider med å redusere kostnadene ytterligere.

Aksjonærer, inkludert energitårnpioner Brightsource Energy, samt General Electric, som vil levere turbinen, ønsker å bygge flere slike tårn rundt om i verden.

“Vi gjør fremskritt i effektivitet og vi gjør fremskritt i å komprimere tidspunktet for bygging,” sier Megalims konsernsjef Eran Gartner til Israel Hayom. “Vi går gjennom en læringskurve som vil hjelpe oss til å tilby solenergi til de mest konkurransedyktige prisene.”

Megalims tårn i Israel vil generere varme på opp til 540 grader Celsius, som produserer damp for å drive en turbin. Det vil ikke være i stand til å lagre energi, men har overvunnet et annet problem som plaget solenergitårn – spørsmålet om slike tårn tar livet av et stort antall fugler eller ikke.

Da Bright bygget et tre-tårn anlegg i Ivanpah, California i 2013 med lokale partnere, påstod eksperter at varmen fra speilene ville brenne ihjel titusenvis av fugler hvert år. Et offentlig ramaskrik om problemet var delvis ansvarlig for at Bright avlyser planene om å bygge et annet tårnkompleks i California.

Senere undersøkelser har imidlertid vist at det er få eksempler på at solenergitårn tar livet av fugler. I tillegg har Brightsource kommet opp med nye teknikker for å minimere skaden, sier Joe Desmond, Bright senior visepresident for myndighetskontakt og kommunikasjon til den israelske avisen.

Se mer her