Ankommer du Ben Gurion flyplassen sent på ettermiddagen en fredag har du et problem. Togene til Tel Aviv er sluttet å gå, bussene til Tel Aviv og andre byer står også. Men du kan ta drosje, til minst dobbel pris av det normale. Med jevne mellomrom har det oppstått debatter i Israel om dette forbudet. Nå blusser den opp igjen. I et overraskende trekk har flere Likud-medlemme i Knessets økonomikomite uttrykt støtte for utsiktene til å kjøre offentlig transport på lørdager, skriver Israel Hayom. "Vi trenger å ha offentlig transport på sabbaten og samtidig ta hensyn til religiøse mennesker. Den nåværende situasjonen skader ikke bare den jødiske religionen, og bringer unødvendig hat mellom israelere, men er også til skade for vanskeligstilte samfunnsmedlemmer som kanskje ikke har tilgang til privat transport," sier Likud-medlem Nava Boker. Rachel Azaria, som er Knesset-medlem fra partiet Kulanu, støtter også ønsket om å finne en offentlig transportløsning for lørdager. "Spørsmålet har delt det israelske samfunnet i mer enn to generasjoner," slår hun fast overfor Israel Hayom. "Jeg kommer fra en tradisjonell religiøs familie, og det er nettopp av den grunn at det er så vanskelig for meg å se så mye fiendtlighet og uenighet i disse dagene der vi burde forene oss mest," legger hun til. "Den sentrale påstanden er at hvis det er offentlig transport på sabbaten vil det føre til masseskjending av helligdagen, men faktisk er det motsatte sant. Hvordan er trafikkfylte gater med tonnevis av biler bedre for å opprettholde dagens jødiske karakter enn offentlige busser vil være," spør hun. Knessets forskning på emnet ble presentert på et møte i komiteen. Den viste at siden 2012 har antall busslinjer med lov til å kjøre på sabbaten økt fra 164 til 387. I begynnelsen av fjoråret var det en kampanje for å tillate offentlig transport på lørdagene. Den fikk støtte fra Tel Avivs ordfører Ron Huldai som viste til at forbudet rammer turister og gjør det vanskelig for folk uten bil å komme seg ut, og fører til økt bilbruk med de forurensningsproblemene det gir. «Israel er den eneste staten i verden der offentlig transport ikke fungerer på en fjerdedel av året. Det er på tide å ta vare på de som ikke eier en bil, og gjøre de nødvendige endringene,» skrev han på sin Facebook-side. «De som ikke har råd til et privat kjøretøy er forhindret fra å besøke deres familier på ferier og gå til stranden på lørdager,» påpeker han. Ifølge Huldai gjør den nåværende situasjonen ikke bare skade for de som ikke har råd til en bil, men også for de bileiere som ønsker å la bilen stå hjemme av økonomiske eller miljømessige årsaker. Men Tel Avivs ordfører fikk ingen støtte fra Israels daværende transportminister Yisrael Katz som på sin Facebook-side slod fast at den israelske regjeringen støtter bevaring av status quo i saken om offentlig transport på lørdager og helligdager. Han viser til at prinsippet om å tillate bilkjøring, men forby busser og tog, har vært fulgt helt siden David Ben Gurion var statsminister. «Som samferdselsminister er jeg en del av denne holdningen, og personlig tror jeg det er riktig. Israel er en jødisk og demokratisk stat, og som sådan, må landet bevare de unike reglene som er knyttet til dets identitet,» skrev han.

Israel_trafikkAnkommer du Ben Gurion flyplassen sent på ettermiddagen en fredag har du et problem. Togene til Tel Aviv er sluttet å gå, bussene til Tel Aviv og andre byer står også. Men du kan ta drosje, til minst dobbel pris av det normale. Med jevne mellomrom har det oppstått debatter i Israel om dette forbudet. Nå blusser den opp igjen.

I et overraskende trekk har flere Likud-medlemme i Knessets økonomikomite uttrykt støtte for utsiktene til å kjøre offentlig transport på lørdager, skriver Israel Hayom.

“Vi trenger å ha offentlig transport på sabbaten og samtidig ta hensyn til religiøse mennesker. Den nåværende situasjonen skader ikke bare den jødiske religionen, og bringer unødvendig hat mellom israelere, men er også til skade for vanskeligstilte samfunnsmedlemmer som kanskje ikke har tilgang til privat transport,” sier Likud-medlem Nava Boker.

Rachel Azaria, som er Knesset-medlem fra partiet Kulanu, støtter også ønsket om å finne en offentlig transportløsning for lørdager. “Spørsmålet har delt det israelske samfunnet i mer enn to generasjoner,” slår hun fast overfor Israel Hayom. “Jeg kommer fra en tradisjonell religiøs familie, og det er nettopp av den grunn at det er så vanskelig for meg å se så mye fiendtlighet og uenighet i disse dagene der vi burde forene oss mest,” legger hun til.

“Den sentrale påstanden er at hvis det er offentlig transport på sabbaten vil det føre til masseskjending av helligdagen, men faktisk er det motsatte sant. Hvordan er trafikkfylte gater med tonnevis av biler bedre for å opprettholde dagens jødiske karakter enn offentlige busser vil være,” spør hun.

Knessets forskning på emnet ble presentert på et møte i komiteen. Den viste at siden 2012 har antall busslinjer med lov til å kjøre på sabbaten økt fra 164 til 387.

I begynnelsen av fjoråret var det en kampanje for å tillate offentlig transport på lørdagene. Den fikk støtte fra Tel Avivs ordfører Ron Huldai som viste til at forbudet rammer turister og gjør det vanskelig for folk uten bil å komme seg ut, og fører til økt bilbruk med de forurensningsproblemene det gir.

«Israel er den eneste staten i verden der offentlig transport ikke fungerer på en fjerdedel av året. Det er på tide å ta vare på de som ikke eier en bil, og gjøre de nødvendige endringene,» skrev han på sin Facebook-side. «De som ikke har råd til et privat kjøretøy er forhindret fra å besøke deres familier på ferier og gå til stranden på lørdager,» påpeker han. Ifølge Huldai gjør den nåværende situasjonen ikke bare skade for de som ikke har råd til en bil, men også for de bileiere som ønsker å la bilen stå hjemme av økonomiske eller miljømessige årsaker.

Men Tel Avivs ordfører fikk ingen støtte fra Israels daværende transportminister Yisrael Katz som på sin Facebook-side slod fast at den israelske regjeringen støtter bevaring av status quo i saken om offentlig transport på lørdager og helligdager. Han viser til at prinsippet om å tillate bilkjøring, men forby busser og tog, har vært fulgt helt siden David Ben Gurion var statsminister.

«Som samferdselsminister er jeg en del av denne holdningen, og personlig tror jeg det er riktig. Israel er en jødisk og demokratisk stat, og som sådan, må landet bevare de unike reglene som er knyttet til dets identitet,» skrev han.