Ryktene om gassavtalen mellom Israel og Egypt sin død er sterkt overdrevet, kommer det frem av en artikkel i nettmagasinet Debka files, kjent for sine gode kontakter blant politikere og etterretningtjenester i Midt Østen. Egypts president Abdel Fatteh El-Sisi har kommet til Athen for samtaler med den greske statsministeren Alex Tsipras. En plan for en felles utnyttelse av israelske, egyptiske og kypriotiske off-shore gassbrønner, står øverst på sakskartet, hevder Debka files. Tirsdag 8 desember forsvarte statsminister Benjamin Netanyahu sin regjerings håndtering av Israels offshore gassbonanza i en orientering til Knessets økonomikomite, og ble møtt med en kryssild av kritikk fra opposisjonen, men den var ifølge Debka files mye basert på grunnløse påstander om at Egypt hadde falt ut av en avtale om kjøp av israelsk gass. Den egyptiske presidenten, den greske statsministeren Alexs Tsipras og Benjamin Netanyahu arbeider nå med å tilfredsstille kravene til gassleveranser i Hellas, Kypros, Israel, Jordan, Egypt og de palestinske selvstyremyndighetene, og å eksportere resten til Europa. De tre partiene studerer ifølge Debka files sine kilder tre alternative planer: 1. Å transportere gass til Hellas og deretter i rørledning videre til Europa. Den greske statsminister Tsipras argumenterte for dette alternativet med Netanyahu under et overraskende besøk til Jerusalem 26. november. Han foreslo å knytte de israelske gassfeltene, spesielt det største, Leviathan, til det kypriotiske offshore Aphrodite gassfeltet og Egypts Zohr Mediterranean feltet, og så gjøre det mulig å overføre gassen til Hellas og derfra til Europa. Tsipras hevdet at EU vil vurdere å ta del i byggingen av det nye rørledningsnettverket sammen med gassterminalene som er nødvendige for å eksportere gassen. 2. Overføre gassen fra alle tre land via Tyrkia. 3. Bygge en rørledning fra den israelske havnebyen Ashkelon til Egypt. Det vestlige Egypt har to gigantiske gassprosesseringsanlegg på sin middelhavskyst, som eies av British Gas og den andre av Spanias Union Fenosa Gas. De kunne forvandle gassen til LNG for frakt med tankskip til Europa. "Poenget er at jeg ser tilførselen av gass som grunnlag for å beskytte Israels nasjonal sikkerhet, og vi trenger å være sterk for å få allianser og skape fred," sa statsminister Benjamin Netanyahu under høringen i økonomikomiteen i Knesset. I Athen skal den egyptiske presidenten ha gjentatt disse følelsene da han sa i følge kildene til Debka files: " Mer samarbeid er nødvendig i disse vanskelige tider, og i dette sensitive området. Slikt samarbeid kan være i utnyttelse av mineralske ressurser, og det kan bli et økonomisk samarbeid og enda et militært samarbeid." Med andre ord vil felles utnyttelse av Middelhavets gassfelt gjøre det mulig for landene i regionen å konfrontere de sikkerhetsutfordringene som de står overfor, samt legge til rette for økonomisk samarbeid og felles militære innsats for å beskytte gassfeltene og rørledninger, konkluderer det israelske nettmagasinet. Debka files sine kilder rapporterer at El-Sisi, den kypriotiske presidenten Nikos Anastasiades og den israelske og den greske statsministeren planlegger et toppmøte i nær fremtid for å bringe frem og forsegle en avtale for økonomisk konsolidering av de egyptiske, israelske og kypriotiske gassfeltene og innretningene for å eksportere gass.

olje_Israel-150x150Ryktene om gassavtalen mellom Israel og Egypt sin død er sterkt overdrevet, kommer det frem av en artikkel i nettmagasinet Debka files, kjent for sine gode kontakter blant politikere og etterretningtjenester i Midt Østen. Egypts president Abdel Fatteh El-Sisi har kommet til Athen for samtaler med den greske statsministeren Alex Tsipras. En plan for en felles utnyttelse av israelske, egyptiske og kypriotiske off-shore gassbrønner, står øverst på sakskartet, hevder Debka files.

Tirsdag 8 desember forsvarte statsminister Benjamin Netanyahu sin regjerings håndtering av Israels offshore gassbonanza i en orientering til Knessets økonomikomite, og ble møtt med en kryssild av kritikk fra opposisjonen, men den var ifølge Debka files mye basert på grunnløse påstander om at Egypt hadde falt ut av en avtale om kjøp av israelsk gass.

Den egyptiske presidenten, den greske statsministeren Alexs Tsipras og Benjamin Netanyahu arbeider nå med å tilfredsstille kravene til gassleveranser i Hellas, Kypros, Israel, Jordan, Egypt og de palestinske selvstyremyndighetene, og å eksportere resten til Europa.

De tre partiene studerer ifølge Debka files sine kilder tre alternative planer:

1. Å transportere gass til Hellas og deretter i rørledning videre til Europa. Den greske statsminister Tsipras argumenterte for dette alternativet med Netanyahu under et overraskende besøk til Jerusalem 26. november. Han foreslo å knytte de israelske gassfeltene, spesielt det største, Leviathan, til det kypriotiske offshore Aphrodite gassfeltet og Egypts Zohr Mediterranean feltet, og så gjøre det mulig å overføre gassen til Hellas og derfra til Europa. Tsipras hevdet at EU vil vurdere å ta del i byggingen av det nye rørledningsnettverket sammen med gassterminalene som er nødvendige for å eksportere gassen.

2. Overføre gassen fra alle tre land via Tyrkia.

3. Bygge en rørledning fra den israelske havnebyen Ashkelon til Egypt. Det vestlige Egypt har to gigantiske gassprosesseringsanlegg på sin middelhavskyst, som eies av British Gas og den andre av Spanias Union Fenosa Gas. De kunne forvandle gassen til LNG for frakt med tankskip til Europa.

“Poenget er at jeg ser tilførselen av gass som grunnlag for å beskytte Israels nasjonal sikkerhet, og vi trenger å være sterk for å få allianser og skape fred,” sa statsminister Benjamin Netanyahu under høringen i økonomikomiteen i Knesset. I Athen skal den egyptiske presidenten ha gjentatt disse følelsene da han sa i følge kildene til Debka files: ” Mer samarbeid er nødvendig i disse vanskelige tider, og i dette sensitive området. Slikt samarbeid kan være i utnyttelse av mineralske ressurser, og det kan bli et økonomisk samarbeid og enda et militært samarbeid.”

Med andre ord vil felles utnyttelse av Middelhavets gassfelt gjøre det mulig for landene i regionen å konfrontere de sikkerhetsutfordringene som de står overfor, samt legge til rette for økonomisk samarbeid og felles militære innsats for å beskytte gassfeltene og rørledninger, konkluderer det israelske nettmagasinet.

Debka files sine kilder rapporterer at El-Sisi, den kypriotiske presidenten Nikos Anastasiades og den israelske og den greske statsministeren planlegger et toppmøte i nær fremtid for å bringe frem og forsegle en avtale for økonomisk konsolidering av de egyptiske, israelske og kypriotiske gassfeltene og innretningene for å eksportere gass.