Israel er kommet langt når det gjelder landbruksteknologi. Det har tydeligvis den norske landbruksministeren Sylvi Listhaug snappet opp. Nå har hun bestemt seg for å reise til Israel for å lære, skriver Dagen. Det synes lederen for Norsk-israelsk Handelskammer, Dag Abrahamsen, er flott. Han mener at Norge har mye å lære av effektiviteten i israelsk landbruk. Tidspunktet er ikke endelig bestemt, men formålet med reisen er å oppdatere seg på hvilken forskning som skjer i Israel. Listhaug ønsker seg mer samarbeid med institusjoner i landet på forskningsfronten, skriver Dagen. "Jeg vil se om det er noen interessante prosjekter og forskning på landbruk. Kanskje har vi noen felles punkter som kan være interessant å jobbe videre sammen om", sier Listhaug til Dagen. Hun viser til at norske institusjoner som Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og NTNU samarbeider med israelske på ulike prosjekter. Programmet for Listhaugs besøk er ikke satt enda, men statsråden håper også å få møte politikere som landbruksministeren eller andre som driver med landbrukspolitikk i ledende posisjoner, skriver Dagen. "Det hadde vært interessant å høre hvordan de ser på verden derifra", sier Listhaug. Hun har vært i Israel en gang før, rundt tusenårsskiftet, mens hun gikk på lærerhøgskolen på Volda, forteller hin til Dagen. Hun beskriver det som en «fantastisk opplevelse» å se stedene hun hadde hørt om fra hun var liten. At Norge i år har hatt rekordimport av varer fra Israel, synes Listhaug er bare bra. Overfor Dagen nekterhun imidlertid å gå inn på om Norge bør importere israelske varer produsert i palestinske områder, fordi regjeringen skal ta stilling til saken. "Det er bra å kjøpe varer fra Israel. De som produserer maten og frukten, er lokale bønder. At de skal være rammet av storpolitikk, synes jeg ikke er rettferdig," sier hun. Mange venter nok også på at oljeminister Tord Lien skal følge i Listhaugs fotspor. Under den forrige regjeringen var olje- og energiminister, Ola Borten Moe, på plass i Israel, og kom hjem med et svært positivt inntrykk. "I dag er det skuffende lite samarbeid mellom våre to land. Det er gode grunner til å øke samarbeidet mellom Israel og Norge på nesten alle felt av samfunnet", sa han da han talte på Israel Energy Conference i Stavanger i 2013. "Oppdagelsene Israel har gjort av gass, og forhåpentligvis også olje, representerer en ganske stor mulighet til samarbeid, på et område hvor det er mange naturlige forbindelser og fokuspunkter mellom våre to land," mente han.

Sylvi_ListhaugIsrael er kommet langt når det gjelder landbruksteknologi. Det har tydeligvis den norske landbruksministeren Sylvi Listhaug snappet opp. Nå har hun bestemt seg for å reise til Israel for å lære, skriver Dagen. Det synes lederen for Norsk-israelsk Handelskammer, Dag Abrahamsen, er flott. Han mener at Norge har mye å lære av effektiviteten i israelsk landbruk.

Tidspunktet er ikke endelig bestemt, men formålet med reisen er å oppdatere seg på hvilken forskning som skjer i Israel. Listhaug ønsker seg mer samarbeid med institusjoner i landet på forskningsfronten, skriver Dagen.

“Jeg vil se om det er noen interessante prosjekter og forskning på landbruk. Kanskje har vi noen felles punkter som kan være interessant å jobbe videre sammen om”, sier Listhaug til Dagen. Hun viser til at norske institusjoner som Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og NTNU samarbeider med israelske på ulike prosjekter.

Programmet for Listhaugs besøk er ikke satt enda, men statsråden håper også å få møte politikere som landbruksministeren eller andre som driver med landbrukspolitikk i ledende posisjoner, skriver Dagen. “Det hadde vært interessant å høre hvordan de ser på verden derifra”, sier Listhaug.

Hun har vært i Israel en gang før, rundt tusenårsskiftet, mens hun gikk på lærerhøgskolen på Volda, forteller hin til Dagen. Hun beskriver det som en «fantastisk opplevelse» å se stedene hun hadde hørt om fra hun var liten.

At Norge i år har hatt rekordimport av varer fra Israel, synes Listhaug er bare bra. Overfor Dagen nekterhun imidlertid å gå inn på om Norge bør importere israelske varer produsert i palestinske områder, fordi regjeringen skal ta stilling til saken. “Det er bra å kjøpe varer fra Israel. De som produserer maten og frukten, er lokale bønder. At de skal være rammet av storpolitikk, synes jeg ikke er rettferdig,” sier hun.

Mange venter nok også på at oljeminister Tord Lien skal følge i Listhaugs fotspor. Under den forrige regjeringen var olje- og energiminister, Ola Borten Moe, på plass i Israel, og kom hjem med et svært positivt inntrykk. “I dag er det skuffende lite samarbeid mellom våre to land. Det er gode grunner til å øke samarbeidet mellom Israel og Norge på nesten alle felt av samfunnet”, sa han da han talte på Israel Energy Conference i Stavanger i 2013. “Oppdagelsene Israel har gjort av gass, og forhåpentligvis også olje, representerer en ganske stor mulighet til samarbeid, på et område hvor det er mange naturlige forbindelser og fokuspunkter mellom våre to land,” mente han.