Det italienske energiselskapet Eni kunngjorde nylig at det hadde funnet anslagsvis 30 trillioner kubikkfot gass i Zohrfeltet på egyptisk område. Det er den største oppdagelsen i Middelhavet til nå og verdens 20. største. Den egyptiske oljeministeren sier at funnet ikke vil undergrave forhandlingene om egyptisk kjøp av israelsk naturgass fra det israelske Leviathan-feltet, skriver Israel Hayom. Funnet reiste bekymringer i Israels gassindustri som var redd fpr å miste en avtale om å levere gass til et flytende naturgassanlegg i Egypt. "Eventuelle forhandlinger mellom private selskaper i Egypt og i det østlige Middelhavet, og med dette mener jeg Israel og Kypros, vil ikke bli stoppet," sier den egyptiske oljeministeren Sherif Ismail til Reuters. "Disse forhandlingene og innledende avtaler er pågående," presiserte han. Private selskaper trenger godkjenning av myndighetene til å importere gass fra Israel. Ismails kommentarer fikk positive konsekvenser for det israelske aksjemarkedet, der ledende energiselskaper hadde kraftig tilbakegang etter at nyheten om oppdagelsen på det egyptiske Zohr-feltet ble offentliggjort, skriver den israelske avisen. "Vi har ikke innvendinger mot planene til private selskaper som opererer i Egypt og som ønsker å importere naturgass fra de østlige middelhavslandene," sier ministeren. For Egypt gir Zohrfeltet håp om bedring i landets kamp med en kronisk, politisk sensitiv energiknapphet. Egypt brukte å eksportere gass til Israel og andre steder, men har blitt en netto importør i løpet av de siste årene på grunn av blomstrende forbruk og utarmet naturgasstilgang. Statseide EGAS har blitt tvunget til å rasjonere gassleveransene til industrien, skriver den israelske avisen. Naturgass fra Zohr-feltet vil derfor bli prioritert til den innelandske markedet, sier den egyptiske oljeministeren.

olje_Israel-150x150Det italienske energiselskapet Eni kunngjorde nylig at det hadde funnet anslagsvis 30 trillioner kubikkfot gass i Zohrfeltet på egyptisk område. Det er den største oppdagelsen i Middelhavet til nå og verdens 20. største. Den egyptiske oljeministeren sier at funnet ikke vil undergrave forhandlingene om egyptisk kjøp av israelsk naturgass fra det israelske Leviathan-feltet, skriver Israel Hayom.

Funnet reiste bekymringer i Israels gassindustri som var redd fpr å miste en avtale om å levere gass til et flytende naturgassanlegg i Egypt. “Eventuelle forhandlinger mellom private selskaper i Egypt og i det østlige Middelhavet, og med dette mener jeg Israel og Kypros, vil ikke bli stoppet,” sier den egyptiske oljeministeren Sherif Ismail til Reuters. “Disse forhandlingene og innledende avtaler er pågående,” presiserte han. Private selskaper trenger godkjenning av myndighetene til å importere gass fra Israel.

Ismails kommentarer fikk positive konsekvenser for det israelske aksjemarkedet, der ledende energiselskaper hadde kraftig tilbakegang etter at nyheten om oppdagelsen på det egyptiske Zohr-feltet ble offentliggjort, skriver den israelske avisen.

“Vi har ikke innvendinger mot planene til private selskaper som opererer i Egypt og som ønsker å importere naturgass fra de østlige middelhavslandene,” sier ministeren.

For Egypt gir Zohrfeltet håp om bedring i landets kamp med en kronisk, politisk sensitiv energiknapphet. Egypt brukte å eksportere gass til Israel og andre steder, men har blitt en netto importør i løpet av de siste årene på grunn av blomstrende forbruk og utarmet naturgasstilgang. Statseide EGAS har blitt tvunget til å rasjonere gassleveransene til industrien, skriver den israelske avisen. Naturgass fra Zohr-feltet vil derfor bli prioritert til den innelandske markedet, sier den egyptiske oljeministeren.