Israel har importert rundt 75% av sin olje i de siste månedene fra den semi-autonome kurdiske regionen i Nord-Irak, melder den britiske avisen Financial Times. I praksis betyr det at Israel indirekte hjelper kurderne i kampen mot IS gjennom å bidra økonomisk. Oljekjøp er en viktig finansieringskilde for den kurdiske kampen mot Den islamske staten, skriver Financial Times. Andre store kjøpere av kurdisk olje er Italia, Frankrike og Hellas. Den kurdiske oljehandelen er gjennomført gjennom forhåndsbetalte avtaler meglet av internasjonale selskaper, for eksempel Vitol og Trafigura, skriver avisen. Ifølge skipsdata, handelskilder og tankskipsporing via satelitter, mener Financial Times at israelske raffinerier og oljeselskaper importerte mer enn 19 millioner fat kurdisk olje mellom begynnelsen av mai og 11. august i år, til en total verdi på rundt 1000 millioner dollar basert på internasjonale priser i denne perioden. Salget til Israel representerer ifølge Financial Times en konflikt mellom den regionale kurdiske regjeringen og den føderale regjeringen i Bagdad. Den irakiske regjeringen anerkjenner ikke Israel og har ingen offisielle bånd til landet. Den kurdiske regionale regjeringen sier at de ikke selge olje "direkte eller indirekte" til Israel, men ifølge finansavisen går likevel båndene mellom kurderne og Israel tilbake flere tiår. "Vi bryr oss ikke om hvor oljen går når vi har levert den til tradere," sier en kurdisk regjeringsrådgiver til Financial Times. "Vår prioritet er å få penger til å finansiere våre geriljastyrker mot Daesh (Den islamske staten) og til å betale tjenestemenns lønninger."

oljerafinneriIsrael har importert rundt 75% av sin olje i de siste månedene fra den semi-autonome kurdiske regionen i Nord-Irak, melder den britiske avisen Financial Times. I praksis betyr det at Israel indirekte hjelper kurderne i kampen mot IS gjennom å bidra økonomisk. Oljekjøp er en viktig finansieringskilde for den kurdiske kampen mot Den islamske staten, skriver Financial Times.

Andre store kjøpere av kurdisk olje er Italia, Frankrike og Hellas. Den kurdiske oljehandelen er gjennomført gjennom forhåndsbetalte avtaler meglet av internasjonale selskaper, for eksempel Vitol og Trafigura, skriver avisen.

Ifølge skipsdata, handelskilder og tankskipsporing via satelitter, mener Financial Times at israelske raffinerier og oljeselskaper importerte mer enn 19 millioner fat kurdisk olje mellom begynnelsen av mai og 11. august i år, til en total verdi på rundt 1000 millioner dollar basert på internasjonale priser i denne perioden.

Salget til Israel representerer ifølge Financial Times en konflikt mellom den regionale kurdiske regjeringen og den føderale regjeringen i Bagdad. Den irakiske regjeringen anerkjenner ikke Israel og har ingen offisielle bånd til landet. Den kurdiske regionale regjeringen sier at de ikke selge olje “direkte eller indirekte” til Israel, men ifølge finansavisen går likevel båndene mellom kurderne og Israel tilbake flere tiår.

“Vi bryr oss ikke om hvor oljen går når vi har levert den til tradere,” sier en kurdisk regjeringsrådgiver til Financial Times. “Vår prioritet er å få penger til å finansiere våre geriljastyrker mot Daesh (Den islamske staten) og til å betale tjenestemenns lønninger.”