Maccabi Health Services har utviklet en ny ikke-invasiv prosedyre for å oppdage tidlige tegn på tykktarmskreft, skriver Israel Hayom. Tykktarmskreft er den nest vanligste og dødeligste formen for kreft i Israel, med 3200 nye tilfeller diagnostisert hvert år og 1300 årlige dødsfall som følge av det i 2012. Legene i Israel har forsøkt å øke bevisstheten og fremme tidlig testing for sykdommen, men mange folk unngår å gjennomgå de generelt ubehagelige prosedyrene for tidlig deteksjon - samle avføringsprøver og koloskopier, som begge er anbefalt for personer over 50 år. Pasienter som ikke ønsker å ha de nevnte tester utført er kvalifisert til å prøve den nye ikke-invasiv teknikken, skriver den israelske avisen. Den nye testen, kalt "Colon Score", er en algoritme som analyserer vanlige blodprøver som forsikrede pasienter tar hver ett til to år. "Vi oppdaget at tykktarmskreftpasienter viste en nedgang i hemoglobinnivå, men fortsatt innenfor normalområdet, rundt tre og et halvt år før kreften brøt ut. Vi merket fallet i mer enn 1000 pasienter. Det kan vi bruke som et verktøy til å si at denne pasienten er i fare for tykktarmskreft,", sier Maccabitechs direktør professor Varda Shalev. Testen ble utviklet med hjelp fra bioteknologi firmaet MedialCS, og i tester fungerte den riktig på mer enn 100.000 pasienter. Helsedepartementet har godkjent testen som også er EU godkjent (CE-merking), og testen er foreløpig registrering for US Food and Drug Administration godkjenning. Ifølge Maccabi, vil ut av hver 100 personer testet, rundt 20 til 30 bli funnet å ha tidlige symptomer som fører til kreft (polypper eller adenoids) og tykktarmskreft vil bli oppdaget i 5% av de som blir testet. Maccabi Health Services vil tilby den nye testen fra september og algoritmen vil bli kjørt på blodprøver eksisterende i systemet. "Jeg tror verktøyet vil redusere både forekomst og dødelighet av kreft," sier Shalev "Det er viktig å oppdage tykktarmskreft tidlig," sier hun Maccabs daglige leder Ran Sa'ar håper hans klinikks nye verktøy vil bli vedtatt på verdensbasis. "Tykktarmskreft er den nest vanligste formen for kreft. Vi oppdaget et verktøy som hjelper oss å behandle og forebygge det. Jeg gleder meg til å være den første helseorganisasjonen til å utvikle noe så viktig. Vi kan spare hundrevis og tusenvis av liv hvert år, og forhåpentligvis vil verden vedta dette verktøyet, "sier han. Den nye algoritmen blir også evaluert for bruk ved påvisning av tidlige tegn på lunge- og andre kreftformer i 40- til 50-år gammel alder, hvor tidlig testing anbefales. "Denne teknikken åpner dørene for oss til å bruke den på andre typer kreft," sier MedialCS sin direktør Ori Geva.

BlodprøveMaccabi Health Services har utviklet en ny ikke-invasiv prosedyre for å oppdage tidlige tegn på tykktarmskreft, skriver Israel Hayom. Tykktarmskreft er den nest vanligste og dødeligste formen for kreft i Israel, med 3200 nye tilfeller diagnostisert hvert år og 1300 årlige dødsfall som følge av det i 2012.

Legene i Israel har forsøkt å øke bevisstheten og fremme tidlig testing for sykdommen, men mange folk unngår å gjennomgå de generelt ubehagelige prosedyrene for tidlig deteksjon – samle avføringsprøver og koloskopier, som begge er anbefalt for personer over 50 år. Pasienter som ikke ønsker å ha de nevnte tester utført er kvalifisert til å prøve den nye ikke-invasiv teknikken, skriver den israelske avisen.

Den nye testen, kalt “Colon Score”, er en algoritme som analyserer vanlige blodprøver som forsikrede pasienter tar hver ett til to år.

“Vi oppdaget at tykktarmskreftpasienter viste en nedgang i hemoglobinnivå, men fortsatt innenfor normalområdet, rundt tre og et halvt år før kreften brøt ut. Vi merket fallet i mer enn 1000 pasienter. Det kan vi bruke som et verktøy til å si at denne pasienten er i fare for tykktarmskreft,”, sier Maccabitechs direktør professor Varda Shalev.

Testen ble utviklet med hjelp fra bioteknologi firmaet MedialCS, og i tester fungerte den riktig på mer enn 100.000 pasienter. Helsedepartementet har godkjent testen som også er EU godkjent (CE-merking), og testen er foreløpig registrering for US Food and Drug Administration godkjenning.

Ifølge Maccabi, vil ut av hver 100 personer testet, rundt 20 til 30 bli funnet å ha tidlige symptomer som fører til kreft (polypper eller adenoids) og tykktarmskreft vil bli oppdaget i 5% av de som blir testet. Maccabi Health Services vil tilby den nye testen fra september og algoritmen vil bli kjørt på blodprøver eksisterende i systemet.

“Jeg tror verktøyet vil redusere både forekomst og dødelighet av kreft,” sier Shalev “Det er viktig å oppdage tykktarmskreft tidlig,” sier hun

Maccabs daglige leder Ran Sa’ar håper hans klinikks nye verktøy vil bli vedtatt på verdensbasis. “Tykktarmskreft er den nest vanligste formen for kreft. Vi oppdaget et verktøy som hjelper oss å behandle og forebygge det. Jeg gleder meg til å være den første helseorganisasjonen til å utvikle noe så viktig. Vi kan spare hundrevis og tusenvis av liv hvert år, og forhåpentligvis vil verden vedta dette verktøyet, “sier han.

Den nye algoritmen blir også evaluert for bruk ved påvisning av tidlige tegn på lunge- og andre kreftformer i 40- til 50-år gammel alder, hvor tidlig testing anbefales. “Denne teknikken åpner dørene for oss til å bruke den på andre typer kreft,” sier MedialCS sin direktør Ori Geva.