Forskere ved det israelske universitetet Technion har funnet frem til en metode som identifiserer personer med risiko for å utvikle kreft i magesekken, og som kan uskadelige tumorer på et tidligere stadium. Det prestisjetunge tidsskriftet Gut, som publiserte forskningen, bemerker at påvisningsmetoden er rask, enkel, billig og ikke-invasiv. Innovativ magekreft-deteksjonsteknologi utviklet av Technion kan brukes for tidlig oppdagelse av magekreft og for å identifisere personer med risiko for å utvikle sykdommen. Den nye deteksjonsmetoden, basert på pusteanalyse, har betydelige fordeler i forhold til den eksisterende teknologien for gjenkjenning, skriver Gut. Magekreft er en av de mest dødelige kreftformer og i de fleste tilfeller innebærer dens diagnose en endoskopi (innføring av et rør inn i spiserøret) Behandlingen er aggressiv kjemoterapi, stråling og hel eller delvis fjerning av magen. Sykdommen utvikler seg i en serie av godt definerte trinn, men det er i dag ingen effektive metoder for å plukke opp disse endringene tidlig. Dermed bukker mennesker under for magekreft bare fordi den ikke ble diagnostisert i tide, skriver Technion på universitets hjemmeside. Den nye teknologien, utviklet av professor Hossam Haick ved the Technion Faculty of Chemical Engineering, kan brukes ti å oppdage kreftutviklingen allerede på det tidspunktet når friske celler begynner å bli til kreftceller. Forskningen, publisert i Gut, som del av doktorgradsavhandlingen til studenten Haitham Amal, ble gjennomført i forbindelse med en latvisk forskergruppe ledet av professor Marcis Leja. 484 personer deltok i undersøkelsen. 99 av dem hadde allerede blitt diagnostisert med kreft i magesekken. Alle deltakerne ble testet for Helicobacter pylori, en bakterie som er kjent for å øke risikoen for magekreft, og to pusteprøver ble tatt fra hver person. Den første prøven fra hver deltager ble analysert ved hjelp av GCMS teknikk, som måler flyktige organiske stoffer i utåndet pust. Forskerne konkluderte med at GCMS teknologi ikke kan brukes til å oppdage magekreft fordi testingen er svært dyr og krever lengre saksbehandlingstid og betydelig kompetanse til å betjene utstyret. Men den andre pustprøven ble testet ved anvendelse a nanoarrayanalyse, den unike teknologien utviklet av professor Haick. Resultatene viste følgende: Basert på konsentrasjonen av 8 spesifikke stoffer (av 130) i munnhulen, kan den nye teknologien skille mellom tre grupper: magekreftpasienter, personer som har forstadier til magelesjoner, og friske individer. Den nye teknologien kan brukes til å identifisere personer i risikosonen for å utvikle magekreft. Diagnosen er korrekt, uavhengig av andre faktorer som for eksempel alder, kjønn, røykevaner, alkoholforbruk og bruk av anti-oksiderende stoffer. Kort sagt, analysemetoden utviklet av professor Haick er en nøyaktig, sensitiv teknologi som gir tn enkelt og rimelig alternativ til eksisterende tester, skriver universitetet. Denne nye teknologien gir tidlig og effektiv påvisning av personer i risikosonen for å utvikle magekreft, uten unødvendige invasive tester (endoskopi). For å vurdere nøyaktigheten og effektiviteten av den nye metoden er det nå satt igang en ny bred klinisk studie i Europa, med tusenvis av deltakere som har kreft eller forstadier til kreftsvulster. Professor Hossam Haick har jobbet som senior ansatte ved Technion siden 2006. Han er opprinnelig fra Nasaret og tok sin doktorgrad ved Technion som 27-åring. Deretter arbeidet han i noen år ved Weizmann Institute of Science i Rehovot og Caltech Institute of Technology i California. Hans forskningsgruppe er blitt tildelt flere millioner i tilskudd fra EU, som er svært imponert over hans forskning på kunstige duftsystemer. I dag leder han et konsortium som inkluderer Siemens og flere universiteter, forskningsinstitutter og bedrifter i Tyskland, Østerrike, Finland, Irland, Latvia og Israel.

Kreft_mageForskere ved det israelske universitetet Technion har funnet frem til en metode som identifiserer personer med risiko for å utvikle kreft i magesekken, og som kan uskadelige tumorer på et tidligere stadium. Det prestisjetunge tidsskriftet Gut, som publiserte forskningen, bemerker at påvisningsmetoden er rask, enkel, billig og ikke-invasiv.

Innovativ magekreft-deteksjonsteknologi utviklet av Technion kan brukes for tidlig oppdagelse av magekreft og for å identifisere personer med risiko for å utvikle sykdommen. Den nye deteksjonsmetoden, basert på pusteanalyse, har betydelige fordeler i forhold til den eksisterende teknologien for gjenkjenning, skriver Gut.

Magekreft er en av de mest dødelige kreftformer og i de fleste tilfeller innebærer dens diagnose en endoskopi (innføring av et rør inn i spiserøret) Behandlingen er aggressiv kjemoterapi, stråling og hel eller delvis fjerning av magen. Sykdommen utvikler seg i en serie av godt definerte trinn, men det er i dag ingen effektive metoder for å plukke opp disse endringene tidlig. Dermed bukker mennesker under for magekreft bare fordi den ikke ble diagnostisert i tide, skriver Technion på universitets hjemmeside.

Den nye teknologien, utviklet av professor Hossam Haick ved the Technion Faculty of Chemical Engineering, kan brukes ti å oppdage kreftutviklingen allerede på det tidspunktet når friske celler begynner å bli til kreftceller.

Forskningen, publisert i Gut, som del av doktorgradsavhandlingen til studenten Haitham Amal, ble gjennomført i forbindelse med en latvisk forskergruppe ledet av professor Marcis Leja. 484 personer deltok i undersøkelsen. 99 av dem hadde allerede blitt diagnostisert med kreft i magesekken. Alle deltakerne ble testet for Helicobacter pylori, en bakterie som er kjent for å øke risikoen for magekreft, og to pusteprøver ble tatt fra hver person.

Den første prøven fra hver deltager ble analysert ved hjelp av GCMS teknikk, som måler flyktige organiske stoffer i utåndet pust. Forskerne konkluderte med at GCMS teknologi ikke kan brukes til å oppdage magekreft fordi testingen er svært dyr og krever lengre saksbehandlingstid og betydelig kompetanse til å betjene utstyret. Men den andre pustprøven ble testet ved anvendelse a nanoarrayanalyse, den unike teknologien utviklet av professor Haick.

Resultatene viste følgende: Basert på konsentrasjonen av 8 spesifikke stoffer (av 130) i munnhulen, kan den nye teknologien skille mellom tre grupper: magekreftpasienter, personer som har forstadier til magelesjoner, og friske individer. Den nye teknologien kan brukes til å identifisere personer i risikosonen for å utvikle magekreft. Diagnosen er korrekt, uavhengig av andre faktorer som for eksempel alder, kjønn, røykevaner, alkoholforbruk og bruk av anti-oksiderende stoffer. Kort sagt, analysemetoden utviklet av professor Haick er en nøyaktig, sensitiv teknologi som gir tn enkelt og rimelig alternativ til eksisterende tester, skriver universitetet. Denne nye teknologien gir tidlig og effektiv påvisning av personer i risikosonen for å utvikle magekreft, uten unødvendige invasive tester (endoskopi).

For å vurdere nøyaktigheten og effektiviteten av den nye metoden er det nå satt igang en ny bred klinisk studie i Europa, med tusenvis av deltakere som har kreft eller forstadier til kreftsvulster.

Professor Hossam Haick har jobbet som senior ansatte ved Technion siden 2006. Han er opprinnelig fra Nasaret og tok sin doktorgrad ved Technion som 27-åring. Deretter arbeidet han i noen år ved Weizmann Institute of Science i Rehovot og Caltech Institute of Technology i California. Hans forskningsgruppe er blitt tildelt flere millioner i tilskudd fra EU, som er svært imponert over hans forskning på kunstige duftsystemer. I dag leder han et konsortium som inkluderer Siemens og flere universiteter, forskningsinstitutter og bedrifter i Tyskland, Østerrike, Finland, Irland, Latvia og Israel.