Golan-høyden er godt egnet til å dyrke vindruer, og Israel har noen av verdens beste viner. Mange er prisbelønte. Likevel har få Vinmonopol-utsalg israelske viner utstilt i hyllene, og i mange tilfeller er de kamuflert under gruppen "Øvrige." Med Israel for Fred har et medlem med spesialkompetanse på israelske viner. På miff.no gis det gode råd om hvordan du får tak i de smakfulle dråpene. For tiden er det to flasker vin fra Israel som er i normalt salg på Vinmonopolet, men du skal være heldig dersom de er hyllevare på din nærmeste butikk. Bare noen få butikker har dem på lager og de er klassifisert på en måte som kan gjøre dem vanskelig å finne. "Men det finnes en måte å unngå bomturer til vinmonopolbutikker som ikke har israelsk vin på lager", forteller Svein O. Hauge til miff.no. Her er hans oppskrift, referert av miff.no: Velg om du vil ha rødvinen Gamla Cabernet Sauvignon 2010 eller eller hvitvinen Yarden Chardonnay 2013. Under prisinformasjonen finner du menyvalget “Finn butikker med denne varen på lager”. Der kan du velge alle fylker eller ditt aktuelle fylke. Da Med Israel for Fred foretok denne opperasjonen fant de at det bare var Stjørdal Vinmonopol som hadde hvitvinen på lager (kun 1 flaske!). Arendal, Valkendorfsgate i Bergen, Kristansund, Lillehammer, Molde, Thereses gate i Oslo og Raufoss hade rødvinen på lager. Kunder som spør Vinmonopolet hvorfor det ikke er flere israelske viner i butikkene, får normalt som svar at forklaringen er liten etterspørsel etter israelsk vin. "Mange er ikke klar over at de kan bestille israelske viner fra hvilket som helst vinmonopol, og du kan hente vinen etter mellom én og to uker", forteller Hauge til miff.no. For spesialbestillinger av viner utenom de to lagerførte vinene er det normalt et minstekvantum for antall flasker. Hauge forteller at vin også kan kjøpes på det svenske systembolaget. De har for tiden tre alternativer: Mount Hermon Red, Yarden Chardonnay eller den søte kiddushvinen Carmel King David Concorde. Produksjonsstedet for de israelske vinene er på Golan-høyden. Derfor har Vinmonpolet og Systembolaget valgt ikke å klassifisere vinene under Israel, men de står oppført under “Øvrige” i Norge og “Övriga ursprung” i Sverige.

Vin_Israel-150x150Golan-høyden er godt egnet til å dyrke vindruer, og Israel har noen av verdens beste viner. Mange er prisbelønte. Likevel har få Vinmonopol-utsalg israelske viner utstilt i hyllene, og i mange tilfeller er de kamuflert under gruppen “Øvrige.” Med Israel for Fred har et medlem med spesialkompetanse på israelske viner. På miff.no gis det gode råd om hvordan du får tak i de smakfulle dråpene.

For tiden er det to flasker vin fra Israel som er i normalt salg på Vinmonopolet, men du skal være heldig dersom de er hyllevare på din nærmeste butikk. Bare noen få butikker har dem på lager og de er klassifisert på en måte som kan gjøre dem vanskelig å finne. “Men det finnes en måte å unngå bomturer til vinmonopolbutikker som ikke har israelsk vin på lager”, forteller Svein O. Hauge til miff.no.

Her er hans oppskrift, referert av miff.no: Velg om du vil ha rødvinen Gamla Cabernet Sauvignon 2010 eller eller hvitvinen Yarden Chardonnay 2013. Under prisinformasjonen finner du menyvalget “Finn butikker med denne varen på lager”. Der kan du velge alle fylker eller ditt aktuelle fylke.

Da Med Israel for Fred foretok denne opperasjonen fant de at det bare var Stjørdal Vinmonopol som hadde hvitvinen på lager (kun 1 flaske!). Arendal, Valkendorfsgate i Bergen, Kristansund, Lillehammer, Molde, Thereses gate i Oslo og Raufoss hade rødvinen på lager.

Kunder som spør Vinmonopolet hvorfor det ikke er flere israelske viner i butikkene, får normalt som svar at forklaringen er liten etterspørsel etter israelsk vin. “Mange er ikke klar over at de kan bestille israelske viner fra hvilket som helst vinmonopol, og du kan hente vinen etter mellom én og to uker”, forteller Hauge til miff.no. For spesialbestillinger av viner utenom de to lagerførte vinene er det normalt et minstekvantum for antall flasker.

Hauge forteller at vin også kan kjøpes på det svenske systembolaget. De har for tiden tre alternativer: Mount Hermon Red, Yarden Chardonnay eller den søte kiddushvinen Carmel King David Concorde.

Produksjonsstedet for de israelske vinene er på Golan-høyden. Derfor har Vinmonpolet og Systembolaget valgt ikke å klassifisere vinene under Israel, men de står oppført under “Øvrige” i Norge og “Övriga ursprung” i Sverige.