"Trenden med rentenedsettelse av sentralbanker rundt om i verden er nær sin ende," sier professor Mark Zandi, sjeføkonom i Moodys Analytics, i et eksklusivt intervju med den israelske finansavisen Globes. Han uttrykker stor optimisme om økonomien i Israel, India og USA, sammen med pessimisme om Kina, Japan, Russland og Brasil. Zandi er svært positiv til den israelske økonomien. "Ytelsen til den israelske økonomien de siste årene gjør Israel til en av verdens beste økonomier," sier han. Globes påpeker at israelske kommentatorer er langt fra like positive som sjefsøkonomen i Moodys Amalytics og andre utenlandske analytikere. Globes lurer derfor på om det kan være slik at utenlandkse analytikere er mer tilbøyelige til å overse problemene i den israelske økonomien: stagnasjon i produktivitet, oppsvulmet offentlig sektor, forsvarsbudsjettet, og hele befolkningsgrupper som ikke er integrert i arbeidslivet. "Jeg sier ikke at det ikke er noen problemer. Det er problemer, men her er det et relativt spørsmål om sammenligning med andre land. Israel ser bra ut i en global sammenheng," svarer han, og legger til: "Det betyr ikke at det er ingen problemer. Ting kan gå galt. Men Israels finanssituasjonen er bedre enn noen gang, gjelden til BNP ratio er lav og fortsetter å falle, og det er nesten ingen arbeidsledighet". I tillegg påpeker Mark Zandi at det er vanskelig å måle produktivitet og verdiskapning i høyteknologi og tjenester. "Det kan godt være at det er mye av vekst og verdiskaping i den israelske økonomien som rett og slett ikke vises i dataene," sier han.

Mark_Zandi“Trenden med rentenedsettelse av sentralbanker rundt om i verden er nær sin ende,” sier professor Mark Zandi, sjeføkonom i Moodys Analytics, i et eksklusivt intervju med den israelske finansavisen Globes. Han uttrykker stor optimisme om økonomien i Israel, India og USA, sammen med pessimisme om Kina, Japan, Russland og Brasil.

Zandi er svært positiv til den israelske økonomien. “Ytelsen til den israelske økonomien de siste årene gjør Israel til en av verdens beste økonomier,” sier han. Globes påpeker at israelske kommentatorer er langt fra like positive som sjefsøkonomen i Moodys Amalytics og andre utenlandske analytikere.

Globes lurer derfor på om det kan være slik at utenlandkse analytikere er mer tilbøyelige til å overse problemene i den israelske økonomien: stagnasjon i produktivitet, oppsvulmet offentlig sektor, forsvarsbudsjettet, og hele befolkningsgrupper som ikke er integrert i arbeidslivet.

“Jeg sier ikke at det ikke er noen problemer. Det er problemer, men her er det et relativt spørsmål om sammenligning med andre land. Israel ser bra ut i en global sammenheng,” svarer han, og legger til:

“Det betyr ikke at det er ingen problemer. Ting kan gå galt. Men Israels finanssituasjonen er bedre enn noen gang, gjelden til BNP ratio er lav og fortsetter å falle, og det er nesten ingen arbeidsledighet”.

I tillegg påpeker Mark Zandi at det er vanskelig å måle produktivitet og verdiskapning i høyteknologi og tjenester. “Det kan godt være at det er mye av vekst og verdiskaping i den israelske økonomien som rett og slett ikke vises i dataene,” sier han.