Offentlig transport i de aller fleste av israelske byer opererer ikke på sabbaten. Men nå har et privat firma, The Cooperative Transport Association of Jerusalem, begynt å kjøre busser mellom bydeler i Jerusalem og byens utelivsdestinasjoner på kveldstid fredager, skriver Israel Hayom. Den første turen gikk denne helgen. Firmaet kaller sitt system for "Shabus". Systemet er basert på medlemsskap. De som ønsker å bli fraktet rundt i Jerusalem på fredagene etter solnedgang, og dermed etter starten på sabbaten, må betale inn en medlemsavgift. Det er allerede gjort via en elektroniske innsamlingsaksjon. I starten vil det bli brukt tre minibusser leid av et transportselskap i Øst Jerusalem, og med ikke-jødiske sjåfører. Bussene vil gå i faste ruter fra klokken 20.00 om kvelden fredager til klokken 02.00 neste morgen. "Så lenge vi opererer i henhold til loven er jeg ikke bekymret," sier Hovev Yanai, en av Shabus grunnleggere til Israel Hayom. Det er ingen planer om å legge bussrutene via ultraortodokse nabolag, lvoer gründerne. Leder av "komiteen for helligholdelse av sabbaten" i Jerusalem, Rabbi Yosef Rosenfeld, er ikke bekymret. Han sier han er overbeivst om at tiltaket vil mislykkes. Han ber likevel transportdepartementet gripe inn og stanse prosjektet.

JerusalemOffentlig transport i de aller fleste av israelske byer opererer ikke på sabbaten. Men nå har et privat firma, The Cooperative Transport Association of Jerusalem, begynt å kjøre busser mellom bydeler i Jerusalem og byens utelivsdestinasjoner på kveldstid fredager, skriver Israel Hayom. Den første turen gikk denne helgen. Firmaet kaller sitt system for “Shabus”.

Systemet er basert på medlemsskap. De som ønsker å bli fraktet rundt i Jerusalem på fredagene etter solnedgang, og dermed etter starten på sabbaten, må betale inn en medlemsavgift. Det er allerede gjort via en elektroniske innsamlingsaksjon.

I starten vil det bli brukt tre minibusser leid av et transportselskap i Øst Jerusalem, og med ikke-jødiske sjåfører. Bussene vil gå i faste ruter fra klokken 20.00 om kvelden fredager til klokken 02.00 neste morgen. “Så lenge vi opererer i henhold til loven er jeg ikke bekymret,” sier Hovev Yanai, en av Shabus grunnleggere til Israel Hayom. Det er ingen planer om å legge bussrutene via ultraortodokse nabolag, lvoer gründerne.

Leder av “komiteen for helligholdelse av sabbaten” i Jerusalem, Rabbi Yosef Rosenfeld, er ikke bekymret. Han sier han er overbeivst om at tiltaket vil mislykkes. Han ber likevel transportdepartementet gripe inn og stanse prosjektet.