Etter Paris-terroren mot en kosher-butikk i januar har over 1000 franske jøder flyttet til Israel. Bølgen av innvandrere fra Frankrike er så merkbar at den kan måles i prisene på boligmarkedet, som presses oppover, melder den israelske næringslivsavisen Globes. Tall publisert denne uken av Finansdepartementet viste en kraftig økning i boligkjøp av investorer i januar. Departementet fremhever spesielt badebyen Netanya som en by hvor mange franske jøder kjøper boliger i kjølvannet av terrorangrepet i Paris i januar. Advokat Elior Asherian, en partner i Rothschild Lev Asherian Law Firm, sier til Globes at de utenlandske beboerne som kjøper  faste eiendommer i Israel vet nøyaktig hva de er ute etter. Asherian, som er godt kjent med Netanya-markedet, forteller om en dramatisk endring etter terrorangrepet på et kosher supermarked i Paris. "Mange franske jøder som tidligere har kjøpt ferieleiligheter i Israel vurderer nå seriøst å immigrere til Israel", sier han, og forteller at han allerede har pratet med mange franske jøder som har solgt sine virksomheter i Frankrike og derfor kommer til Israel med mange penger. Han forteller at han selv har flere klienter som er forretningsfolk, blant annet en eier av en større supermarkedkjede, en entreprenør og flere. De har stengt sine virksomheter i Frankrike og reist til Israel. Der kjøper de også leiligheter for investeringer og leier dem ut etter renoveringer til andre fransk jødiske innvandrere, og gjør dermed god profitt. Franske jøder kjøper ikke bare leiligheter. De er også begynt å kjøpe firmaer som kan erstatte nedlagte forretningsvirksomheter i Frankrike, forteller den israelske advokaten.  "Vi har nylig merket ytterligere investeringer etter terrorangrepene i Paris. De har begynt å kjøpe virksomheter her. Dagen etter terrorangrepet begynte vi å få forespørsler fra franske jøder som ønsket å kjøpe virksomheter her," sier han. "Klienter som kom til meg var svært interessert i mat, hovedsakelig fast food - hamburgere, pizza, samt kafeer og konditorier. De bringer kunnskap her fra Paris innen baking og mat  som gir dem en relativ fordel," legger han til. Det er mange franske jøder i Netanya. Etter Elior Asherians mening har mer enn 1000 franske jøder kommet til Israel siden Paris-angrepet. Franske jøder selv snakker om at rundt 5000-6000 franske jøder forbereder seg på å immigrere til Israel i nær fremtid. Også jøder fra andre land enn Frankrike kjøper nå fast eiendom i Israel, blant annet er det en del eksempler fra London, ifølge den israelske advokaten, men hovedtyngden kommer fra Frankrike. Og de kjøper veldig ofte leiligheter med havutsikt, noe som kan forklare begeistringen for Netanya. "Mer enn 70% av mine franske klienter foretrekker havutsikt. De kjøpe leiligheter med havutsikt og de velstående kjøper et hus så nært som mulig til sjøen. Selv de som kommer fra lavere sosioøkonomisk bakgrunn kjøper leiligheter i gode områder," forteller advokaten. Et hus og hage svært nær sjøen på en 600-kvm vil koste rundt 7  millioner shekel. De mindre velstående franske jødene kjøper i følge advokaten leiligheter for 2- 2,5 millioner shekel. (Ca. 4-5 millioner norske kroner)  

Leiligheter_IsraelEtter Paris-terroren mot en kosher-butikk i januar har over 1000 franske jøder flyttet til Israel. Bølgen av innvandrere fra Frankrike er så merkbar at den kan måles i prisene på boligmarkedet, som presses oppover, melder den israelske næringslivsavisen Globes. Tall publisert denne uken av Finansdepartementet viste en kraftig økning i boligkjøp av investorer i januar.

Departementet fremhever spesielt badebyen Netanya som en by hvor mange franske jøder kjøper boliger i kjølvannet av terrorangrepet i Paris i januar.

Advokat Elior Asherian, en partner i Rothschild Lev Asherian Law Firm, sier til Globes at de utenlandske beboerne som kjøper  faste eiendommer i Israel vet nøyaktig hva de er ute etter. Asherian, som er godt kjent med Netanya-markedet, forteller om en dramatisk endring etter terrorangrepet på et kosher supermarked i Paris.

“Mange franske jøder som tidligere har kjøpt ferieleiligheter i Israel vurderer nå seriøst å immigrere til Israel”, sier han, og forteller at han allerede har pratet med mange franske jøder som har solgt sine virksomheter i Frankrike og derfor kommer til Israel med mange penger. Han forteller at han selv har flere klienter som er forretningsfolk, blant annet en eier av en større supermarkedkjede, en entreprenør og flere. De har stengt sine virksomheter i Frankrike og reist til Israel. Der kjøper de også leiligheter for investeringer og leier dem ut etter renoveringer til andre fransk jødiske innvandrere, og gjør dermed god profitt.

Franske jøder kjøper ikke bare leiligheter. De er også begynt å kjøpe firmaer som kan erstatte nedlagte forretningsvirksomheter i Frankrike, forteller den israelske advokaten.  “Vi har nylig merket ytterligere investeringer etter terrorangrepene i Paris. De har begynt å kjøpe virksomheter her. Dagen etter terrorangrepet begynte vi å få forespørsler fra franske jøder som ønsket å kjøpe virksomheter her,” sier han.

“Klienter som kom til meg var svært interessert i mat, hovedsakelig fast food – hamburgere, pizza, samt kafeer og konditorier. De bringer kunnskap her fra Paris innen baking og mat  som gir dem en relativ fordel,” legger han til.

Det er mange franske jøder i Netanya. Etter Elior Asherians mening har mer enn 1000 franske jøder kommet til Israel siden Paris-angrepet. Franske jøder selv snakker om at rundt 5000-6000 franske jøder forbereder seg på å immigrere til Israel i nær fremtid.

Også jøder fra andre land enn Frankrike kjøper nå fast eiendom i Israel, blant annet er det en del eksempler fra London, ifølge den israelske advokaten, men hovedtyngden kommer fra Frankrike. Og de kjøper veldig ofte leiligheter med havutsikt, noe som kan forklare begeistringen for Netanya.

“Mer enn 70% av mine franske klienter foretrekker havutsikt. De kjøpe leiligheter med havutsikt og de velstående kjøper et hus så nært som mulig til sjøen. Selv de som kommer fra lavere sosioøkonomisk bakgrunn kjøper leiligheter i gode områder,” forteller advokaten. Et hus og hage svært nær sjøen på en 600-kvm vil koste rundt 7  millioner shekel. De mindre velstående franske jødene kjøper i følge advokaten leiligheter for 2- 2,5 millioner shekel. (Ca. 4-5 millioner norske kroner)