King Georg street 48 i Jerusalem er en historisk bygning. Her hadde både Israels første president Chaim Waizmann og Israels første statsminister David Ben Gurion sine kontorer, og her ble det første ordinære møtet i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset avholdt i 1949. I dag holder Jewish National Fund til i bygningen, sammen med den veldedige organisasjonen Keren Hayesod, som vi besøkte i forrige uke. Organisasjonens verdensleder, Moodi Sandberg (bilde), har tidligere innehatt flere viktige posisjoner i den israelske regjeringen, og var i sin tid det yngste medlemmet i Knesset. Han er styreleder for et amerikansk oljeselskap som er involvert i oljeletingen utenfor kysten av Israel, og driver et eget radioprogram hver fredag, der han spiller sanger av The Beatles. Og han unnlater aldri å fortelle om sitt besøk på Svalbard. I disse dager er han er travelt opptatt med reisevirksomhet, men var innom Jerusalem et par dager mens vi var i byen. Mellom et par møter, blant annet om fremdriften av et prosjekt med bygging av over tre hundre studentboliger, fikk vi sneket oss inn til en liten samtale, omvisning i lokalene og redegjørelse for organisasjonens aktiviteter.Keren Hayesod – United Israel Appeal (the Foundation Fund) ble etablert allerede i 1920. Organisasjonens historie har blitt uløselig sammenvevd med staten Israel og den sionistiske bevegelsen. I førkrigstiden brakte Keren Hayesod titusener av jøder som flyktet fra Europa til Eretz Yisrael, hjalp med å absorbere dem, etablerte over 900 urbane og rurale bosetninger, hjalp nykommere med boliger og arbeidsplasser, og utviklet den økonomiske, industrielle, pedagogiske og kulturelle rammen for den kommende staten under veis. Alt med hjelp av frivillige donatorer, forklarer organisasjonen på sin nettside. Ledende jødiske figurer fra hele det politiske spekteret, som Chaim Weizmann og Ze'ev Jabotinsky, var involvert i arbeidet til Keren Hayesod fra starten av. Team av representanter reiste til utlandet for å etablere Keren Hayesod kontorer og samle inn penger I 1921 dro eksempelvis Chaim Weizmann og Albert Einstein til USA i et forsøk på å skaffe midler til å etablere det hebraiske universitetet i Jerusalem, med Keren Hayesods støtte. I 1925 ble universitetet en realitet. I dag drifter organisasjonen flere prosjekter, har kampanjer i mer enn 45 land, fungerer som et brohode mellom jødiske samfunn i utlandet og Israel, og arbeider blant annet med å oppmuntre til aliyah, som er det jødiske begrepet for tilbakevending til jødenes hjemland Israel, kobler unge jøder i diaspora til Israel og jødisk liv, og hjelper vanskeligstilte og marginaliserte ungdommer, Under sine mange år som medlem av den israelske nasjonalforsamlingen var Moodi Sandberg opptatt av å hjelpe de etiopiske jødene til å komme til Israel ogæ bli godt integrert i det israelske samfunnet. Dette arbeidet har han hatt anledning til å fortsette gjennom Keren Hayesod. Et av organisasjonens mange prosjekter er kalt "The Ethiopian National Project". 120.000 etiopiske jøder, nesten halvparten av dem er under 18 år, bor i Israel. Flere unge etiopere har hatt vanskelig med å tilpasse seg den jødiske kulturen og de nye livsformene og har droppet ut av skolen. De er overepresentert på statistikken over ungdomskriminelle. Derfor har Keren Hayesod satt igang et prosjekt i samarbeid med det etiopiske samfunnet, regjeringen og lokale kommuner. Programmet gir tilbud om fire timer med ukentlige aktiviteter, som inkluderer veiledning i engelsk og matematikk i små grupper, og annen type hjelp som gjør ungdommene bedre i stand til å fullføre en utdanning. Blant de mange andre prosjektene som Keren Hayesod driver er oppgraderinger av historiske steder, monumenter og museer. Et eksempel er oppgraderingen av en histotrisk slagmark ved Kibbutz Yad Mordechai, oppkalt etter Mordechai Anielewicz, lederen for opprøret i Warszawa-gettoen under sist verdenskrig. Kibbutzen, som ligger i Negev, nær Ashkelon, ble etablert i 1943. Under uavhengighetskrigen i mai 1948 stod kibbutzens innbyggere og forsvarere imot store egyptiske styrker som hadde invadert den nye staten Israel og var på vei til Tel Aviv. Ved å holde egypterne i sjakk for fem-og-en-halv dag, ga kibbutzen den israelske hæren tid til å få flere våpen og til å forberede sekundære forsvarslinjer. Keren Hayesod jobber nå med å oppgradere den historiske slagmarken, blant annet ved hjelp av skilting og audiovisuelle virkemidler. Det vil også bli satt opp et nytt bygg designet for å gi gjestene et spennende og interaktiv læringseventyr med hjelp av sofistikert multi-media utstyr. I det hele tatt var vårt inntrykk at Keren Hayesod er involvert i så mange, og så mangeartede, prosjekter at organisasjonen nesten er en liten israelsk regjering i seg selv. Men så har da også Keren Hayesod har et nært samarbeid med Jewish Agency og med statsministerens kontor. Personlig kjenner Moodi Sandberg statsminister Benjamin Netanyahu godt fra sin tid i Knesset, selv om det ikke lyktes Netanyahu å få ham over i sitt parti. Hovedkontoret som han styrer i Jerusalem er ansvarlig for den overordnede styringen av organisasjonen, herunder de mange verdensomfattende kampanjene. Her kan du lese mer om organisasjonen og se videoerкупить диван в киеве недорогодетские матрасы киев

Moodi_SandbergKing Georg street 48 i Jerusalem er en historisk bygning. Her hadde både Israels første president Chaim Waizmann og Israels første statsminister David Ben Gurion sine kontorer, og her ble det første ordinære møtet i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset avholdt i 1949. I dag holder Jewish National Fund til i bygningen, sammen med den veldedige organisasjonen Keren Hayesod, som vi besøkte i forrige uke.

Organisasjonens verdensleder, Moodi Sandberg (bilde), har tidligere innehatt flere viktige posisjoner i den israelske regjeringen, og var i sin tid det yngste medlemmet i Knesset. Han er styreleder for et amerikansk oljeselskap som er involvert i oljeletingen utenfor kysten av Israel, og driver et eget radioprogram hver fredag, der han spiller sanger av The Beatles. Og han unnlater aldri å fortelle om sitt besøk på Svalbard.

I disse dager er han er travelt opptatt med reisevirksomhet, men var innom Jerusalem et par dager mens vi var i byen. Mellom et par møter, blant annet om fremdriften av et prosjekt med bygging av over tre hundre studentboliger, fikk vi sneket oss inn til en liten samtale, omvisning i lokalene og redegjørelse for organisasjonens aktiviteter.Keren Hayesod – United Israel Appeal (the Foundation Fund) ble etablert allerede i 1920. Organisasjonens historie har blitt uløselig sammenvevd med staten Israel og den sionistiske bevegelsen. I førkrigstiden brakte Keren Hayesod titusener av jøder som flyktet fra Europa til Eretz Yisrael, hjalp med å absorbere dem, etablerte over 900 urbane og rurale bosetninger, hjalp nykommere med boliger og arbeidsplasser, og utviklet den økonomiske, industrielle, pedagogiske og kulturelle rammen for den kommende staten under veis. Alt med hjelp av frivillige donatorer, forklarer organisasjonen på sin nettside.

Ledende jødiske figurer fra hele det politiske spekteret, som Chaim Weizmann og Ze’ev Jabotinsky, var involvert i arbeidet til Keren Hayesod fra starten av. Team av representanter reiste til utlandet for å etablere Keren Hayesod kontorer og samle inn penger I 1921 dro eksempelvis Chaim Weizmann og Albert Einstein til USA i et forsøk på å skaffe midler til å etablere det hebraiske universitetet i Jerusalem, med Keren Hayesods støtte. I 1925 ble universitetet en realitet.

I dag drifter organisasjonen flere prosjekter, har kampanjer i mer enn 45 land, fungerer som et brohode mellom jødiske samfunn i utlandet og Israel, og arbeider blant annet med å oppmuntre til aliyah, som er det jødiske begrepet for tilbakevending til jødenes hjemland Israel, kobler unge jøder i diaspora til Israel og jødisk liv, og hjelper vanskeligstilte og marginaliserte ungdommer,

Under sine mange år som medlem av den israelske nasjonalforsamlingen var Moodi Sandberg opptatt av å hjelpe de etiopiske jødene til å komme til Israel ogæ bli godt integrert i det israelske samfunnet. Dette arbeidet har han hatt anledning til å fortsette gjennom Keren Hayesod. Et av organisasjonens mange prosjekter er kalt “The Ethiopian National Project”.

120.000 etiopiske jøder, nesten halvparten av dem er under 18 år, bor i Israel. Flere unge etiopere har hatt vanskelig med å tilpasse seg den jødiske kulturen og de nye livsformene og har droppet ut av skolen. De er overepresentert på statistikken over ungdomskriminelle. Derfor har Keren Hayesod satt igang et prosjekt i samarbeid med det etiopiske samfunnet, regjeringen og lokale kommuner. Programmet gir tilbud om fire timer med ukentlige aktiviteter, som inkluderer veiledning i engelsk og matematikk i små grupper, og annen type hjelp som gjør ungdommene bedre i stand til å fullføre en utdanning.

Blant de mange andre prosjektene som Keren Hayesod driver er oppgraderinger av historiske steder, monumenter og museer. Et eksempel er oppgraderingen av en histotrisk slagmark ved Kibbutz Yad Mordechai, oppkalt etter Mordechai Anielewicz, lederen for opprøret i Warszawa-gettoen under sist verdenskrig. Kibbutzen, som ligger i Negev, nær Ashkelon, ble etablert i 1943.

Under uavhengighetskrigen i mai 1948 stod kibbutzens innbyggere og forsvarere imot store egyptiske styrker som hadde invadert den nye staten Israel og var på vei til Tel Aviv. Ved å holde egypterne i sjakk for fem-og-en-halv dag, ga kibbutzen den israelske hæren tid til å få flere våpen og til å forberede sekundære forsvarslinjer.

Keren Hayesod jobber nå med å oppgradere den historiske slagmarken, blant annet ved hjelp av skilting og audiovisuelle virkemidler. Det vil også bli satt opp et nytt bygg designet for å gi gjestene et spennende og interaktiv læringseventyr med hjelp av sofistikert multi-media utstyr.

I det hele tatt var vårt inntrykk at Keren Hayesod er involvert i så mange, og så mangeartede, prosjekter at organisasjonen nesten er en liten israelsk regjering i seg selv.

Men så har da også Keren Hayesod har et nært samarbeid med Jewish Agency og med statsministerens kontor. Personlig kjenner Moodi Sandberg statsminister Benjamin Netanyahu godt fra sin tid i Knesset, selv om det ikke lyktes Netanyahu å få ham over i sitt parti. Hovedkontoret som han styrer i Jerusalem er ansvarlig for den overordnede styringen av organisasjonen, herunder de mange verdensomfattende kampanjene.

Her kan du lese mer om organisasjonen og se videoer