En sjelden 2000 år gammel inskripsjon dedikert til den romerske keiser Hadrian har blitt avdekket under en utgraving foretatt av Israel Antiquities Authority nær Nablus Gate i Jerusalems gamleby, skriver Israel Hayom. Den vises på et fragment av kalkstein og er skrevet i offisielle latin. Forskere tror det er en av de viktigste inskripsjoner oppdaget i Jerusalem i år. Den inneholder en eksplisitt omtale av Hadrians navn og titler, samt en klar dato som bekrefter at den tiende romerske legion var til stede i Jerusalem i perioden opp mot Bar Kokhba-opprøret i 132-135 e.kr. Årsaken til opprøret som resulterte i jødene blir forvist er omstridt. Det er uklart om opprøret begynte uavhengig eller ble provosert av harde romerske tiltak, men tilstedeværelsen av legionen gjør sistnevnte teori mest sannsynlig. Bar Kokhba-opprøret (132–135) mot Romerriket var det andre større opprøret av jødene i Judea og den siste av de jødisk-romerske krigene. Simon bar Kokhba, lederen av opprøret, ble utropt som Messias, som i følge Tanak skulle lede Israel til frihet. Opprøret førte til opprettelsen av en jødisk stat, som forble fri i to år, for å så bli knust av en massiv romersk hær. Keiser Hadrian stengte deretter jødene ute fra Jerusalem. Han omdøpte også Israel etter jødenes motstandere, filistrene, slik at det ble hetende Filistina, nå Palestina. Sammen med jødiske kilder er historien om Bar Kokhba-opprøret også kjent fra verk av den romerske historikeren Cassius Dio, som nevner at Hadrian besøkte Jerusalem i 129 e.Kr., tre år før opprøret brøt ut. "Funnet av inskrisjonen i gamlbyen er et skjeldent funn med enorm historisk betydning," sier dr. Rina Avner og Roy Greenwald, som leder utgravingen for Israel Antiquities Authority i en uttalelse.купить угловой диван в киевеwww.mebel-stars.kiev.ua

HadrianEn sjelden 2000 år gammel inskripsjon dedikert til den romerske keiser Hadrian har blitt avdekket under en utgraving foretatt av Israel Antiquities Authority nær Nablus Gate i Jerusalems gamleby, skriver Israel Hayom. Den vises på et fragment av kalkstein og er skrevet i offisielle latin. Forskere tror det er en av de viktigste inskripsjoner oppdaget i Jerusalem i år.

Den inneholder en eksplisitt omtale av Hadrians navn og titler, samt en klar dato som bekrefter at den tiende romerske legion var til stede i Jerusalem i perioden opp mot Bar Kokhba-opprøret i 132-135 e.kr.

Årsaken til opprøret som resulterte i jødene blir forvist er omstridt. Det er uklart om opprøret begynte uavhengig eller ble provosert av harde romerske tiltak, men tilstedeværelsen av legionen gjør sistnevnte teori mest sannsynlig.

Bar Kokhba-opprøret (132–135) mot Romerriket var det andre større opprøret av jødene i Judea og den siste av de jødisk-romerske krigene. Simon bar Kokhba, lederen av opprøret, ble utropt som Messias, som i følge Tanak skulle lede Israel til frihet. Opprøret førte til opprettelsen av en jødisk stat, som forble fri i to år, for å så bli knust av en massiv romersk hær. Keiser Hadrian stengte deretter jødene ute fra Jerusalem. Han omdøpte også Israel etter jødenes motstandere, filistrene, slik at det ble hetende Filistina, nå Palestina.

Sammen med jødiske kilder er historien om Bar Kokhba-opprøret også kjent fra verk av den romerske historikeren Cassius Dio, som nevner at Hadrian besøkte Jerusalem i 129 e.Kr., tre år før opprøret brøt ut.

“Funnet av inskrisjonen i gamlbyen er et skjeldent funn med enorm historisk betydning,” sier dr. Rina Avner og Roy Greenwald, som leder utgravingen for Israel Antiquities Authority i en uttalelse.