Dagen har den siste tiden skrevet om 18 år gamle Atle Stensland  som fikk ødelagt armen i et fall da han var 12 år gammel. Skaden så ut til å bli permanent. Norske sykehus fant ikke ut av problemet. Det gjorde derimot et israelsk sykehus. I oktober 2010 reiste noen av Atles søsken på en tur til Israel. Her kom de i kontakt med en guide som hadde en sønn som var krigsinvalid. Guiden hadde god kontakt med flere leger, og dette førte til kontakt med The Chaim Sheba Medical Center i Tel Aviv. Sheba er det største sykehuset i Midtøsten, og har omkring 1,5 millioner pasienter og foretar 40.000 operasjoner i året, skriver Dagen. "En av søsknene mine tegnet og forklarte om skaden, og guiden ville sende tegningen videre til legene", forteller Atle til avisen.   Lege Alon Ben Nun (bilde) er direktør for hjerteavdelingen på sykehuset, og jobber også mye i USA med opplæring av andre leger. Han hadde gjort en rekke operasjoner med lignende diagnose. Mellom 80 og 85 prosent av disse var vellykkede. Familien Stensland kjente lite til Israel, og ønsket av den grunn å snakke med legen i forkant. Sommeren 2011 fikk Atle møte legen. "Han forklarte detaljert om operasjonen og opptreningen, og ga seg god tid. Betaling for timen skulle de ikke ha. Om vi absolutt ville betale, kunne vi donere til et barnesykehus", forteller han til Dagen. "Vi undersøkte muligheten for operasjon ved et svensk sykehus og andre steder i Europa. Men vi fant ut at de hadde sluttet å operere slike tilfeller, fordi det ofte ble verre skade etterpå. Norge og Sverige hadde ingen vellykkede operasjoner å vise til. Men legen i Israel kunne garantere 80 til 85 prosent sannsynlighet for en vellykket operasjon, og uansett ville ikke skaden bli verre", forteller moren, Ruth Stensland. I mai 2012 takket familien Stensland ja til tilbudet om å komme til Israel for å gjennomføre en operasjon. Allerede 10. juni var Atle operert av Alon Ben Nun.   "Hele familien er dypt takknemlig for den gode hjelpen de fikk i Israel. Koordinatoren plukket dem opp på sykehuset, og hjalp dem med ulike praktiske ting.Selve operasjonen tok maksimalt to timer. Jeg kjente ikke noen smerter etter selve operasjonen, men musklene var forstrukket rundt skulder og nakke. Jeg hadde ikke brukt høyre arm på fire år, og legen hadde strukket i de ubrukte musklene mine under operasjonen. Det var ikke behov for å ta smertestillende etter operasjonen. Lege Nun var overveldet over hvor fint det gikk med meg", forteller Atle. Legen sendte med et detaljert opptreningsprogram da de skulle dra hjem. "Fysioterapeuten i Norge hadde aldri sett noe slikt", forteller Ruth til Dagen. Deretter gikk Atle med armen i sele i tre måneder. Da de var inne til ny kontroll i Israel i fjor, ble det sagt at operasjonen var helt vellykket. "I ettertid har jeg hatt det som helt vanlig. Jeg er 99,9 prosent frisk, men bør ikke henge i trær", forteller Atle.   Selve operasjonen kostet 18.500 dollar (omkring 120.000 kroner). I tillegg kommer reiser og opphold, slik at familien har betalt over 150.000 kroner. "Det er fantastisk å se fremgangen hans. Vår tillit og sympati for Israel har blitt større gjennom dette", sier foreldrene. Hvorvidt deres tillit til det norske helsevesenet er like stor er kanskje mer tvilsomt. De ble nektet dekning av utgiftene fordi Helse Vest i utgangspunktet mente at operasjonen ikke var nødvendig nok, og måtte betale alle utgiftene selv.nl.ua/nl.ua/

Lege_IsraelDagen har den siste tiden skrevet om 18 år gamle Atle Stensland  som fikk ødelagt armen i et fall da han var 12 år gammel. Skaden så ut til å bli permanent. Norske sykehus fant ikke ut av problemet. Det gjorde derimot et israelsk sykehus. I oktober 2010 reiste noen av Atles søsken på en tur til Israel. Her kom de i kontakt med en guide som hadde en sønn som var krigsinvalid. Guiden hadde god kontakt med flere leger, og dette førte til kontakt med The Chaim Sheba Medical Center i Tel Aviv. Sheba er det største sykehuset i Midtøsten, og har omkring 1,5 millioner pasienter og foretar 40.000 operasjoner i året, skriver Dagen.

“En av søsknene mine tegnet og forklarte om skaden, og guiden ville sende tegningen videre til legene”, forteller Atle til avisen.   Lege Alon Ben Nun (bilde) er direktør for hjerteavdelingen på sykehuset, og jobber også mye i USA med opplæring av andre leger. Han hadde gjort en rekke operasjoner med lignende diagnose. Mellom 80 og 85 prosent av disse var vellykkede.

Familien Stensland kjente lite til Israel, og ønsket av den grunn å snakke med legen i forkant. Sommeren 2011 fikk Atle møte legen. “Han forklarte detaljert om operasjonen og opptreningen, og ga seg god tid. Betaling for timen skulle de ikke ha. Om vi absolutt ville betale, kunne vi donere til et barnesykehus”, forteller han til Dagen.

“Vi undersøkte muligheten for operasjon ved et svensk sykehus og andre steder i Europa. Men vi fant ut at de hadde sluttet å operere slike tilfeller, fordi det ofte ble verre skade etterpå. Norge og Sverige hadde ingen vellykkede operasjoner å vise til. Men legen i Israel kunne garantere 80 til 85 prosent sannsynlighet for en vellykket operasjon, og uansett ville ikke skaden bli verre”, forteller moren, Ruth Stensland.

I mai 2012 takket familien Stensland ja til tilbudet om å komme til Israel for å gjennomføre en operasjon. Allerede 10. juni var Atle operert av Alon Ben Nun.   “Hele familien er dypt takknemlig for den gode hjelpen de fikk i Israel. Koordinatoren plukket dem opp på sykehuset, og hjalp dem med ulike praktiske ting.Selve operasjonen tok maksimalt to timer. Jeg kjente ikke noen smerter etter selve operasjonen, men musklene var forstrukket rundt skulder og nakke. Jeg hadde ikke brukt høyre arm på fire år, og legen hadde strukket i de ubrukte musklene mine under operasjonen. Det var ikke behov for å ta smertestillende etter operasjonen. Lege Nun var overveldet over hvor fint det gikk med meg”, forteller Atle.

Legen sendte med et detaljert opptreningsprogram da de skulle dra hjem. “Fysioterapeuten i Norge hadde aldri sett noe slikt”, forteller Ruth til Dagen. Deretter gikk Atle med armen i sele i tre måneder. Da de var inne til ny kontroll i Israel i fjor, ble det sagt at operasjonen var helt vellykket. “I ettertid har jeg hatt det som helt vanlig. Jeg er 99,9 prosent frisk, men bør ikke henge i trær”, forteller Atle.   Selve operasjonen kostet 18.500 dollar (omkring 120.000 kroner). I tillegg kommer reiser og opphold, slik at familien har betalt over 150.000 kroner.

“Det er fantastisk å se fremgangen hans. Vår tillit og sympati for Israel har blitt større gjennom dette”, sier foreldrene. Hvorvidt deres tillit til det norske helsevesenet er like stor er kanskje mer tvilsomt. De ble nektet dekning av utgiftene fordi Helse Vest i utgangspunktet mente at operasjonen ikke var nødvendig nok, og måtte betale alle utgiftene selv.