Technion-universitetet i Haifa, som Universitetet i Stavanger har en samarbeidsavtale med, er Israels ledende utdanningsinstitusjon innen teknologi. Nå har Technion inngått en helt spesiell samarbeidsavtale med Shantou-universitetet i Kina, skriver Miff.no med den israelske avisen Ha’aretz som kilde. Sammen skal de bygge et helt nytt universitet i Kina, Technion Guangdong Institute of Technology, til en prislapp på over 900 millioner kroner. Like i nærheten bygges en teknologipark, hvor israelske selskaper som er interessert i det kinesiske markedet kan etablere seg. Ifølge JNS.org er Technion det første utenlandske universitetet som får bygge en forgrening inne i Kina, fullt finansiert med kinesiske midler, skriver Miff.no. Det nye universitetsområdet på 330.000 kvadratmeter helfinansieres av den kinesiske forretningsmannen og mangemilliardæren Li Ka-Shing, avslører Technion i en pressemelding på sine hjemmesider. Ka-Shing skal være Asias rikeste mann. Han  er fascinert av Israels teknologi og innovasjon. I tillegg til å bygge det nye teknologi-instituttet, har Ka Shing donert 750 millioner kroner til Technion-universitetet i Haifa for å styrke tilbudet der, skriver Miff.no. "Et av Kinas hovedmål er økonomisk stabilitet. De ser på dette samarbeidet som en mulighet for å investere i sin egen framtid", forklarer Carice Witte, lederen i den israelske interesseorganisasjonen SIGNAL, som arbeider for økt samarbeid med Kina overfor Ha’aretz. Kinas stadig økende interesse for israelsk teknologi på alle mulige områder handler ikke om politikk eller om ideologi, mener Witte. Det handler om å investere slik at landet kan ta steget “fra å være en supermakt innen produksjon til å bli innovatører, og de tror Israels innovative ånd kan hjelpe dem med å nå det målet”. I pressemeldingen til det israelske universitetet skryter president og professor Peretz Lavie av prosjektet. "Når du kombinerer innovasjonen og entreprenørånden i Israel med Kinas enorme størrelse, får du et strålende partnerskap. Vi håper at ved å kunne kombinere våre forskningsmetoder med størrelsen på Kina og ressursene landet har, vil vi skape et stort forskningsinstitutt som ikke bare vil hjelpe Kina og Israel, men menneskeheten generelt. Vi tror på globaliseringen. Vi tror at dialog på tvers av kulturer er essensielt. Å åpne Technion og Shantou opp for disse kulturelle dialogene er veldig viktig", sier Lavie. Under en felles pressekonferanse i Tel Aviv, lovpriste også den kinesiske investoren Ka-Shing arbeidet som nå settes i gang med hans midler, melder Times of Israel. Investoren ble først interessert i Technion og Israel under hans besøk i 2011. Siden har han også investert i den israelske navigasjonsappen Waze, som i år ble solgt til Google. "I en verden med flytende grenser er den transformerende kraften til teknologiske bølger som en tryllestav, som bringer nye modeller og muligheter på mange fronter og skaper nye løsninger på utfordrende problemer. Men vi vet alle at tryllestaver ikke er mektigere enn trollmennene som bruker dem, siden magien kommer fra geniet som holder staven. Vårt ansvar er å investere i utdanning for å slippe løs det geniet og gjøre det mulig å fortsatt realisere menneskelig potensial, bygge et samfunn rikt på samfunn og sikre en bærekraftig livskvalitet for alle. Mislykkes vi med det, har vi sviktet framtiden", sier Ka-Shing. Samarbeidsavtalen er godt nytt for israelske myndigheter, som i lys av den vanskelige økonomiske situasjonen i Europa og USA har begynt å vende øynene østover. Økt eksport av varer og tjenester til Kina og India er en prioritet, skriver Bloomberg. Særlig siden eksportens andel av bruttonasjonalprodukt er ventet å synke 1,1 prosent i år. For å styrke innsatsen i Kina, vurderer utenriksdepartementet i Israel ifølge i24news å legge ned konsulatet i den amerikanske byen Philadelphia, slik at de kan åpne et nytt konsulat i den kinesiske gigantbyen Chengdu, skriver Miff.no.

TechnionTechnion-universitetet i Haifa, som Universitetet i Stavanger har en samarbeidsavtale med, er Israels ledende utdanningsinstitusjon innen teknologi. Nå har Technion inngått en helt spesiell samarbeidsavtale med Shantou-universitetet i Kina, skriver Miff.no med den israelske avisen Ha’aretz som kilde. Sammen skal de bygge et helt nytt universitet i Kina, Technion Guangdong Institute of Technology, til en prislapp på over 900 millioner kroner. Like i nærheten bygges en teknologipark, hvor israelske selskaper som er interessert i det kinesiske markedet kan etablere seg.

Ifølge JNS.org er Technion det første utenlandske universitetet som får bygge en forgrening inne i Kina, fullt finansiert med kinesiske midler, skriver Miff.no.

Det nye universitetsområdet på 330.000 kvadratmeter helfinansieres av den kinesiske forretningsmannen og mangemilliardæren Li Ka-Shing, avslører Technion i en pressemelding på sine hjemmesider. Ka-Shing skal være Asias rikeste mann. Han  er fascinert av Israels teknologi og innovasjon. I tillegg til å bygge det nye teknologi-instituttet, har Ka Shing donert 750 millioner kroner til Technion-universitetet i Haifa for å styrke tilbudet der, skriver Miff.no.

“Et av Kinas hovedmål er økonomisk stabilitet. De ser på dette samarbeidet som en mulighet for å investere i sin egen framtid”, forklarer Carice Witte, lederen i den israelske interesseorganisasjonen SIGNAL, som arbeider for økt samarbeid med Kina overfor Ha’aretz.

Kinas stadig økende interesse for israelsk teknologi på alle mulige områder handler ikke om politikk eller om ideologi, mener Witte. Det handler om å investere slik at landet kan ta steget “fra å være en supermakt innen produksjon til å bli innovatører, og de tror Israels innovative ånd kan hjelpe dem med å nå det målet”.

I pressemeldingen til det israelske universitetet skryter president og professor Peretz Lavie av prosjektet.

“Når du kombinerer innovasjonen og entreprenørånden i Israel med Kinas enorme størrelse, får du et strålende partnerskap. Vi håper at ved å kunne kombinere våre forskningsmetoder med størrelsen på Kina og ressursene landet har, vil vi skape et stort forskningsinstitutt som ikke bare vil hjelpe Kina og Israel, men menneskeheten generelt. Vi tror på globaliseringen. Vi tror at dialog på tvers av kulturer er essensielt. Å åpne Technion og Shantou opp for disse kulturelle dialogene er veldig viktig”, sier Lavie.

Under en felles pressekonferanse i Tel Aviv, lovpriste også den kinesiske investoren Ka-Shing arbeidet som nå settes i gang med hans midler, melder Times of Israel. Investoren ble først interessert i Technion og Israel under hans besøk i 2011. Siden har han også investert i den israelske navigasjonsappen Waze, som i år ble solgt til Google.

“I en verden med flytende grenser er den transformerende kraften til teknologiske bølger som en tryllestav, som bringer nye modeller og muligheter på mange fronter og skaper nye løsninger på utfordrende problemer. Men vi vet alle at tryllestaver ikke er mektigere enn trollmennene som bruker dem, siden magien kommer fra geniet som holder staven. Vårt ansvar er å investere i utdanning for å slippe løs det geniet og gjøre det mulig å fortsatt realisere menneskelig potensial, bygge et samfunn rikt på samfunn og sikre en bærekraftig livskvalitet for alle. Mislykkes vi med det, har vi sviktet framtiden”, sier Ka-Shing.

Samarbeidsavtalen er godt nytt for israelske myndigheter, som i lys av den vanskelige økonomiske situasjonen i Europa og USA har begynt å vende øynene østover. Økt eksport av varer og tjenester til Kina og India er en prioritet, skriver Bloomberg. Særlig siden eksportens andel av bruttonasjonalprodukt er ventet å synke 1,1 prosent i år. For å styrke innsatsen i Kina, vurderer utenriksdepartementet i Israel ifølge i24news å legge ned konsulatet i den amerikanske byen Philadelphia, slik at de kan åpne et nytt konsulat i den kinesiske gigantbyen Chengdu, skriver Miff.no.