Mandag kveld presenterte de nye regjeringspartiene og deres støttepartier i Stortinget den nye samarbeidsavtalen der det blir slått fast at den nye regjeringen vil føre en mer Israel-vennlig politikk fremover, i avtalen kamuflert som "en balansert Midtøsten-politikk". Avtalen ble fremlagt i Stortingsbygningen. På formiddagen samme dag fant det sted et møte i den samme bygninger. Der presenterte Israels turistminister Uzi Landau sitt lands syn på det økonomiske samarbeidet med Norge, og spurte om det var rom for forbedringer. (Bildene er tatt av Oddvar Berge og viser Handelskammerets leder, Dag Abrahamsen, Uzi Landau og leder for Israels Venner, Jørund Rytman) Møtet i Stortinget ble arrangert av Norsk Israelsk Handelskammer i samarbeid med Israels Venner på Stortinget. Turistministeren hadde mye å skryte over, når det gjaldt sin egen innsats. Turiststrømmen til Israel har satt nye rekorder måned for måned det siste året. Første halvår 2013 kom det 1,7 millioner  turister til Israel, flere enn noen gang tidligere i Israels historie. Under møtet benyttet medlemmer av Norsk Israelsk Handelskammer anledningen til å stille spørsmål, og den nye lederen for handelskammerets avdeling i Kristiansand, Rolf Solås, etterspurte en direkte flyrute fra Oslo til Tel Aviv. forespørselen ble møtt med stor interesse. Den israelsk statsråden snakket om de siste årenes oljefunn utenfor kysten av Israel, som er i ferd med å gjøre Israel energiuavhengig. "Olje og gass kan bli en drivkraft og et verktøy for fred, kanskje vil man kunne få til et samarbeide med naboer," mente turistministeren. Uzi Landau fortalte at stadig flere israelske selskap blir kjøpt  opp av store internasjonale selskap. Israel har en  stor innovasjonshøyde. Han mente det burde være rom for et tettere samarbeid mellom Norge og Israel når det gjaldt innovasjon, og selvsagt innen olje,- og energisektoren. Turistminister Uzi Landau (70) er medlem av Knesset for Israel Beiteinu. Fra 1984 til 2009 var han Knesset-medlem for Likud. Landau ble medlem av den israelske regjering første gang i 2001. Han har vært minister for sikkerhet, minister ved statsministerens kontor og minister for nasjonal infrastruktur. Etter valget i 2013 har han vært turistminister. Landau ble født i Haifa i 1943. Han tjenestegjorde i fallskjermbrigaden i IDF, hvor han endte som major. Han har utdannelse innenfor matematikk og en doktorgrad i ingeniørfag fra Massachusetts Institute of Technology. (Foto: Oddvar Berge) I Norge holdt han også et foredrag for organisasjonen Med Israel for Fred, som du kan se her.

Israel_møteMandag kveld presenterte de nye regjeringspartiene og deres støttepartier i Stortinget den nye samarbeidsavtalen der det blir slått fast at den nye regjeringen vil føre en mer Israel-vennlig politikk fremover, i avtalen kamuflert som “en balansert Midtøsten-politikk”. Avtalen ble fremlagt i Stortingsbygningen. På formiddagen samme dag fant det sted et møte i den samme bygninger. Der presenterte Israels turistminister Uzi Landau sitt lands syn på det økonomiske samarbeidet med Norge, og spurte om det var rom for forbedringer.

(Bildene er tatt av Oddvar Berge og viser Handelskammerets leder, Dag Abrahamsen, Uzi Landau og leder for Israels Venner, Jørund Rytman)

Møtet i Stortinget ble arrangert av Norsk Israelsk Handelskammer i samarbeid med Israels Venner på Stortinget. Turistministeren hadde mye å skryte over, når det gjaldt sin egen innsats. Turiststrømmen til Israel har satt nye rekorder måned for måned det siste året. Første halvår 2013 kom det 1,7 millioner  turister til Israel, flere enn noen gang tidligere i Israels historie.

Under møtet benyttet medlemmer av Norsk Israelsk Handelskammer anledningen til å stille spørsmål, og den nye lederen for handelskammerets avdeling i Kristiansand, Rolf Solås, etterspurte en direkte flyrute fra Oslo til Tel Aviv. forespørselen ble møtt med stor interesse.

Den israelsk statsråden snakket om de siste årenes oljefunn utenfor kysten av Israel, som er i ferd med å gjøre Israel energiuavhengig. “Olje og gass kan bli en drivkraft og et verktøy for fred, kanskje vil man kunne få til et samarbeide med naboer,” mente turistministeren.

Uzi Landau fortalte at stadig flere israelske selskap blir kjøpt  opp av store internasjonale selskap. Israel har en  stor innovasjonshøyde. Han mente det burde være rom for et tettere samarbeid mellom Norge og Israel når det gjaldt innovasjon, og selvsagt innen olje,- og energisektoren.

Turistminister Uzi Landau (70) er medlem av Knesset for Israel Beiteinu. Fra 1984 til 2009 var han Knesset-medlem for Likud. Landau ble medlem av den israelske regjering første gang i 2001. Han har vært minister for sikkerhet, minister ved statsministerens kontor og minister for nasjonal infrastruktur. Etter valget i 2013 har han vært turistminister. Landau ble født i Haifa i 1943. Han tjenestegjorde i fallskjermbrigaden i IDF, hvor han endte som major. Han har utdannelse innenfor matematikk og en doktorgrad i ingeniørfag fra Massachusetts Institute of Technology.

Israel_møte2

(Foto: Oddvar Berge)

I Norge holdt han også et foredrag for organisasjonen Med Israel for Fred, som du kan se her.