Da Jerusalem Film Festival ble avviklet i juni i år var et av høydepunktene visningen av filmen "The Gardener", produsert av den iranske filmskaperen Mohsen Makhmalbaf, en dokumentar han ifølge Associated Press filmet i Israel sammen med sin sønn. Mohsen Makhmalbaf er en av Irans mest kjente filmskapere. Som tidligere revolusjonær tilbrakte han fire år i fengsel under sjahens styre. Nå har han igjen skapt overskrifter etter å ha brutt et tabu ved å besøke Israel, skriver den engelske avisen The Guardian. Makhmalbaf sier han tok imot invitasjonen fra Jerusalem Film Festival og reiste som en ambassadør for fred ved å fremme iransk kunst i et land som har truet med forsvarsangrep mot hans hjemland. Besøket førte til en opphetet debatt blant iranere, skriver avisen. "Jeg dro dit med et budskap om fred," sier han til The Guardian. "Jeg prøver å forene mennesker gjennom kunst". Som en ledende figur innen iransk film og kino er Makhmalbaf  den mest fremtredende iranske personen som har besøkt Israel siden den islamske revolusjonen i 1979. Iranske pass er ikke gyldig for reiser til Israel og de ​​som besøker landet risikere etter iransk lov en fengselsstraff på minst fem år. Den 57 år gamle regissøren lever i eksil i London. Han forlot Iran etter valget av Mahmoud Ahmadinejad i 2005, og har siden blitt en frittalende kritiker av den islamske republikken. I 2009 slutten han seg til en opposisjonsgruppe kalt Grønn Bevegelse. "Jeg er en av ambassadørene for iransk kunst til Israel og mitt budskap var om fred og vennskap," sier han . «Da jeg fløy til Israel  følte jeg meg som en mann som flyr til en annen planet, som en mann som flyr til månen." Makhmalbaf er tidligere kjent for den prisbelønte 2001 filmen Kandahar, som er med i Time Magazines liste over de 100 største filmene de siste årene. The Gardener, som ble vist i Jerusalem er et dokumentardrama om en sønn og en far som snakker om religion, spesielt Baha'i troen. Makhmalbaf sier han er overveldet over velkomsten han fikk i Israel. "Det var en fantastisk reaksjon. Vi viste The Gardener tre ganger og hver gang var kinoen stappfull og det var hundrevis av mennesker i kø utenfor som ønsket å komme inn," forteller han. Ikke alle har imidlertid vært like begeistret for filmskaperens reise til Israel. En gruppe iranske intellektuelle, blant dem opposisjonelle, skriver i et felles brev at de er "dypt forferdet " over Makhmalbafs avgjørelse om å besøke et land med "apartheid"-politikk, og uttrykker beklagelse over at han ikke sluttet seg til en boikott-kampanje mot Israel. Og direktør for Irans filmorganisasjon, Javad Shamaghdari , beordret landets film-museum til å fjerne sin seksjon dedikert til Makhmalbaf og hans utmerkelser. Ali Alizadeh, en iransk politisk analytiker basert i London sier på sin side til The Guardian at Makhmalbafs besøk kan hjelpe palestinernes sak. Han mener at Irans demonisering av Israel har tatt vekk oppmerksomheten fra palestinernes problemer.

Mohsen_MakhmalbafDa Jerusalem Film Festival ble avviklet i juni i år var et av høydepunktene visningen av filmen “The Gardener”, produsert av den iranske filmskaperen Mohsen Makhmalbaf, en dokumentar han ifølge Associated Press filmet i Israel sammen med sin sønn. Mohsen Makhmalbaf er en av Irans mest kjente filmskapere. Som tidligere revolusjonær tilbrakte han fire år i fengsel under sjahens styre. Nå har han igjen skapt overskrifter etter å ha brutt et tabu ved å besøke Israel, skriver den engelske avisen The Guardian.

Makhmalbaf sier han tok imot invitasjonen fra Jerusalem Film Festival og reiste som en ambassadør for fred ved å fremme iransk kunst i et land som har truet med forsvarsangrep mot hans hjemland. Besøket førte til en opphetet debatt blant iranere, skriver avisen. “Jeg dro dit med et budskap om fred,” sier han til The Guardian. “Jeg prøver å forene mennesker gjennom kunst”.

Som en ledende figur innen iransk film og kino er Makhmalbaf  den mest fremtredende iranske personen som har besøkt Israel siden den islamske revolusjonen i 1979. Iranske pass er ikke gyldig for reiser til Israel og de ​​som besøker landet risikere etter iransk lov en fengselsstraff på minst fem år.

Den 57 år gamle regissøren lever i eksil i London. Han forlot Iran etter valget av Mahmoud Ahmadinejad i 2005, og har siden blitt en frittalende kritiker av den islamske republikken. I 2009 slutten han seg til en opposisjonsgruppe kalt Grønn Bevegelse.

“Jeg er en av ambassadørene for iransk kunst til Israel og mitt budskap var om fred og vennskap,” sier han . «Da jeg fløy til Israel  følte jeg meg som en mann som flyr til en annen planet, som en mann som flyr til månen.”

Makhmalbaf er tidligere kjent for den prisbelønte 2001 filmen Kandahar, som er med i Time Magazines liste over de 100 største filmene de siste årene. The Gardener, som ble vist i Jerusalem er et dokumentardrama om en sønn og en far som snakker om religion, spesielt Baha’i troen.

Makhmalbaf sier han er overveldet over velkomsten han fikk i Israel. “Det var en fantastisk reaksjon. Vi viste The Gardener tre ganger og hver gang var kinoen stappfull og det var hundrevis av mennesker i kø utenfor som ønsket å komme inn,” forteller han.

Ikke alle har imidlertid vært like begeistret for filmskaperens reise til Israel. En gruppe iranske intellektuelle, blant dem opposisjonelle, skriver i et felles brev at de er “dypt forferdet ” over Makhmalbafs avgjørelse om å besøke et land med “apartheid”-politikk, og uttrykker beklagelse over at han ikke sluttet seg til en boikott-kampanje mot Israel. Og direktør for Irans filmorganisasjon, Javad Shamaghdari , beordret landets film-museum til å fjerne sin seksjon dedikert til Makhmalbaf og hans utmerkelser.

Ali Alizadeh, en iransk politisk analytiker basert i London sier på sin side til The Guardian at Makhmalbafs besøk kan hjelpe palestinernes sak. Han mener at Irans demonisering av Israel har tatt vekk oppmerksomheten fra palestinernes problemer.