Jan Simonsen, som er medlem av Norsk-Israelsk Handelskammer er for tiden i Israel. Der har han blant annet besøkt stadion til en fotballklubb fra Hebron og fulgt med i israelsk fotball. "Forleden dag spilte 13 år gamle Kalil fotball foran den tyske kirken i Gamlebyen, med den strengte kirkedøren som mål. Han er sønn av en av mine venner, og spiller fotball to ganger i uken i Ramallah. Favorittlaget er Barcelona. Hjemme ser han på fotballkamper hver kveld. Han er ikke alene om fotballinteressen blant palestinere og jøder," skriver han, og fortsetter: De israelske araberne og palestinerne på Vestbredden har muligheter til a følge med både på den israelske eliteserien og den israelske. Hebron er favorittlaget for mine venner. De stammer derifra, og går på hjemmekampene til Hebronlaget hver uke.  Denne uken spilte det 1-1. Forrige uke ble det en solid seier over erkerivalen fra Betlehem. Da var jeg selv til stede. Denne uken braket det også løs på Tddy Stadion i Jerusalem, der hjemmelaget Betar Jerusalem spilte mot et lag fra Nazareth, Bnei Sakhnin. "Når disse lagene spiller mot hverandre roper jødene "død over araberne" og araberne roper "død over jødene", forteller kameraten min. Bnei Sakhnin har bare arabiske spillere, og Betar Jerusalem hadde bare jødiske spillere innntil for et par uker siden. Da kjøpte manageren to tsjetsjenske spillere. Det har foreløpig falt i dårlig jord hos den mest ekstreme fansen. De raser over at klubben for første gang i dens historie har tatt med muslimer pa laget. Noen dager for kampen satt noen av dem fyr på et klubblokale, noe som ble sterkt fordømt som en uakseptabel rasistisk handling, ikke bare av klubbledelsen, men også av Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Under kamen måtte 400 politifolk og 200 sikkerhetsvakter holde tilhengerne av de to lagene fra hverandre. Mine arabiske venner som bor i Jerusalem-området, holdt med bortelaget. Arabere stod mot jøder. Og resultatet ble uavgjort. Hver gang de to muslimske spillerne var borti ballen eksploderte stadion i en blanding av pipekonsert og applaus, skrev Jerusalem Post. Den rasistiske delen av hjemmepublikummet regnes for å utgjøre noen hundre. Det store flertallet er uenige med dem. Og hva sier de rasistiske fotballtilhengerne den dagen en av de to muslimske spillerne scorer et mål? Jeg husker da mitt hjemmelag, Viking, pa slutten av 60-tallet tok inn en spiller fra Bryne. Vi var skeptiske. Han var jo ikke en av oss, mente vi, inntil han dundret inn det ene målet etter det andre. Da fikk pipen en annen lyd. I dag er det ikke veldig vanlig å høre en fotballspiller fra Viking som prater Stavangerdialekt. "Slik er det også her," sier kameraten min. "Bare en av spillerne på Hebron sitt lag er fra Hebron, og mange av spillerne kommer fra Jordan eller andre arabiske land". Fotballen har utviklet seg på samme måten over alt i verden. For øvrig må det vel nevnes at laget fra Hebron etter de siste kampene har overtatt ledelsen i den palestinske eliteserien, mens den tradisjonsrike fotballklubben Maccabi Tel Aviv ikke uventet har en klar ledelse i den israelsk serien.

Jan Simonsen, som er medlem av Norsk-Israelsk Handelskammer er for tiden i Israel. Der har han blant annet besøkt stadion til en fotballklubb fra Hebron og fulgt med i israelsk fotball. “Forleden dag spilte 13 år gamle Kalil fotball foran den tyske kirken i Gamlebyen, med den strengte kirkedøren som mål. Han er sønn av en av mine venner, og spiller fotball to ganger i uken i Ramallah. Favorittlaget er Barcelona. Hjemme ser han på fotballkamper hver kveld. Han er ikke alene om fotballinteressen blant palestinere og jøder,” skriver han, og fortsetter:

De israelske araberne og palestinerne på Vestbredden har muligheter til a følge med både på den israelske eliteserien og den israelske. Hebron er favorittlaget for mine venner. De stammer derifra, og går på hjemmekampene til Hebronlaget hver uke.  Denne uken spilte det 1-1. Forrige uke ble det en solid seier over erkerivalen fra Betlehem. Da var jeg selv til stede.

Denne uken braket det også løs på Tddy Stadion i Jerusalem, der hjemmelaget Betar Jerusalem spilte mot et lag fra Nazareth, Bnei Sakhnin. “Når disse lagene spiller mot hverandre roper jødene “død over araberne” og araberne roper “død over jødene”, forteller kameraten min.

Bnei Sakhnin har bare arabiske spillere, og Betar Jerusalem hadde bare jødiske spillere innntil for et par uker siden. Da kjøpte manageren to tsjetsjenske spillere. Det har foreløpig falt i dårlig jord hos den mest ekstreme fansen. De raser over at klubben for første gang i dens historie har tatt med muslimer pa laget. Noen dager for kampen satt noen av dem fyr på et klubblokale, noe som ble sterkt fordømt som en uakseptabel rasistisk handling, ikke bare av klubbledelsen, men også av Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Under kamen måtte 400 politifolk og 200 sikkerhetsvakter holde tilhengerne av de to lagene fra hverandre. Mine arabiske venner som bor i Jerusalem-området, holdt med bortelaget. Arabere stod mot jøder. Og resultatet ble uavgjort.

Hver gang de to muslimske spillerne var borti ballen eksploderte stadion i en blanding av pipekonsert og applaus, skrev Jerusalem Post. Den rasistiske delen av hjemmepublikummet regnes for å utgjøre noen hundre. Det store flertallet er uenige med dem. Og hva sier de rasistiske fotballtilhengerne den dagen en av de to muslimske spillerne scorer et mål?

Jeg husker da mitt hjemmelag, Viking, pa slutten av 60-tallet tok inn en spiller fra Bryne. Vi var skeptiske. Han var jo ikke en av oss, mente vi, inntil han dundret inn det ene målet etter det andre. Da fikk pipen en annen lyd. I dag er det ikke veldig vanlig å høre en fotballspiller fra Viking som prater Stavangerdialekt. “Slik er det også her,” sier kameraten min. “Bare en av spillerne på Hebron sitt lag er fra Hebron, og mange av spillerne kommer fra Jordan eller andre arabiske land”. Fotballen har utviklet seg på samme måten over alt i verden.

For øvrig må det vel nevnes at laget fra Hebron etter de siste kampene har overtatt ledelsen i den palestinske eliteserien, mens den tradisjonsrike fotballklubben Maccabi Tel Aviv ikke uventet har en klar ledelse i den israelsk serien.