Det norske offshoreselskapet AGR Group, styrt av tidligere olje- og energiminister Eivind Reiten, meldte tirsdag at de har fått en ny lisens på israelsk sokkel, skriver Dagen. AGR har fra før flere store lete- og operatørkontrakter utenfor Israel-kysten, og er gjennom disse involvert i et av verdens største gassfunn. Det var Dagens Næringsliv som onsdag meldte nyheten om at AGR har fått en ny lisens.  Det norske utenriksdepartementet har ikke noe problem med at norske firma deltar aktivt i dette området. Sist selskapets aktivitet i Israel var i norske mediers søkelys, i midten av mai, sa Norges ambassadør i Israel, Svein Sevje, til NTB at selskapets aktivitet ikke var uproblematisk. Det norske utenriksdepartementet støtter ikke opp om det som ambassadør Sevje sa for over seks måneder siden, skriver Dagen. På spørsmål fra Dagen om man fra norsk side vil anse hele sokkelen som omstridt dersom det er strid om en del av et lands sokkel svarer pressevakt Svein Atle Michelsen i Utenriksdepartementet at det ikke er slik. Han viser til UDs anbefaling til norske selskaper om å være «ekstra forsiktige» med sin involvering i områder som er omstridte og presiserer at dette ikke er noe som gjelder områder på israelsk sokkel spesielt, men overalt i verden. Michelsen sier at definisjonen på et omstridt område er at en av partene anses et område som omstridt. Med andre ord er området omstridt dersom flere land gjør krav på det. «Vi er ikke gjort kjent med at andre land har gjort krav på hele Israels sokkel, så vi kan ikke si at hele sokkelen er omstridt», sier Michelsen. Han presiserer imidlertid at Norge ikke har gått inn og definert detaljert hvilke deler av ulike havområder som er omstridt, heller ikke utenfor Israels kyst mot Middelhavet. «Men det er hevet over tvil at det er havområder utenfor Israel som er israelske», slår Michelsen fast. Det er israelske olje- og gassmyndigheter som har bekreftet at AGR har fått lisens for et delvis operatøransvar på Shikma Yam-feltet, i havet sør for byen Ashdod, midt imellom Tel Aviv og Gaza-grensen, skriver Dagen Dette ligger milevis unna de havområdene Israel og Libanon er uenige om. AGR skal ha fått en andel på fem prosent i lisensen gjennom letefasen, melder nettstedet petro.no. Dette er ikke den første lisensen, men den tredje, AGR har fått på israelsk sokkel, skriver Dagen.

Det norske offshoreselskapet AGR Group, styrt av tidligere olje- og energiminister Eivind Reiten, meldte tirsdag at de har fått en ny lisens på israelsk sokkel, skriver Dagen. AGR har fra før flere store lete- og operatørkontrakter utenfor Israel-kysten, og er gjennom disse involvert i et av verdens største gassfunn. Det var Dagens Næringsliv som onsdag meldte nyheten om at AGR har fått en ny lisens.  Det norske utenriksdepartementet har ikke noe problem med at norske firma deltar aktivt i dette området.

Sist selskapets aktivitet i Israel var i norske mediers søkelys, i midten av mai, sa Norges ambassadør i Israel, Svein Sevje, til NTB at selskapets aktivitet ikke var uproblematisk. Det norske utenriksdepartementet støtter ikke opp om det som ambassadør Sevje sa for over seks måneder siden, skriver Dagen.

På spørsmål fra Dagen om man fra norsk side vil anse hele sokkelen som omstridt dersom det er strid om en del av et lands sokkel svarer pressevakt Svein Atle Michelsen i Utenriksdepartementet at det ikke er slik. Han viser til UDs anbefaling til norske selskaper om å være «ekstra forsiktige» med sin involvering i områder som er omstridte og presiserer at dette ikke er noe som gjelder områder på israelsk sokkel spesielt, men overalt i verden.

Michelsen sier at definisjonen på et omstridt område er at en av partene anses et område som omstridt. Med andre ord er området omstridt dersom flere land gjør krav på det. «Vi er ikke gjort kjent med at andre land har gjort krav på hele Israels sokkel, så vi kan ikke si at hele sokkelen er omstridt», sier Michelsen. Han presiserer imidlertid at Norge ikke har gått inn og definert detaljert hvilke deler av ulike havområder som er omstridt, heller ikke utenfor Israels kyst mot Middelhavet. «Men det er hevet over tvil at det er havområder utenfor Israel som er israelske», slår Michelsen fast.

Det er israelske olje- og gassmyndigheter som har bekreftet at AGR har fått lisens for et delvis operatøransvar på Shikma Yam-feltet, i havet sør for byen Ashdod, midt imellom Tel Aviv og Gaza-grensen, skriver Dagen Dette ligger milevis unna de havområdene Israel og Libanon er uenige om. AGR skal ha fått en andel på fem prosent i lisensen gjennom letefasen, melder nettstedet petro.no. Dette er ikke den første lisensen, men den tredje, AGR har fått på israelsk sokkel, skriver Dagen.