Det israelske forsvarssytemet Iron Dome har også tidligere skutt ned raketter rettet mot den israelske sivilbefolkningen. I forbindelse med de siste dagenes rakettregn har forsvarssystemet igjen bevist sin effektivitet, og blant annet skutt ned raketter på vei mot Tel Aviv. Iron Dome er et batteri som via radar lokaliserer avfyrte raketter og sender missiler mot den avfyrte raketten og eliminerer den i luften. Iron Dome vurderer på et tiendels sekund om den avfyrte raketten vil ramme bebodde områder. Systemet settes ikke i aktivitet dersom det ikke er tilfelle, ettersom det er dyrt i bruk. Ifølge telegrambyrået Associated Press ble det frem til fredag kveld avfyrt 450 raketter fra Gaza mot Israel siden konflikten eskalerte uken før. Av dem skjøt den israelske ”jernkuppelen” ned 230 raketter fra luften. Fredag alene forhindret Iron Dome 55 raketter i å ramme den israelske sivilbefolkningen, opplyste det israelske militæret til Assiciated Press. Det nåværende Iron Dome-systemet har i følge den danske avisen Jyllands Posten vært i bruk siden mars 2011 og forhindret for første gang en rakett i å treffe Israel 7.april dette året. Iron Dome har vist seg å være svært effektivit. Det treffer ca. 90 prosent av de rakettene det skytes imot. Ett nytt batteri, som etter planen skulle vært utplassert om to måneder, vil derfor bli utplassert de neste dagene, skriver Jerusalem Post. Dette batteriet skal være nyere og enda bedre enn de andre, og kan skyte raketter ned fra større avstander. Telegrambyrået Reuters refererer at forsvarsminister Ehud Barak vil be om midler til å kjøpe ytterligere tre batterier med det samme. "Iron Dome"-systemet fungerer ifølge produsenten Rafael Advanced Defence Systems i all slags vær og både om dagen og om natten, skriver Jyllands Posten. Det kan skyte ned raketter med kort rekkevidde og artillerigranater opp til 155mm. Det virker ved at en israelsk radar oppdager en trussel som er på vei i luften og deretter vurderer lynraskt om trusselen vil ramme i bebygde områder, skriver Jyllands Posten. Dersom det er tilfelle sendes en missil, som er hurtigere enn den innkomne granaten eller raketten, av sted og treffer den i stor høyde. Dersom det vurderes som om trusselen vil ramme ubebygde områder ignoreres den av Iron Dome. Allerede før Iron Dome fikk vist sin fortreffelighet har fem land uttrykt interesse for systemet, og det israelske forsvarsdepartementet har derfor besluttet å investere nesten 1 milliarder dollar i de kommende årene for videreutvikling og produksjon av Iron Dome rakettavskjæringsbatteri. Det opplyste den israelske avisen Haaretz for ett år siden. Opplysningene kom fra departementets direktør, generalmajor Udi Shani. I sitt første trykte intervju siden han begynte i stillingen i januar 2010, var Shani likevel opptatt av å sette suksessen til Iron Dome i perspektiv. «Vi må justere forventningene i forhold til Iron Dome, både i forhold til innbyggerne, men også vis a vis det politiske lederskapet,» sa han til Haaretz. «Vi har oppnådd en betydelig prestasjon ved å nå operativ evne raskere enn forventet, men dette er ikke et system som kan sikre avskjæring av hver rakett i enhver situasjon,» la han til. «Disse batteriene, når de er utplassert, vil begrense antall omkomne fra raketter og vil gi, i tilfelle kamper, beslutningstakingsplass. Men til slutt er det også et spørsmål om fysikk og teknologi. Teknologien kan ikke stå alene.» Shani mener at det enda vil ta tid før produsenten av systemet, Rafael, kan produsere et større antall batterier og avlyttingsraketter, og til det israelske forsvaret har fått trent personell i bruk av systemet. Planene går ut på å produsere 10-15 Iron Dome batterier for investeringer på nesten 1 milliarder dollar, i tillegg til 205 000 dollar den amerikanske regjeringen allerede har bidratt med. Da Gazaoperasjonen startet hadde man heldigvis klart å få ferdig fem av batterier. Hjernene bak Iron Dome tilhører tre ikke-navngitte menn, som arbeider for den israelske våpenfabrikken “Rafael”, som er tilknyttet luftforsvarsdivisjonen. De har drevet digitalt finregning på hvordan man kan ramme raketter og bestemme hvilke raketter som skal angripes. Systemet kan skjelne mellom forskjellige typer raketter, skriver Haaretz. «Ordet “umulig” eksisterer ikke i mitt leksikon, sier en av oppfinnerne. Det ligger utrolige kalkulasjoner bak prosjektet. Og det er ingen tilfeldigheter. Iron Dome vil få fiender av Israel til å innse at deres investering i missiler og raketter ikke lenger er effektiv,» uttalte en av hovedmennene bak prosjektet til Haaretz. For bare fem måneder siden besluttet den israelske forsvarsministeren, Ehud Barak, og forsvarsdepartementets generalsekretær, generalmajor Udi Shani, å tildele den israelske forsvarsprisen Israel Defense Prize for 2012 til de åtte mest sentrale ingeniørene bak anti-rakett forsvarssystemet Barak og Shani godkjente anbefalingene fra en priskomite. I en uttalelse fra forsvarsdepartementet het det at selv om prisen bare kan gis til maksimalt åtte personer som var involvert i prosjektet, tilhører den også mange andre i forsvarsindustrien som jobbet med utviklingen av systemet. Ingeniørene som delte den prestisjetunge prisen for utvikling av anti-rakett forsvarssystemet er ansatte i Forsvarsdepartementet sin administrasjon for utvikling av våpen og teknologisk infrastruktur (Maf’at), Rafael Advanced Defense Systems Ltd, mPrest Systems (som produserer Battle Management and Weapon Control Unit), og Luftforsvaret luftvernkanonenhet. Forsvarsprisen ble overrekt ved en offisiell seremoni i september i nærvær av høytstående tjenestemenn i det israelske forsvarsdepartementet. httpv://www.youtube.com/watch?v=BA784etYErY httpv://www.youtube.com/watch?v=LwCYhucpqSg httpv://www.youtube.com/watch?v=4Qkivcv31Qw.

Det israelske forsvarssytemet Iron Dome har også tidligere skutt ned raketter rettet mot den israelske sivilbefolkningen. I forbindelse med de siste dagenes rakettregn har forsvarssystemet igjen bevist sin effektivitet, og blant annet skutt ned raketter på vei mot Tel Aviv. Iron Dome er et batteri som via radar lokaliserer avfyrte raketter og sender missiler mot den avfyrte raketten og eliminerer den i luften. Iron Dome vurderer på et tiendels sekund om den avfyrte raketten vil ramme bebodde områder. Systemet settes ikke i aktivitet dersom det ikke er tilfelle, ettersom det er dyrt i bruk.

Ifølge telegrambyrået Associated Press ble det frem til fredag kveld avfyrt 450 raketter fra Gaza mot Israel siden konflikten eskalerte uken før. Av dem skjøt den israelske ”jernkuppelen” ned 230 raketter fra luften. Fredag alene forhindret Iron Dome 55 raketter i å ramme den israelske sivilbefolkningen, opplyste det israelske militæret til Assiciated Press.

Det nåværende Iron Dome-systemet har i følge den danske avisen Jyllands Posten vært i bruk siden mars 2011 og forhindret for første gang en rakett i å treffe Israel 7.april dette året. Iron Dome har vist seg å være svært effektivit. Det treffer ca. 90 prosent av de rakettene det skytes imot. Ett nytt batteri, som etter planen skulle vært utplassert om to måneder, vil derfor bli utplassert de neste dagene, skriver Jerusalem Post. Dette batteriet skal være nyere og enda bedre enn de andre, og kan skyte raketter ned fra større avstander. Telegrambyrået Reuters refererer at forsvarsminister Ehud Barak vil be om midler til å kjøpe ytterligere tre batterier med det samme.

“Iron Dome”-systemet fungerer ifølge produsenten Rafael Advanced Defence Systems i all slags vær og både om dagen og om natten, skriver Jyllands Posten. Det kan skyte ned raketter med kort rekkevidde og artillerigranater opp til 155mm. Det virker ved at en israelsk radar oppdager en trussel som er på vei i luften og deretter vurderer lynraskt om trusselen vil ramme i bebygde områder, skriver Jyllands Posten. Dersom det er tilfelle sendes en missil, som er hurtigere enn den innkomne granaten eller raketten, av sted og treffer den i stor høyde. Dersom det vurderes som om trusselen vil ramme ubebygde områder ignoreres den av Iron Dome.

Allerede før Iron Dome fikk vist sin fortreffelighet har fem land uttrykt interesse for systemet, og det israelske forsvarsdepartementet har derfor besluttet å investere nesten 1 milliarder dollar i de kommende årene for videreutvikling og produksjon av Iron Dome rakettavskjæringsbatteri. Det opplyste den israelske avisen Haaretz for ett år siden. Opplysningene kom fra departementets direktør, generalmajor Udi Shani. I sitt første trykte intervju siden han begynte i stillingen i januar 2010, var Shani likevel opptatt av å sette suksessen til Iron Dome i perspektiv. «Vi må justere forventningene i forhold til Iron Dome, både i forhold til innbyggerne, men også vis a vis det politiske lederskapet,» sa han til Haaretz. «Vi har oppnådd en betydelig prestasjon ved å nå operativ evne raskere enn forventet, men dette er ikke et system som kan sikre avskjæring av hver rakett i enhver situasjon,» la han til. «Disse batteriene, når de er utplassert, vil begrense antall omkomne fra raketter og vil gi, i tilfelle kamper, beslutningstakingsplass. Men til slutt er det også et spørsmål om fysikk og teknologi. Teknologien kan ikke stå alene.»

Shani mener at det enda vil ta tid før produsenten av systemet, Rafael, kan produsere et større antall batterier og avlyttingsraketter, og til det israelske forsvaret har fått trent personell i bruk av systemet. Planene går ut på å produsere 10-15 Iron Dome batterier for investeringer på nesten 1 milliarder dollar, i tillegg til 205 000 dollar den amerikanske regjeringen allerede har bidratt med. Da Gazaoperasjonen startet hadde man heldigvis klart å få ferdig fem av batterier.

Hjernene bak Iron Dome tilhører tre ikke-navngitte menn, som arbeider for den israelske våpenfabrikken “Rafael”, som er tilknyttet luftforsvarsdivisjonen. De har drevet digitalt finregning på hvordan man kan ramme raketter og bestemme hvilke raketter som skal angripes. Systemet kan skjelne mellom forskjellige typer raketter, skriver Haaretz.

«Ordet “umulig” eksisterer ikke i mitt leksikon, sier en av oppfinnerne. Det ligger utrolige kalkulasjoner bak prosjektet. Og det er ingen tilfeldigheter. Iron Dome vil få fiender av Israel til å innse at deres investering i missiler og raketter ikke lenger er effektiv,» uttalte en av hovedmennene bak prosjektet til Haaretz.

For bare fem måneder siden besluttet den israelske forsvarsministeren, Ehud Barak, og forsvarsdepartementets generalsekretær, generalmajor Udi Shani, å tildele den israelske forsvarsprisen Israel Defense Prize for 2012 til de åtte mest sentrale ingeniørene bak anti-rakett forsvarssystemet Barak og Shani godkjente anbefalingene fra en priskomite. I en uttalelse fra forsvarsdepartementet het det at selv om prisen bare kan gis til maksimalt åtte personer som var involvert i prosjektet, tilhører den også mange andre i forsvarsindustrien som jobbet med utviklingen av systemet.

Ingeniørene som delte den prestisjetunge prisen for utvikling av anti-rakett forsvarssystemet er ansatte i Forsvarsdepartementet sin administrasjon for utvikling av våpen og teknologisk infrastruktur (Maf’at), Rafael Advanced Defense Systems Ltd, mPrest Systems (som produserer Battle Management and Weapon Control Unit), og Luftforsvaret luftvernkanonenhet.

Forsvarsprisen ble overrekt ved en offisiell seremoni i september i nærvær av høytstående tjenestemenn i det israelske forsvarsdepartementet.