I morgen, fredag, åpnes de olympiske leker i London. Kan lille Israel hale i land gullmedaljer? Israels første deltakelse i et sommer-OL var i 1952 i Helsinki da landet sendte en tropp på 26 utøvere uten å oppnå noen medaljer, Det har bare skjedd en gang at Israel har kommet hjem med gullmedalje, da vindsurferen Gal Fridman vant i Athen i 2004. Også i år er en vindsurfer blant landets olympiske håp. Her er landets fire fremste olympiske håp: Judobryteren Arik Ze'evi som tidligere har vunnet en olympisk bronsemedalje, seileren Vered Buskila, tennisspiller Shahar Pe'er og vindsurferen Shahar Tzuberi. Den første gangen Israel erobret OL-overskrifter skyldtes en langt fra sportslig begivenhet: Svart Septembers drap på 11 israelske utøvere og trenere under olympiaden i München i 1972. Den israelske olympiske komiteen har bedt den internasjonale olympiske komiteen om at det blir avholdt ett minutts stillhet ved starten av årets olympiade, for å minnes de døde, men har så langt fått avslag. Israel første olympiske medalje ble halt i land i Barcelona i 1992.  Yael Arad tok sølv i judo i vektklassen opp til 61 kg. Hun er fortsatt den eneste israelske kvinnen som har vunnet en olympisk medalje.  Det ble også medalje i herreklassen i judo samme år, da Oren Smadja vant en bronsemedalje. I årene etter har Israel hatt for vane å klare en medalje i hvert mesterskap. Vindsurferen Gal Fridman tok bronse i Atlanta i 1996, mens Michael Kolganov tok hjem bronse i mennenes 1500 m kajakk i Sydney i 2000. Landets beste ytelse kom i Athen i 2004 da Fridman ble Israels første gullvinner. Arik Zeevi klarte en bronsemedalje i judo. Også i Beijing for fire år siden ble vindsurfing redningen for israelernes ære, da Shahar Zuberi tok en bronsemedalje. Her er årets fremste israelske olympiske håp: Arik Ze'evi, driver med judo, og er ellers en forfatter. Han har vunnet fire EM-gull, både i år og i fjor, og tok en bronsemedalje under olympiaden for åtte år siden. httpv://www.youtube.com/watch?v=zg96b75bwEM&feature=plcp Vered Buskila deltar i sin tredje olympiade. Hun er konkurranseseiler og må balansere seilingen sin med karrieren som advokat. httpv://www.youtube.com/watch?v=u3SqWxtRLgU&feature=plcp Tennisspiller Shahar Pe'er har et intensivt treningsprogram. httpv://www.youtube.com/watch?v=nUbowBC4M3A&feature=context-chv Shahar Tzuberi bor i feriebyen Eilat og driver med vindsurfing. Byen han er oppvokst i har hatt stor betydning for hans satsing på nettopp denne sporten, sier han. httpv://www.youtube.com/watch?v=gNGDWbnAlqg&feature=context-chv

I morgen, fredag, åpnes de olympiske leker i London. Kan lille Israel hale i land gullmedaljer? Israels første deltakelse i et sommer-OL var i 1952 i Helsinki da landet sendte en tropp på 26 utøvere uten å oppnå noen medaljer, Det har bare skjedd en gang at Israel har kommet hjem med gullmedalje, da vindsurferen Gal Fridman vant i Athen i 2004. Også i år er en vindsurfer blant landets olympiske håp. Her er landets fire fremste olympiske håp: Judobryteren Arik Ze’evi som tidligere har vunnet en olympisk bronsemedalje, seileren Vered Buskila, tennisspiller Shahar Pe’er og vindsurferen Shahar Tzuberi.

Den første gangen Israel erobret OL-overskrifter skyldtes en langt fra sportslig begivenhet: Svart Septembers drap på 11 israelske utøvere og trenere under olympiaden i München i 1972. Den israelske olympiske komiteen har bedt den internasjonale olympiske komiteen om at det blir avholdt ett minutts stillhet ved starten av årets olympiade, for å minnes de døde, men har så langt fått avslag.

Israel første olympiske medalje ble halt i land i Barcelona i 1992.  Yael Arad tok sølv i judo i vektklassen opp til 61 kg. Hun er fortsatt den eneste israelske kvinnen som har vunnet en olympisk medalje.  Det ble også medalje i herreklassen i judo samme år, da Oren Smadja vant en bronsemedalje.

I årene etter har Israel hatt for vane å klare en medalje i hvert mesterskap. Vindsurferen Gal Fridman tok bronse i Atlanta i 1996, mens Michael Kolganov tok hjem bronse i mennenes 1500 m kajakk i Sydney i 2000. Landets beste ytelse kom i Athen i 2004 da Fridman ble Israels første gullvinner. Arik Zeevi klarte en bronsemedalje i judo. Også i Beijing for fire år siden ble vindsurfing redningen for israelernes ære, da Shahar Zuberi tok en bronsemedalje.

Her er årets fremste israelske olympiske håp:

Arik Ze’evi, driver med judo, og er ellers en forfatter. Han har vunnet fire EM-gull, både i år og i fjor, og tok en bronsemedalje under olympiaden for åtte år siden.

Vered Buskila deltar i sin tredje olympiade. Hun er konkurranseseiler og må balansere seilingen sin med karrieren som advokat.

Tennisspiller Shahar Pe’er har et intensivt treningsprogram.

Shahar Tzuberi bor i feriebyen Eilat og driver med vindsurfing. Byen han er oppvokst i har hatt stor betydning for hans satsing på nettopp denne sporten, sier han.