Forskere i Haifa har tatt et aller første steg i bruken av voksne menneskelige stamceller ved å omprogrammere hudceller fra to hjertesviktpasienter og gjøre dem til friske, nye hjertemuskelceller i stand til å integrere med eksisterende hjertevev, skriver Jerusalem Post. Teknikken kan brukes til å reparere pasientenes skadede hjertemuskler, men det vil ta mellom fem og 10 flere år før man kan begynne å implementere teknikken i kliniske studier. Prof Lior Gepstein, en senior kardiolog som har brukt år på stamcelleforskning, ledet teamet fra Technion-Israel Institute of Technology og Rambam Medical Center. Forskningen ble publisert i slutten av mai i den elektroniske utgaven av European Heart Journal, som eies av European Society of Cardiology. Den åpner opp muligheten for behandling av hjertesviktpasienter med sine egne menneskelige induserte stamceller (hiPSCs), slik at de kan reparere sine egne ødelagte hjerter. Inntil nå har en slik omprogrammeringsprosess kun blitt utført på mus. "De to pasienter, i alderen 51 og 60, hadde begge fått hjerteinfarkt som forårsaket alvorlig skade på hjertet. Vi implanterte automatisk defibrillator til å gjøre deres hjerteslag stødige og holde dem i live, " forteller Gepstein til Jerusalem Post. "Samtidig tok vi litt av hudens vev fra pasientene for å sjekke om slike stamceller i fremtiden kan tas fra pasienter og bidra til å behandle deres egne hjerteskader."

Forskere i Haifa har tatt et aller første steg i bruken av voksne menneskelige stamceller ved å omprogrammere hudceller fra to hjertesviktpasienter og gjøre dem til friske, nye hjertemuskelceller i stand til å integrere med eksisterende hjertevev, skriver Jerusalem Post. Teknikken kan brukes til å reparere pasientenes skadede hjertemuskler, men det vil ta mellom fem og 10 flere år før man kan begynne å implementere teknikken i kliniske studier. Prof Lior Gepstein, en senior kardiolog som har brukt år på stamcelleforskning, ledet teamet fra Technion-Israel Institute of Technology og Rambam Medical Center.

Forskningen ble publisert i slutten av mai i den elektroniske utgaven av European Heart Journal, som eies av European Society of Cardiology. Den åpner opp muligheten for behandling av hjertesviktpasienter med sine egne menneskelige induserte stamceller (hiPSCs), slik at de kan reparere sine egne ødelagte hjerter. Inntil nå har en slik omprogrammeringsprosess kun blitt utført på mus.

“De to pasienter, i alderen 51 og 60, hadde begge fått hjerteinfarkt som forårsaket alvorlig skade på hjertet. Vi implanterte automatisk defibrillator til å gjøre deres hjerteslag stødige og holde dem i live, ” forteller Gepstein til Jerusalem Post. “Samtidig tok vi litt av hudens vev fra pasientene for å sjekke om slike stamceller i fremtiden kan tas fra pasienter og bidra til å behandle deres egne hjerteskader.”