Verdens største og mest avanserte "befestede sykehus" ble nylig avduket på Rambam Medical Center i Haifa. Det 2000 senger store underjordiske sykehuset er designet for å holde pasienter og ansatte trygge titalls meter under bakken, selv om raketter slår ned over bakken - i tilfelle byen noensinne igjen blir gjenstand for den samme typen angrep som under den andre Libanon-krigen i 2006. Det er også designet for å holde ute kjemiske eller biologiske våpen, skriver The Times of Israel. Mulige rakettangrep fra Hizbollah og Hamas var drivkraften bak byggingen av Sammy Ofer Northern Regional Underground Emergency Hospital på Rambam Medical Center. I løpet av det siste tiåret har rakettangrepene ødelagt både langt nord og sør i Israel. Under krigen i 2006 og under «varme» perioder i løpet av det siste tiåret, har både sykehus i Haifa og i Ashkelon i sør vært nødt til å flytte viktige operasjoner til anlegg under bakken. Det nye anlegget sikrer at sykehusansatte vil ha alt det utstyret og verktøyene de trenger for å fortsette omsorgen for pasienter og til å håndtere nye tilstrømninger av pasienter.   I normale tider vil den tre nivåers underjordiske strukturen brukes som et parkeringsanlegg for opptil 1400 biler – i seg selv et viktig fremskritt for det overfylte Bat Galim-nabolaget sykehuset befinner seg i. Men bygget inn i vegger og gulv i anlegget finnes det klimaanlegg og varmeapparater, vann og filtreringssystemer, og alt annet som trengs for å flytte sykehusets drift under grunnen. Ombyggingen av anlegget fra parkeringsplass til sykehuset vil ta mindre enn 48 timer, sier sykehus tjenestemenn. Anleggets sider og topp er beskyttet av flere meter med betong, noe som gjør det ugjennomtrengelig for sjokk av rakettangrep, og hindrer inntrengning av kjemiske eller biologiske midler. «Byggingen av anlegget var en stor teknisk utfordring», sier tjenestemannen. Anlegget er så dypt under jorden at den laveste delen strekker seg til flere meter under vannspeilet. Det var nødvendig å pumpe ut millioner av liter med vann. «De siste årene har regjeringen kuttet helsedepartementets budsjett med 95 millioner shekel», sa visehelseministeren i Israel, Ya'akov Litzman under åpningen av anlegget. Han var derfor fornøyd med at man hadde funnet rom for dette tiltaket, som ikke bare er bygget med offentlige midler. Den israelske mangemillionæren Sammy Ofer spyttet i nesten 20 millioner dollar. Dessverre kunne han ikke selv være til stede under åpningen. Han døde i 2011, men hans familie var representert. «Ingen mann i Haifas historie har gjort så mye for den strategiske utviklingen av Haifa som Sammy Ofer gjorde," sa Yahav  "Jeg er så glad for at han var i stand til å delta i leggingen av grunnsteinen til sykehuset i 2008. Ikke alle kan ta gode intensjoner og gjøre dem om til virkelighet, men Sammy gjorde det." Ofer, som bodde i London det meste av sitt liv, vokste opp like i nærheten av sykehuset. «Jeg håper vi aldri trenger å bruke dette anlegget, men med verden slik er den er i dag, hvem vet hva som vil skje," sa Israels visehelseminister.

Verdens største og mest avanserte “befestede sykehus” ble nylig avduket på Rambam Medical Center i Haifa. Det 2000 senger store underjordiske sykehuset er designet for å holde pasienter og ansatte trygge titalls meter under bakken, selv om raketter slår ned over bakken – i tilfelle byen noensinne igjen blir gjenstand for den samme typen angrep som under den andre Libanon-krigen i 2006. Det er også designet for å holde ute kjemiske eller biologiske våpen, skriver The Times of Israel.

Mulige rakettangrep fra Hizbollah og Hamas var drivkraften bak byggingen av Sammy Ofer Northern Regional Underground Emergency Hospital på Rambam Medical Center. I løpet av det siste tiåret har rakettangrepene ødelagt både langt nord og sør i Israel. Under krigen i 2006 og under «varme» perioder i løpet av det siste tiåret, har både sykehus i Haifa og i Ashkelon i sør vært nødt til å flytte viktige operasjoner til anlegg under bakken. Det nye anlegget sikrer at sykehusansatte vil ha alt det utstyret og verktøyene de trenger for å fortsette omsorgen for pasienter og til å håndtere nye tilstrømninger av pasienter.   I normale tider vil den tre nivåers underjordiske strukturen brukes som et parkeringsanlegg for opptil 1400 biler – i seg selv et viktig fremskritt for det overfylte Bat Galim-nabolaget sykehuset befinner seg i. Men bygget inn i vegger og gulv i anlegget finnes det klimaanlegg og varmeapparater, vann og filtreringssystemer, og alt annet som trengs for å flytte sykehusets drift under grunnen. Ombyggingen av anlegget fra parkeringsplass til sykehuset vil ta mindre enn 48 timer, sier sykehus tjenestemenn.

Anleggets sider og topp er beskyttet av flere meter med betong, noe som gjør det ugjennomtrengelig for sjokk av rakettangrep, og hindrer inntrengning av kjemiske eller biologiske midler.

«Byggingen av anlegget var en stor teknisk utfordring», sier tjenestemannen. Anlegget er så dypt under jorden at den laveste delen strekker seg til flere meter under vannspeilet. Det var nødvendig å pumpe ut millioner av liter med vann.

«De siste årene har regjeringen kuttet helsedepartementets budsjett med 95 millioner shekel», sa visehelseministeren i Israel, Ya’akov Litzman under åpningen av anlegget. Han var derfor fornøyd med at man hadde funnet rom for dette tiltaket, som ikke bare er bygget med offentlige midler. Den israelske mangemillionæren Sammy Ofer spyttet i nesten 20 millioner dollar. Dessverre kunne han ikke selv være til stede under åpningen. Han døde i 2011, men hans familie var representert.

«Ingen mann i Haifas historie har gjort så mye for den strategiske utviklingen av Haifa som Sammy Ofer gjorde,” sa Yahav  “Jeg er så glad for at han var i stand til å delta i leggingen av grunnsteinen til sykehuset i 2008. Ikke alle kan ta gode intensjoner og gjøre dem om til virkelighet, men Sammy gjorde det.” Ofer, som bodde i London det meste av sitt liv, vokste opp like i nærheten av sykehuset.

«Jeg håper vi aldri trenger å bruke dette anlegget, men med verden slik er den er i dag, hvem vet hva som vil skje,” sa Israels visehelseminister.