Den siste meningsmålingen i Israel viser at statsminister Benjamin Netanyahus høyreorienterte Likud parti kan forme en koalisjonsregjering uten å ha med de religiøse partiene Shas og United Torah Judaism. De mellomstore og små religiøse partiene i Israel har ofte hatt sterk innflytelse i forhold deres velgeroppslutning fordi de har havnet i viktige vippeposisjoner. Dersom dagens meningsmåling hadde vært et valgresultat ville imidlertid de religiøse partiene vært i trøbbel. Det ville vært mulig for statsministeren å forme en regjering der de holdes helt utenfor, slik Ariel Sharon i sin tid gjorde. Sharon baserte i stedet sin regjering på det sterkt sekulære partiet, Shinui, ledet av den tidligere TV-verten Tommy Lapid, en av Israels mest populære politikere. Shinui baserte sin politikk på å ville redusere de religiøse jødenes innflytelse over israelernes hverdag, og fikk spesielt stor oppslutning blant ungdom. I dag er Tommy Lapid død, og partiet oppløst, men hans sønn Yair Lapid har startet et nytt parti som på meningsmålingen får en oppslutning som ville gitt 11 plasser i nasjonalforsamlingen Knesset. I målingen foretatt av forretningsbladet Globes ville Likud fortsatt blitt det klart største partiet i Israel med 29 medlemmer i Knesset, sentrumspartiet Kadima ville fått 15 representanter. Det samme ville det sterkt høyreorienterte partiet til Israels utenriksminister Avigdor Lieberman, Israel Beiteinu, fått. Mens det israelske arbeiderpartiet måtte ha nøyd seg med 14 representanter. Venstrepartiet Meretz ville kun kommet inn med tre representanter. Det er i dag 120 representanter i den israelske nasjonalforsamlingen. Globes analyserer meningsmålingen slik at den sannsynligvis vil tvinge de religiøse partiene som i dag er medlemmer av regjeringen til større lydighet. Det vil ikke være i deres interesse å velte den nåværende regjeringen der de har en viss innflytelse. I dag står Kadima utenfor regjeringen og utgjør den eneste slagferdige opposisjonen. (Bildet viser statsminister Benjamin Netanyahu sammen med styremedlem i NIHK, Jan Simonsen)

Den siste meningsmålingen i Israel viser at statsminister Benjamin Netanyahus høyreorienterte Likud parti kan forme en koalisjonsregjering uten å ha med de religiøse partiene Shas og United Torah Judaism. De mellomstore og små religiøse partiene i Israel har ofte hatt sterk innflytelse i forhold deres velgeroppslutning fordi de har havnet i viktige vippeposisjoner. Dersom dagens meningsmåling hadde vært et valgresultat ville imidlertid de religiøse partiene vært i trøbbel. Det ville vært mulig for statsministeren å forme en regjering der de holdes helt utenfor, slik Ariel Sharon i sin tid gjorde.

Sharon baserte i stedet sin regjering på det sterkt sekulære partiet, Shinui, ledet av den tidligere TV-verten Tommy Lapid, en av Israels mest populære politikere. Shinui baserte sin politikk på å ville redusere de religiøse jødenes innflytelse over israelernes hverdag, og fikk spesielt stor oppslutning blant ungdom. I dag er Tommy Lapid død, og partiet oppløst, men hans sønn Yair Lapid har startet et nytt parti som på meningsmålingen får en oppslutning som ville gitt 11 plasser i nasjonalforsamlingen Knesset.

I målingen foretatt av forretningsbladet Globes ville Likud fortsatt blitt det klart største partiet i Israel med 29 medlemmer i Knesset, sentrumspartiet Kadima ville fått 15 representanter. Det samme ville det sterkt høyreorienterte partiet til Israels utenriksminister Avigdor Lieberman, Israel Beiteinu, fått. Mens det israelske arbeiderpartiet måtte ha nøyd seg med 14 representanter. Venstrepartiet Meretz ville kun kommet inn med tre representanter. Det er i dag 120 representanter i den israelske nasjonalforsamlingen.

Globes analyserer meningsmålingen slik at den sannsynligvis vil tvinge de religiøse partiene som i dag er medlemmer av regjeringen til større lydighet. Det vil ikke være i deres interesse å velte den nåværende regjeringen der de har en viss innflytelse. I dag står Kadima utenfor regjeringen og utgjør den eneste slagferdige opposisjonen.

(Bildet viser statsminister Benjamin Netanyahu sammen med styremedlem i NIHK, Jan Simonsen)