Mandag denne uken feiret Israel og India 20-årsdagen for etableringen av offisielle forbindelser mellom landene på Dan Tel Aviv Hotel. Til stede var Indias utenriksminister. Han er den høyest rangerte indiske politiker som har besøkt Israel de siste ti årene. Den økonomiske samhandelen mellom Israel og India har vokst kraftig i løpet av disse 20 årene. «Det er etablert et samarbeid som ikke vill vært mulig uten goodwill og kulturell empati, og som har vært til nytte for våre folk,» sa den israelske utenriksministeren Avigdor Lieberman i sin tale. De kommersielle båndene mellom Israel og India har bedret seg umåtelig siden januar 1992, da de to landene formelt etablerte bånd etter sammenbruddet av Sovjetunionen og Indias dramatiske overgangen fra et sentralt planlagt sosialistisk system under sovjetisk innflytelse til en fri markedsøkonomi, skriver Jerusalem Post. Israels har bidratt betydelig til å bekjempe ødeleggende og utbredt fattigdom og sult i India ved å møte Indias enorme utviklingsbehov innen landbruk, økt vannforvaltning og salg av medisiner. Handelen mellom Israel og India har økt fra bare 200 millioner dollar i 1991 til ca. 5 milliarder dollar i dag, skriver avisen. Handelen vil utvilsomt fortsette å blomstre i fremtiden etter signeringen av en etterlengtet frihandelsavtale, forsinket delvis av motstand fra israelske bedrifter som vegret seg mot å konkurrere med Indias forbruksvarer. Det er også et betydelig militært samarbeid mellom de to land, i form av indiske kjøp av israelsk forsvarsmateriell. I november i fjor ble det eksempelvis bekjentgjort at India vil bestille ytterligere to avanserte israelske Phalcon AWACS (luftbårne varslings- og kontrollsystem), som skal brukes til å oppdage fiendtlige fly, kryssermissiler og andre innkommende trusler lenge før bakkebaserte radarer kan oppdage de samme gjenstandene. Samtidig bestilte India 1110 X-95-rifler til sine elitesoldater. Kjøpet av de to overvåkingsflyene vil koste rundt 800 millioner dollar, skrev avisen The Times of India. Turiststrømmen mellom de to land er også blitt betydelig. Om lag 40.000 israelere, mange av dem backpackere, besøker India hvert år, og rundt 20.000 indere besøker Israel. Vanlige indere er i dag bemerkelsesverdig positive til Israel. En undersøkelse fra 2009, sponset av det israelske utenriksdepartementet, der 5200 mennesker i 13 land ble spurt om hvordan de så på Israel, plasserte India som det landet der befolkningen var mest positive. India havnet sågar foran USA. 58 prosent av de indiske respondentene hadde positive følelser for Israel, fulgt av amerikanske respondenter på 56 %. Deretter fulgte russerne og mexicanerne med 52 % hver.

Mandag denne uken feiret Israel og India 20-årsdagen for etableringen av offisielle forbindelser mellom landene på Dan Tel Aviv Hotel. Til stede var Indias utenriksminister. Han er den høyest rangerte indiske politiker som har besøkt Israel de siste ti årene. Den økonomiske samhandelen mellom Israel og India har vokst kraftig i løpet av disse 20 årene. «Det er etablert et samarbeid som ikke vill vært mulig uten goodwill og kulturell empati, og som har vært til nytte for våre folk,» sa den israelske utenriksministeren Avigdor Lieberman i sin tale.

De kommersielle båndene mellom Israel og India har bedret seg umåtelig siden januar 1992, da de to landene formelt etablerte bånd etter sammenbruddet av Sovjetunionen og Indias dramatiske overgangen fra et sentralt planlagt sosialistisk system under sovjetisk innflytelse til en fri markedsøkonomi, skriver Jerusalem Post.

Israels har bidratt betydelig til å bekjempe ødeleggende og utbredt fattigdom og sult i India ved å møte Indias enorme utviklingsbehov innen landbruk, økt vannforvaltning og salg av medisiner. Handelen mellom Israel og India har økt fra bare 200 millioner dollar i 1991 til ca. 5 milliarder dollar i dag, skriver avisen. Handelen vil utvilsomt fortsette å blomstre i fremtiden etter signeringen av en etterlengtet frihandelsavtale, forsinket delvis av motstand fra israelske bedrifter som vegret seg mot å konkurrere med Indias forbruksvarer.

Det er også et betydelig militært samarbeid mellom de to land, i form av indiske kjøp av israelsk forsvarsmateriell. I november i fjor ble det eksempelvis bekjentgjort at India vil bestille ytterligere to avanserte israelske Phalcon AWACS (luftbårne varslings- og kontrollsystem), som skal brukes til å oppdage fiendtlige fly, kryssermissiler og andre innkommende trusler lenge før bakkebaserte radarer kan oppdage de samme gjenstandene. Samtidig bestilte India 1110 X-95-rifler til sine elitesoldater. Kjøpet av de to overvåkingsflyene vil koste rundt 800 millioner dollar, skrev avisen The Times of India.

Turiststrømmen mellom de to land er også blitt betydelig. Om lag 40.000 israelere, mange av dem backpackere, besøker India hvert år, og rundt 20.000 indere besøker Israel.

Vanlige indere er i dag bemerkelsesverdig positive til Israel. En undersøkelse fra 2009, sponset av det israelske utenriksdepartementet, der 5200 mennesker i 13 land ble spurt om hvordan de så på Israel, plasserte India som det landet der befolkningen var mest positive. India havnet sågar foran USA. 58 prosent av de indiske respondentene hadde positive følelser for Israel, fulgt av amerikanske respondenter på 56 %. Deretter fulgte russerne og mexicanerne med 52 % hver.