Er det mulig å stanse Irans atomvåpenproduksjon uten å angripe landet? Kanskje, med hjelp av datavirus. I fjor skadet et virus, kalt Stuxnet, Irans atomprogram. Sikkerhetseksperter allment mener at USA og Israel sto bak Stuxnet, men de to nasjonene har offisielt avvist å kommentere saken, skriver Ynet News. Nå kan det se ut som om de israelske dataekspertene har flere overraskelser i bakhånden. Det russiske datasikkerhetsfirmaet Kaspersky Lab mener at Stuxnet er ett av fem cybervåpen som kan brukes mot iranerne. Stuxnet har allerede blitt koblet til et annet virus, den trojanske hesten Duqu, som er utviklet for å stjele data. En talsmann for Pentagon avviste forrige uke alle spekulasjonene fra det russiske forskningssenteret, men Kasperskys forskning tyder likevel på at det finnes et cybervåpenprogram målrettet mot Iran, som kan være langt mer sofistikert enn tidligere kjent, skriver den israelske avisen. Kasperskys direktør for global forskning og analyse, Costin Raiu, sier til Reuters at hans team har samlet bevis som viser den samme plattformen som ble brukt til å bygge Stuxnet og Duqu også ble brukt til å opprette minst tre andre stykker av malware. Raiu sier at plattformen består av en gruppe kompatible programvaremoduler laget for å passe sammen, hver med ulike funksjoner. Dens utviklere kan bygge nye cybervåpen ved å legge til og fjerne moduler. "Det er som et Legosett. Du kan sette sammen komponenter til noe. En robot eller et hus eller en tank," sier han.

Er det mulig å stanse Irans atomvåpenproduksjon uten å angripe landet? Kanskje, med hjelp av datavirus. I fjor skadet et virus, kalt Stuxnet, Irans atomprogram. Sikkerhetseksperter allment mener at USA og Israel sto bak Stuxnet, men de to nasjonene har offisielt avvist å kommentere saken, skriver Ynet News. Nå kan det se ut som om de israelske dataekspertene har flere overraskelser i bakhånden. Det russiske datasikkerhetsfirmaet Kaspersky Lab mener at Stuxnet er ett av fem cybervåpen som kan brukes mot iranerne.

Stuxnet har allerede blitt koblet til et annet virus, den trojanske hesten Duqu, som er utviklet for å stjele data. En talsmann for Pentagon avviste forrige uke alle spekulasjonene fra det russiske forskningssenteret, men Kasperskys forskning tyder likevel på at det finnes et cybervåpenprogram målrettet mot Iran, som kan være langt mer sofistikert enn tidligere kjent, skriver den israelske avisen.

Kasperskys direktør for global forskning og analyse, Costin Raiu, sier til Reuters at hans team har samlet bevis som viser den samme plattformen som ble brukt til å bygge Stuxnet og Duqu også ble brukt til å opprette minst tre andre stykker av malware.

Raiu sier at plattformen består av en gruppe kompatible programvaremoduler laget for å passe sammen, hver med ulike funksjoner. Dens utviklere kan bygge nye cybervåpen ved å legge til og fjerne moduler. “Det er som et Legosett. Du kan sette sammen komponenter til noe. En robot eller et hus eller en tank,” sier han.