Mange som har testet den israelske vinen mener at den er blant verdens beste. Det er også dokumentert ved at israelske vinprodusenter har vunnet internasjonale priser. Likevel er den vanskelig å finne i Vinmonopolets hyller. «Jeg synes det er litt pussig at det skal være så vanskelig for oss forbrukere å finne israelsk vin i hyllene», sier stortingsrepresentant og leder av Israels Venner, Jørund Rytman til NRK. Han har nå stilt et skriftlig spørsmål til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen om hvorfor Vinmonopolet ikke har israelsk vin i basisutvalget. «Sett i lys av den debatten vi har hatt de senere år, der visse krefter i akademiske miljøer har oppfordret til boikott av israelske varer, så gjør man seg noen tanker om dette rett og slett er litt bevisst», sier han til NRK. Sammen med NRK P2s Politisk Kvarter jaktet han forgjeves på vin fra Israel blant flaskeradene i et av Vinmonopolets utsalg i Oslo sist uke. Av et utvalg på 4511 rødviner finnes det ingen som er merket med opprinnelsesland Israel. De som vet hva de skal lete etter, finner imidlertid en israelsk vin i bestillingslisten. Men siden vinen er fra Golanhøyden, et okkupert område som ikke er en anerkjent del av staten Israel, er vinen kun merket «øvrig opprinnelse». «Jeg er nysgjerrig på hvilket tidspunkt man begynte å kategorisere det som «øvrig opprinnelse», det er jo politikk», sier Rytman. «Vinmonopolet gjør en dårlig jobb her, i hvert fall når de har monopol og skryter av at de har et av verdens beste utvalg,» sier Rytman. Til tross for at noen av Israels beste viner kategoriseres under «øvrig opprinnelse» hevder Helsedepartementet, som sitter med ansvaret for Vinmonopolet, at mangelen på edle dråper fra det hellige land har noe med politikk eller boikott å gjøre. Sjekker du Vinmonopolets bestillingslister, og ser etter viner både fra Israel og «øvrig opprinnelse» kan du finne meget gode viner til julemiddagen, fra det landet der Jesus ble født og vår oppmerksomhet er rettet mot i julen. Franske, tyske, italienske, spanske, chilenske, sydafrikanske viner. Glem det. De israelske vinene er best. Spesielt vinene produsert på Golan høyden, som har utmerkede klimatiske forhold for vindruer.  Og selvsagt er vinene kosher. Den ortodokse jøden som kontrollerer at produksjonen følger kosher-reglene er for øvrig innvandrer til Israel, fra Norge, og kan presentere vinene på perfekt Oslodialekt fra ca. 1950. Det var da faren hans, som var rabbiner i Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo,  tok med sønnen til Israel. Golan Heights Winery produserer ifølge den danske importøren, AMKA Danmark, sin hjemmeside viner av høy kvalitet, solgt under navnene Yarden, Gama og Golan. ”AMKA Danmark” er en av Danmarks største vinimportører og leverer viner via de fleste salgskanalene på det danske markedet. Golan Heights Winery ble grunnlagt i 1983 og er beliggende i den lille byen Katzin på toppen av Golan høydene. Ved å kombinere gamle tradisjoner og ny teknikk har man hatt stor suksess med å produsere Israels fineste medaljevinnende viner. For eksempel er Golan Heights Winery det eneste winery i verden som har vunnet ”The Grand Pix d`Honneur” ved Vinexpo i Bordeaux tre år på rad. Yarden, Gamla og Golan vinene har også vunnet to trofeer, femten gullmedaljer, tretti sølvmedaljer og tjue bronsemedaljer ved ”The International Wine and Spirit Competition” i London i løpet av de siste tretten årene. Golan Heights Winery råder over 613 ha med vinmarker, beliggende mellom 400 og 1200 meter over havet, alle i Galilea-området. Av vinene kan vi nevne rødvinen Gamla Cabernet Sauvignon, hovedsakelig produsert av Cabernet Sauvignon druer tilsatt en smule Merlot og Cabernet Franc druer, som er dyrket i Galilea. Den har gjæret på ståltanker og lagret på franske eiketrefat i ett år. Vinen er fyldig med flott farge, delikat bouquet av friske bær, konsentrert fruktsmak med et streif av vanilje, eiketre og krydderurter, samt en lang og behagelig ettersmak, ifølge importøren, som også mener at det er en harmonisk vin som er særdeles velegnet til rødt kjøtt, vilt, krydrete pasta- og grillretter samt diverse oster. Av israelske hvitviner fra Golan høyden kan vi nevne Yarden Chardonnay, som er vin med flott lys farge, delikat bouquet av moderne pærer, friske epler og tropiske frukter, fyldig og frisk smak av moderne frukter og ristede nøtter med et streif av eiketre og vanilje, samt en fyldig og behagelig ettersmak. Det er en vin som passer svært godt til fisk, fjærkre, suppe og salater. Golan Heights Winery produserer også dessertviner, eksempelvis Yarden Heights Wine, som er produsert av hundre prosent Gewurztraminer druer, som er dyrket i Galilea.  Den presenteres som en vin med klar farge, delikat sødmefull bouquet av blant annet aprikos, pære og fersken med et streif av hasselnøtter, intens og fyldig bouquet, samt en lang og behagelig ettersmak, som er særdeles velegnet til de fleste desserter, men som også kan brukes som apertif. httpv://www.youtube.com/watch?v=swnf_jtQFIA&feature=related

Mange som har testet den israelske vinen mener at den er blant verdens beste. Det er også dokumentert ved at israelske vinprodusenter har vunnet internasjonale priser. Likevel er den vanskelig å finne i Vinmonopolets hyller. «Jeg synes det er litt pussig at det skal være så vanskelig for oss forbrukere å finne israelsk vin i hyllene», sier stortingsrepresentant og leder av Israels Venner, Jørund Rytman til NRK. Han har nå stilt et skriftlig spørsmål til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen om hvorfor Vinmonopolet ikke har israelsk vin i basisutvalget.

«Sett i lys av den debatten vi har hatt de senere år, der visse krefter i akademiske miljøer har oppfordret til boikott av israelske varer, så gjør man seg noen tanker om dette rett og slett er litt bevisst», sier han til NRK.

Sammen med NRK P2s Politisk Kvarter jaktet han forgjeves på vin fra Israel blant flaskeradene i et av Vinmonopolets utsalg i Oslo sist uke. Av et utvalg på 4511 rødviner finnes det ingen som er merket med opprinnelsesland Israel. De som vet hva de skal lete etter, finner imidlertid en israelsk vin i bestillingslisten.

Men siden vinen er fra Golanhøyden, et okkupert område som ikke er en anerkjent del av staten Israel, er vinen kun merket «øvrig opprinnelse». «Jeg er nysgjerrig på hvilket tidspunkt man begynte å kategorisere det som «øvrig opprinnelse», det er jo politikk», sier Rytman. «Vinmonopolet gjør en dårlig jobb her, i hvert fall når de har monopol og skryter av at de har et av verdens beste utvalg,» sier Rytman.

Til tross for at noen av Israels beste viner kategoriseres under «øvrig opprinnelse» hevder Helsedepartementet, som sitter med ansvaret for Vinmonopolet, at mangelen på edle dråper fra det hellige land har noe med politikk eller boikott å gjøre.

Sjekker du Vinmonopolets bestillingslister, og ser etter viner både fra Israel og «øvrig opprinnelse» kan du finne meget gode viner til julemiddagen, fra det landet der Jesus ble født og vår oppmerksomhet er rettet mot i julen.

Franske, tyske, italienske, spanske, chilenske, sydafrikanske viner. Glem det. De israelske vinene er best. Spesielt vinene produsert på Golan høyden, som har utmerkede klimatiske forhold for vindruer.  Og selvsagt er vinene kosher.

Den ortodokse jøden som kontrollerer at produksjonen følger kosher-reglene er for øvrig innvandrer til Israel, fra Norge, og kan presentere vinene på perfekt Oslodialekt fra ca. 1950. Det var da faren hans, som var rabbiner i Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo,  tok med sønnen til Israel.

Golan Heights Winery produserer ifølge den danske importøren, AMKA Danmark, sin hjemmeside viner av høy kvalitet, solgt under navnene Yarden, Gama og Golan.

”AMKA Danmark” er en av Danmarks største vinimportører og leverer viner via de fleste salgskanalene på det danske markedet.

Golan Heights Winery ble grunnlagt i 1983 og er beliggende i den lille byen Katzin på toppen av Golan høydene. Ved å kombinere gamle tradisjoner og ny teknikk har man hatt stor suksess med å produsere Israels fineste medaljevinnende viner.

For eksempel er Golan Heights Winery det eneste winery i verden som har vunnet ”The Grand Pix d`Honneur” ved Vinexpo i Bordeaux tre år på rad. Yarden, Gamla og Golan vinene har også vunnet to trofeer, femten gullmedaljer, tretti sølvmedaljer og tjue bronsemedaljer ved ”The International Wine and Spirit Competition” i London i løpet av de siste tretten årene.

Golan Heights Winery råder over 613 ha med vinmarker, beliggende mellom 400 og 1200 meter over havet, alle i Galilea-området.

Av vinene kan vi nevne rødvinen Gamla Cabernet Sauvignon, hovedsakelig produsert av Cabernet Sauvignon druer tilsatt en smule Merlot og Cabernet Franc druer, som er dyrket i Galilea. Den har gjæret på ståltanker og lagret på franske eiketrefat i ett år.

Vinen er fyldig med flott farge, delikat bouquet av friske bær, konsentrert fruktsmak med et streif av vanilje, eiketre og krydderurter, samt en lang og behagelig ettersmak, ifølge importøren, som også mener at det er en harmonisk vin som er særdeles velegnet til rødt kjøtt, vilt, krydrete pasta- og grillretter samt diverse oster.

Av israelske hvitviner fra Golan høyden kan vi nevne Yarden Chardonnay, som er vin med flott lys farge, delikat bouquet av moderne pærer, friske epler og tropiske frukter, fyldig og frisk smak av moderne frukter og ristede nøtter med et streif av eiketre og vanilje, samt en fyldig og behagelig ettersmak. Det er en vin som passer svært godt til fisk, fjærkre, suppe og salater.

Golan Heights Winery produserer også dessertviner, eksempelvis Yarden Heights Wine, som er produsert av hundre prosent Gewurztraminer druer, som er dyrket i Galilea.  Den presenteres som en vin med klar farge, delikat sødmefull bouquet av blant annet aprikos, pære og fersken med et streif av hasselnøtter, intens og fyldig bouquet, samt en lang og behagelig ettersmak, som er særdeles velegnet til de fleste desserter, men som også kan brukes som apertif.