«Det er spesielt å befinne seg midt i bibelhistorien rett før jul. Det er nesten som en drømmeverden. En drøm som er en slags virkelighet», sier den norske kirkeministeren Rigmor Aasrud til avisen Dagen. Det er Aasruds første tur til Israel både i privat og offentlig regi, og det er også første gang en kirkeminister fra Arbeiderpartiet setter sine ben i den jødiske staten, skriver avisen. Fornyings, administrasjons og kirkedepartementet har lenge planlagt den småhistoriske turen, og programmet har vært fullstappet. Et høydepunkt under besøket forrige torsdag var besøket på Holocaustmuseet Yad Vashem. Omvisningen begynte ved stien for de Rettferdige Blant Nasjonene, minnesmerket for vanlige mennesker som reddet jøder fra nazistene. «Et sted her er det et tre plantet for Ingeborg», fortalte guiden, skriver Dagen. «Hun reddet den norske hovedrabbineren ved å smugle ham til Sverige i en potetbil, og flere andre slapp unna på samme måte». En krans fra det offisielle Norge ble også pent lagt ned ved den evige flamme i Erindringens Hall, som alltid brenner til minne om de seks millioner ofrene av nazistenes hender. Holocaustmuseet ble grunnlagt i 1953, med et løfte om aldri å glemme tyskernes forsøk på jødeutryddelse. Statsledere fra hele verden har institusjonen som et fast innslag når de besøker Israel, og USAs president Barack Obama var innom i 2008. «Det var veldig sterkt å være her. Jeg har vært i Auschwitz før, og sett en annen del av den samme historien», sa en berørt minister til Dagen etter omvisningen var ferdig. Hele delegasjonen var preget av inntrykkene, skriver avisen. Tidligere på dagen besøkte Aasrud den israelske religionsministeren Yakov Margi (Shas), samt representanter fra hovedrabbinatet. «Det var et interessant møte med Margi», forteller Aasrud til den norske avisen. «Vi snakket om hvordan de organiserer arbeidet, men også om den spesielle utfordringen her i Israel. Behovet for kontakt og dialog ble understreket.» Fredag besøkte den norske statsråden kristne ortodokse patriarker, åpnet en kontroversiell utstilling av Håkon Gullvåg, og besøkte fødselskirken i Betlehem.

«Det er spesielt å befinne seg midt i bibelhistorien rett før jul. Det er nesten som en drømmeverden. En drøm som er en slags virkelighet», sier den norske kirkeministeren Rigmor Aasrud til avisen Dagen. Det er Aasruds første tur til Israel både i privat og offentlig regi, og det er også første gang en kirkeminister fra Arbeiderpartiet setter sine ben i den jødiske staten, skriver avisen. Fornyings, administrasjons og kirkedepartementet har lenge planlagt den småhistoriske turen, og programmet har vært fullstappet.

Et høydepunkt under besøket forrige torsdag var besøket på Holocaustmuseet Yad Vashem. Omvisningen begynte ved stien for de Rettferdige Blant Nasjonene, minnesmerket for vanlige mennesker som reddet jøder fra nazistene. «Et sted her er det et tre plantet for Ingeborg», fortalte guiden, skriver Dagen. «Hun reddet den norske hovedrabbineren ved å smugle ham til Sverige i en potetbil, og flere andre slapp unna på samme måte».

En krans fra det offisielle Norge ble også pent lagt ned ved den evige flamme i Erindringens Hall, som alltid brenner til minne om de seks millioner ofrene av nazistenes hender.

Holocaustmuseet ble grunnlagt i 1953, med et løfte om aldri å glemme tyskernes forsøk på jødeutryddelse. Statsledere fra hele verden har institusjonen som et fast innslag når de besøker Israel, og USAs president Barack Obama var innom i 2008.

«Det var veldig sterkt å være her. Jeg har vært i Auschwitz før, og sett en annen del av den samme historien», sa en berørt minister til Dagen etter omvisningen var ferdig. Hele delegasjonen var preget av inntrykkene, skriver avisen.

Tidligere på dagen besøkte Aasrud den israelske religionsministeren Yakov Margi (Shas), samt representanter fra hovedrabbinatet. «Det var et interessant møte med Margi», forteller Aasrud til den norske avisen. «Vi snakket om hvordan de organiserer arbeidet, men også om den spesielle utfordringen her i Israel. Behovet for kontakt og dialog ble understreket.»

Fredag besøkte den norske statsråden kristne ortodokse patriarker, åpnet en kontroversiell utstilling av Håkon Gullvåg, og besøkte fødselskirken i Betlehem.