Et israelsk selskap har utviklet verdens eneste sivile system som kan monteres på et sivilt fly, og som oppdager innkommende raketter – og uten å skyte dem ned, avleder dem med laserteknologi, skriver antisemittisme.no med Jerusalem Post som kilde.  Det israelske systemet, C-Music, har blitt utviklet for både fly med faste vinger og for helikoptre. Produktet er forventet å komme på markedet med det aller første, og har allerede fått de nødvendige godkjenninger fra sivile luftfartsmyndigheter rundt om i verden, opplyser direktøren for El-Op Ltd, et av verdens ledende elektro-optiske firma. Han ser et enormt marked der ute, med de tusenvis av fly og helikoptre. For to år siden fikk firmaet en kontrakt til rundt 79 millioner dollar av den israelske regjeringen for å utvikle dette systemet. C-Music er forkortelsen for “Commercial-Multi Spectral Infrared Countermeasure against shoulder-fired missiles”. Det er basert på DIRCM, eller oversatt direkte “infrarødt mottiltaks-system.” Det virker ved at innkommende missiler fra bakken blir oppdaget, og når de er innenfor en viss radius, avfyres en laserstråle direkte i rakettens søker, slik at den bøyer av fra flyet. En mindre versjon finnes for helikoptre og private forretningsfly, mens en større versjon med mer kraft i laserstrålen samt flere detektorer finnes for kommersielle passasjerfly, tankfly og store businessmaskiner. Det finnes konkurrenter til systemet, basert på pyroteknikk. Men disse systemene har ikke blitt godkjent av de sivile luftfartsmyndighetene av hensyn til sikkerheten. Hvert system anslås å koste rundt 1,2 millioner amerikanske dollar (rundt 7 millioner norske kroner.) Luftfartsekspert Danny Shalom sier til The Media Line at han mener systemet har potensiale, men at det er dyrt. I Israel dekker myndighetene kostnadene, men ellers i verden vil flyselskapene måtte få dekket sine kostnader av sine egne myndigheter, eller få subsidier før dette blir en realitet, mener han. En annen ekspert mener at den kommersielle delen av luftfarten neppe tar systemet i bruk så lenge man ikke ser noen alvorlig konkret trussel. Utstyret vil også ta noe av selskapets fortjeneste, siden det tar opp plassen for inntil tre passasjerseter. Ifølge tall fra amerikanske myndigheter, har mer enn 40 sivile fly blitt truffet av bakke-til-luft missiler siden 70-årene. Det er meldingen om at 20.000 skulderholdte antiluftraketter er på avveier i Libya som har sendt kalde grøss nedover ryggen på mange sikkerhetsfolk i flyselskapene rundt om i verden, skriver Jerusalem Post. Man frykter selvsagt at de skal komme i hendene på terrorister. En amerikansk senator har bedt om at også amerikanske fly skal utstyres med denne beskyttelsen. Shalom sier at de missilene som forsvant fra Libya utgjør en svært alvorlig trussel for den globale luftfarten dersom de kommer i hendene på terrorister.

Et israelsk selskap har utviklet verdens eneste sivile system som kan monteres på et sivilt fly, og som oppdager innkommende raketter – og uten å skyte dem ned, avleder dem med laserteknologi, skriver antisemittisme.no med Jerusalem Post som kilde.  Det israelske systemet, C-Music, har blitt utviklet for både fly med faste vinger og for helikoptre.

Produktet er forventet å komme på markedet med det aller første, og har allerede fått de nødvendige godkjenninger fra sivile luftfartsmyndigheter rundt om i verden, opplyser direktøren for El-Op Ltd, et av verdens ledende elektro-optiske firma. Han ser et enormt marked der ute, med de tusenvis av fly og helikoptre.

For to år siden fikk firmaet en kontrakt til rundt 79 millioner dollar av den israelske regjeringen for å utvikle dette systemet. C-Music er forkortelsen for “Commercial-Multi Spectral Infrared Countermeasure against shoulder-fired missiles”. Det er basert på DIRCM, eller oversatt direkte “infrarødt mottiltaks-system.”

Det virker ved at innkommende missiler fra bakken blir oppdaget, og når de er innenfor en viss radius, avfyres en laserstråle direkte i rakettens søker, slik at den bøyer av fra flyet. En mindre versjon finnes for helikoptre og private forretningsfly, mens en større versjon med mer kraft i laserstrålen samt flere detektorer finnes for kommersielle passasjerfly, tankfly og store businessmaskiner.

Det finnes konkurrenter til systemet, basert på pyroteknikk. Men disse systemene har ikke blitt godkjent av de sivile luftfartsmyndighetene av hensyn til sikkerheten.

Hvert system anslås å koste rundt 1,2 millioner amerikanske dollar (rundt 7 millioner norske kroner.)

Luftfartsekspert Danny Shalom sier til The Media Line at han mener systemet har potensiale, men at det er dyrt. I Israel dekker myndighetene kostnadene, men ellers i verden vil flyselskapene måtte få dekket sine kostnader av sine egne myndigheter, eller få subsidier før dette blir en realitet, mener han.

En annen ekspert mener at den kommersielle delen av luftfarten neppe tar systemet i bruk så lenge man ikke ser noen alvorlig konkret trussel. Utstyret vil også ta noe av selskapets fortjeneste, siden det tar opp plassen for inntil tre passasjerseter.

Ifølge tall fra amerikanske myndigheter, har mer enn 40 sivile fly blitt truffet av bakke-til-luft missiler siden 70-årene. Det er meldingen om at 20.000 skulderholdte antiluftraketter er på avveier i Libya som har sendt kalde grøss nedover ryggen på mange sikkerhetsfolk i flyselskapene rundt om i verden, skriver Jerusalem Post. Man frykter selvsagt at de skal komme i hendene på terrorister. En amerikansk senator har bedt om at også amerikanske fly skal utstyres med denne beskyttelsen. Shalom sier at de missilene som forsvant fra Libya utgjør en svært alvorlig trussel for den globale luftfarten dersom de kommer i hendene på terrorister.