Å gråte på grunn av følelser er en unik menneskelig egenskap. Men tårenes funksjon er et mysterium, for hva skal vi egentlig med dem? Nå kan noe av mysteriet være løst, etter at menn har luktet på tårer i et forsøk ved Weizmann Institute of Science i Rehovot i Israel, skriver forskning.no. Menn som luktet på tårene en kvinne hadde grått mens hun så en trist film, ble nemlig mindre seksuelt opphisset og mindre aggressive etter luktingen. Det har lenge vært kjent at den kjemiske sammensetningen i følelsestårer er annerledes enn tårer vi får på grunn av rusk i øyet. Tårevæsken til mus har dessuten tidligere vist seg å inneholde spesielle signalkjemikalier som kan gi informasjon til andre mus som lukter den. Og vi mennesker har altså kanskje noe av det samme, skriver nettstedet. I den israelske studien, som ble publisert i Science tidligere i år, har forskerne latt en gruppe på 24 menn lukte på kvinnetårer og på vanlig saltvannsløsning, uten at verken forskerne eller forsøkspersonene visste hvilken som var hvilken. Saltvannet hadde dessuten blitt dryppet ned ansiktet til de samme kvinnene, for å kontrollere for lukt fra huden. Og selv om mennene uttalte at væsken ikke hadde noen lukt, så syntes de som luktet på tårer at damer de ble vist på bilder var mindre seksuelt tiltrekkende enn de som hadde luktet på saltvann. Disse mennene viste også færre fysiske tegn til aggresjon, og de hadde lavere testosteronnivå i svetten enn saltvannskompisene, skriver forskning.no. Den siste delen av testen målte hjerneaktiviteten til forsøkspersonene ved hjelp av MRI, og viste også lavere aktivitet i de hjerneområdene som forbindes med seksuell opphisselse. Forskerne vet ikke selv hvorfor testen viste disse resultatene, men de mener det kan være et kjemisk signalstoff som skilles ut med tårene – litt som feromoner hos dyr.

Å gråte på grunn av følelser er en unik menneskelig egenskap. Men tårenes funksjon er et mysterium, for hva skal vi egentlig med dem? Nå kan noe av mysteriet være løst, etter at menn har luktet på tårer i et forsøk ved Weizmann Institute of Science i Rehovot i Israel, skriver forskning.no. Menn som luktet på tårene en kvinne hadde grått mens hun så en trist film, ble nemlig mindre seksuelt opphisset og mindre aggressive etter luktingen.

Det har lenge vært kjent at den kjemiske sammensetningen i følelsestårer er annerledes enn tårer vi får på grunn av rusk i øyet. Tårevæsken til mus har dessuten tidligere vist seg å inneholde spesielle signalkjemikalier som kan gi informasjon til andre mus som lukter den. Og vi mennesker har altså kanskje noe av det samme, skriver nettstedet.

I den israelske studien, som ble publisert i Science tidligere i år, har forskerne latt en gruppe på 24 menn lukte på kvinnetårer og på vanlig saltvannsløsning, uten at verken forskerne eller forsøkspersonene visste hvilken som var hvilken. Saltvannet hadde dessuten blitt dryppet ned ansiktet til de samme kvinnene, for å kontrollere for lukt fra huden.

Og selv om mennene uttalte at væsken ikke hadde noen lukt, så syntes de som luktet på tårer at damer de ble vist på bilder var mindre seksuelt tiltrekkende enn de som hadde luktet på saltvann. Disse mennene viste også færre fysiske tegn til aggresjon, og de hadde lavere testosteronnivå i svetten enn saltvannskompisene, skriver forskning.no.

Den siste delen av testen målte hjerneaktiviteten til forsøkspersonene ved hjelp av MRI, og viste også lavere aktivitet i de hjerneområdene som forbindes med seksuell opphisselse.

Forskerne vet ikke selv hvorfor testen viste disse resultatene, men de mener det kan være et kjemisk signalstoff som skilles ut med tårene – litt som feromoner hos dyr.