"Det er en god tid for businessfolk i Israel til å ta en tur til Taiwan," sier Liang-Jen Chang til Jerusalem Post. Chang er Taiwans representant i Israel. Taiwan-Israel Businessmen Friendship Association feiret forrige uke en ny visum-fritak-avtale mellom Israel og Taiwan, som letter det økonomiske samarbeidet. Avtalen trådte i kraft forrige torsdag, og ble markert gjennom en seremoni i Tel Aviv. Taiwan har nylig fjernet en avgift på den bilaterale handelen mellom Taiwan og Folkerepublikken Kina. Chang mener at det også vil være en fordel for israelske bedrifter. “Det kinesiske markedet har 1,3 milliarder mennesker, men israelerne kan ha vanskeligheter med å bruke det uten lokal ekspertise. Vi kjenner markedet. Det er 120 taiwanske bransjeorganisasjoner i Kina. Vi kjenner skikker, regnskapsmessige prosedyrer, alt,” sier Chang, og tilbyr råd og hjelp til israelske forretningsfolk, enten de ønsker å handle med Taiwan eller med Folkerepublikken. I likhet med Norge er Taiwan representert i Israel med en handels- og kulturkontor, som i praksis fungerer som en uoffisiell ambassade. Som de fleste land, har ikke Israel fulle diplomatiske forbindelser med Taiwan på grunn av press fra Kina. Mike Chuang, økonomisk direktør for Taiwans kontor i Israel, sier til Jerusalem Post at den bilaterale handelen mellom Israel og Taiwan utgjør 1.4 milliarder dollar hvert år, ca. 700 millioner dollar hver vei. “Dette bør kunne nå opp til 5 milliarder dollar hvis alle muligheter for partnerskap blir realisert”, mener han. Jacob Fass, som er den israelske lederen for Taiwan-Israel Businessmen Friendship Association, mener at Israel har fordeler av å utvide samarbeidet med Taiwan, ikke bare på grunn av øyas nærhet til Kina, men også fordi Taiwan har en stabil, god og åpen økonomi. "I den ustabile økonomiske verden i dag er Taiwan en stabil øy," sier han til Jerusalem Post. "Taiwan har på egen hånd et stort potensial for Israel. I dag er det 12 pågående prosjekter i Taiwan som involverer israelske selskaper, innen høyteknologi, infrastruktur og luftfart, blant andre, " forteller han. Han mener det fremdeles må gjøres mye arbeid før de forretningsmessige relasjonene mellom de to landene kan nå sitt fulle potensial, og foreslår at flere delegasjoner av taiwanske forretningsmenn bringes til Israel slik at de kan se hva Israel har å tilby dem. "Vi ser ikke mange taiwanske investeringer i Israel, vi ser ikke mange taiwanske FoU-sentre her, selv om vi ser dem i andre land. Så på samme måte som vi ser på å bringe israelere til Taiwan, er vår oppgave også å bringe taiwanske til Israel, " sier han.

“Det er en god tid for businessfolk i Israel til å ta en tur til Taiwan,” sier Liang-Jen Chang til Jerusalem Post. Chang er Taiwans representant i Israel. Taiwan-Israel Businessmen Friendship Association feiret forrige uke en ny visum-fritak-avtale mellom Israel og Taiwan, som letter det økonomiske samarbeidet. Avtalen trådte i kraft forrige torsdag, og ble markert gjennom en seremoni i Tel Aviv. Taiwan har nylig fjernet en avgift på den bilaterale handelen mellom Taiwan og Folkerepublikken Kina. Chang mener at det også vil være en fordel for israelske bedrifter.

“Det kinesiske markedet har 1,3 milliarder mennesker, men israelerne kan ha vanskeligheter med å bruke det uten lokal ekspertise. Vi kjenner markedet. Det er 120 taiwanske bransjeorganisasjoner i Kina. Vi kjenner skikker, regnskapsmessige prosedyrer, alt,” sier Chang, og tilbyr råd og hjelp til israelske forretningsfolk, enten de ønsker å handle med Taiwan eller med Folkerepublikken.

I likhet med Norge er Taiwan representert i Israel med en handels- og kulturkontor, som i praksis fungerer som en uoffisiell ambassade. Som de fleste land, har ikke Israel fulle diplomatiske forbindelser med Taiwan på grunn av press fra Kina.

Mike Chuang, økonomisk direktør for Taiwans kontor i Israel, sier til Jerusalem Post at den bilaterale handelen mellom Israel og Taiwan utgjør 1.4 milliarder dollar hvert år, ca. 700 millioner dollar hver vei. “Dette bør kunne nå opp til 5 milliarder dollar hvis alle muligheter for partnerskap blir realisert”, mener han.

Jacob Fass, som er den israelske lederen for Taiwan-Israel Businessmen Friendship Association, mener at Israel har fordeler av å utvide samarbeidet med Taiwan, ikke bare på grunn av øyas nærhet til Kina, men også fordi Taiwan har en stabil, god og åpen økonomi.

“I den ustabile økonomiske verden i dag er Taiwan en stabil øy,” sier han til Jerusalem Post. “Taiwan har på egen hånd et stort potensial for Israel. I dag er det 12 pågående prosjekter i Taiwan som involverer israelske selskaper, innen høyteknologi, infrastruktur og luftfart, blant andre, ” forteller han. Han mener det fremdeles må gjøres mye arbeid før de forretningsmessige relasjonene mellom de to landene kan nå sitt fulle potensial, og foreslår at flere delegasjoner av taiwanske forretningsmenn bringes til Israel slik at de kan se hva Israel har å tilby dem.

“Vi ser ikke mange taiwanske investeringer i Israel, vi ser ikke mange taiwanske FoU-sentre her, selv om vi ser dem i andre land. Så på samme måte som vi ser på å bringe israelere til Taiwan, er vår oppgave også å bringe taiwanske til Israel, ” sier han.