Det var som å få et postkort fra fortiden, da israelske arkeologer viste frem at de hadde funnet et 2000 år gammelt jernsverd fra romertiden i en dreningstunnel i Jerusalem. Sverdet, som menes å ha vært brukt av en jødisk kriger i opprøret mot romerne i august 70 e. Kr., dukket opp ved en utgravning i tunnelen som går fra Tempelhøyden gjennom Davidsstaden til vannmagasinet ved Siloam, skriver IDag.no sin Jerusalem-korrespondent Richard Oestermann. Våpenet, som har en 60 cm lang klinge, var forsatt beskyttet i et skaft av tre og lær. Funnet ble gjort av arkeologer tilknyttet "Oldsaks Myndigheten" ("Antiquity Authority"), sammen med en bronsenøkkel, mynter preget av opprørerne med inskripsjonen "Frihet for Zion", en avbildning av den jødiske lysestaken i Templet, oljelamper og kokekar. Ifølge arkeolog Eli Shukron var dette et sjeldent funn fra det jødiske opprøret mot romerne. - Det er det eneste funnet som med sikkerhet kan knyttes til det store jødiske opprøret mot romerne, sier han. Jeg tror at sverdet ble brukt av en opprører. Den jødiske historikeren, Josephus Flavius, har skrevet om den romerske erobring av Jerusalem. Soldater fra en romersk legion var på jakt etter de jødiske opprørerne i et av disses underjordiske anlegg, og det er muligens blitt etterlatt da opprørerne måtte flykte. Funnet avslører klart forbindelsen til Jerusalems ødeleggelse. Det forteller oss at disse tingene virkelig fant sted, og romernes tilintetgjørelse av byen ikke bare er "en historie". Sverdet var et våpen, et viktig funn, fordi det fører oss til Jerusalems ødeleggelse. Josephus skrev fem år etter den romerske ødeleggelse av Jerusalem, at opprørerne hadde besluttet at deres "siste håp" var tunellene. Videre skrev han at opprørerne ville vente under jorden, inntil de romerske legionene var forsvunnet, og deretter dukke opp og unnslippe. Romerne rev imidlertid steinene opp over dreningskanalene og avslørte gjemmestedene. Der fant man også likene av over to tusen, som var omkommet ved egen hånd eller andres. Men de fleste døde av sult. Utgravningen av tunellene begynte i 2007. Når de åpnes for offentligheten i nær fremtid, vil man kunne gå gjennom underjordiske passasjer med en lengde på 1.6 km. Det vil bli en stor turistattraksjon, skriver I dag.no. Tunellene er imidlertid et sensitivt politisk anliggende. Mens de for israelere er bevis for omfanget av jødiske røtter, er de for mange palestina-araberne - som avviser israelsk suverenitet i Øst-Jerusalem - en trussel mot deres egne krav på byen - og at det er et overdrevet fokus på jødisk historie.

Det var som å få et postkort fra fortiden, da israelske arkeologer viste frem at de hadde funnet et 2000 år gammelt jernsverd fra romertiden i en dreningstunnel i Jerusalem. Sverdet, som menes å ha vært brukt av en jødisk kriger i opprøret mot romerne i august 70 e. Kr., dukket opp ved en utgravning i tunnelen som går fra Tempelhøyden gjennom Davidsstaden til vannmagasinet ved Siloam, skriver IDag.no sin Jerusalem-korrespondent Richard Oestermann.

Våpenet, som har en 60 cm lang klinge, var forsatt beskyttet i et skaft av tre og lær. Funnet ble gjort av arkeologer tilknyttet “Oldsaks Myndigheten” (“Antiquity Authority”), sammen med en bronsenøkkel, mynter preget av opprørerne med inskripsjonen “Frihet for Zion”, en avbildning av den jødiske lysestaken i Templet, oljelamper og kokekar.

Ifølge arkeolog Eli Shukron var dette et sjeldent funn fra det jødiske opprøret mot romerne.

– Det er det eneste funnet som med sikkerhet kan knyttes til det store jødiske opprøret mot romerne, sier han. Jeg tror at sverdet ble brukt av en opprører. Den jødiske historikeren, Josephus Flavius, har skrevet om den romerske erobring av Jerusalem. Soldater fra en romersk legion var på jakt etter de jødiske opprørerne i et av disses underjordiske anlegg, og det er muligens blitt etterlatt da opprørerne måtte flykte. Funnet avslører klart forbindelsen til Jerusalems ødeleggelse. Det forteller oss at disse tingene virkelig fant sted, og romernes tilintetgjørelse av byen ikke bare er “en historie”. Sverdet var et våpen, et viktig funn, fordi det fører oss til Jerusalems ødeleggelse.

Josephus skrev fem år etter den romerske ødeleggelse av Jerusalem, at opprørerne hadde besluttet at deres “siste håp” var tunellene.
Videre skrev han at opprørerne ville vente under jorden, inntil de romerske legionene var forsvunnet, og deretter dukke opp og unnslippe. Romerne rev imidlertid steinene opp over dreningskanalene og avslørte gjemmestedene. Der fant man også likene av over to tusen, som var omkommet ved egen hånd eller andres. Men de fleste døde av sult.

Utgravningen av tunellene begynte i 2007. Når de åpnes for offentligheten i nær fremtid, vil man kunne gå gjennom underjordiske passasjer med en lengde på 1.6 km. Det vil bli en stor turistattraksjon, skriver I dag.no. Tunellene er imidlertid et sensitivt politisk anliggende. Mens de for israelere er bevis for omfanget av jødiske røtter, er de for mange palestina-araberne – som avviser israelsk suverenitet i Øst-Jerusalem – en trussel mot deres egne krav på byen – og at det er et overdrevet fokus på jødisk historie.